Istanbul er en by i sterk vekst på mange måter og har hele 15 millioner innbyggere. Den er delt av Bosporusstredet og har 9 millioner innbyggere på europisk side og 6 på den asiatiske siden. Det mest spesielle er kanskje at løpet går i to verdensdeler. Riktignok er det bare 250 meter av maratonløpet på asiatisk side før løperne når broa over til Europa.

I fjor var det 55 norske løpere som fullførte maraton. Noe tall for antall norske i søndagens løp har det ikke vært mulig å lokke ut av arrangøren. I tillegg til maraton er det også et løp på 15 km som starter samtidig med maraton og en 10 km som starter 10 minutter etter. Tilsammen for disse tre løpene er det rundt 28 000 påmeldte. Det er omtrent som i fjor.

Når det gjelder antall som kom i mål var det i fjor 3856 på maraton, 5866 på 15 km og 5933 på 10 km. Det blir  til sammen 15.615 på distansene med tidtaking. Det er en del mindre enn i Oslo Maraton. I tillegg har de et "Fun Run", som er mer en marsj. Der er det gratis å delta. De oppgir deltakertall på rundt 100.000, noen år opptil 200.000. Jeg har på følelsen at dette er litt drøye anslag?

Alle distansene starter omtrent på samme sted og går over Bosporus-broa, men de har forskjellige steder for målgang. Om noen i reisefølget løper 10 eller 15 km og noen maraton, så treffes de nok ikke så lett etter løpet. Istanbul er en by som ikke er lett å finne fram i. Det finnes knapt noen rette gater. Og den er kjempestor og har ikke et felles sentrumsområde. Berlin og London blir småbyer i forhold.


Istanbul_Maraton_bro_baat640.jpg
Bosporusstredet: I 1973 åpnet den første broa over sundet som skiller Asia og Europa. Før det gikk all trafikk mellom de to delene av Istanbul med båt. Fra vannet til broa er det 64 meters høyde. Legg på noen meter med tykkelse av broa, så er vi på ca. 70 moh. Det er 1074 meter mellom brotårnene som rager 165 meter over havnivå. (Foto: Arrangøren)


Med gullstempel
Det er et imponerende antall gode løpere som deltar. I dameklassen er det minst seks løpere med pers på under 2.25. Tre av dem har satt den i år, så det er ikke noen samling av avdankede storløpere. De jakter løyperekorden på 2.27.25 satt i 2010. Les mer på IAAFs sider.

Etiopiskfødte Sultan Haydar, 30 år, løp på 2.24.44 i Dubai i januar i år. Nå er hun tyrkisk statsborger, så landet har fått sin egen favoritt i Istanbul Marathon.

Totalt stiller det 22 eliteløpere fra Kenya, 17 fra Etiopia pluss løpere fra Tanzania, Zimbabwe, Russland, Ukraina og Hviterussland. Blant de 28.000 påmeldte er det løpere fra 111 land.

Resultater kommer her
Løpets nettside



Fra expoen og startnummerutdelingen

Erzurum_Half_Marathon_A20G9699.jpg
Maratonexpo: Som i andre store maratonløp hadde også Istanbul Marathon stor ustilling i forbindelse med startnummerutdelingen med mange stands for de store sportsmerkene pluss for tyrkiske og utenlandske løp og mer lokale utstillere som samlet inn penger til gode formål via løpet. Her er det utstilling for et tyrkisk halvmaratonløp. (Foto: Kjell Vigestad)

Pappfigurer_A20G9695.jpg
Pappfigurer: Kjente løpere som har deltatt tidligere år i løpet er stilt opp foran et bilde av Bosporus-broa. Ustillingen var lagt til friidrettshallen i Istanbul, som er spesialbygd for friidrett og brukes bare til det. Vi ser litt av tribunene i bakgrunnen. (Foto: Kjell Vigestad)

Tegning_7_A20G9663.jpg
Flere barnetegninger: Broa mellom øst og vest, tårn og moskeer - alt i fredens og kjærlighetens tegn.

Tegning_fakkel_640_A20G9659.jpgFakkelløperen: Løpet starter i soloppgangen, og det er meldt sol og 15 grader i søndagens løp.