Tet_menn_i_moerket_2D5J1748
Mørkt: Dubai Marathon starter kl. 06.30 i stummende mørke. Her etter 4,5 km er det fortsatt mørkt. Haile på tredjeplass er godt pakket inn av flere harer.

Haile og hans mange harer

I 2008 løp Haile Gebrselassie på 2.04.53 og manglet da et minutt på verdensrekordbonusen på 1 million dollar. I fjor ble det 2.05.29 i øsende regnvær og i år 2.06.09 under gode forhold, men det var kanskje litt for varmt. Haile var dermed 2.10 bak sin egen verdensrekord i år. Han måtte dermed nøye seg med skarve 250.000 dollar i dagslønn, men han er sikkert også godt betalt i tillegg for å promotere arrangementet. Sånn er det når arrangøren omtaler løpet som "verdens rikeste maratonløp".
Tet_moske2_2D5J2031
35 km: Haile Gebrselassie har fortsatt drahjelp av kenyanske Chala Dechase Beyene, som pyntet på sin personlige rekord med to minutter og kom i mål på 2.06.33
Sjeiker_og_loeperkongen_premier_2D5J2288
Ikke tomhente: Selv om kongen selv stikker av med halvparten av premiepotten på 1,4 millioner norske kroner, blir det penger på nr. 2 og 3 også. For å være nøyaktig: kr 560.000 til nr. 2 og kr 280.000 til nr. 3. Og sjeikene klapper for at pengene deres får nye eiere.
Strupstad_og_Andersson_i_moerket_2D5J1776

Norsk-svensk i tet

John Henry Strupstad hadde forberedt seg godt til Dubai Marathon og følte seg sterk før start. Målet var å presse persen ned fra 2.30 til 2.25 og tok like godt følge med teten for damer. En periode var han og Isabellah helt i tet og fikk en liten ledelse. Og hadde han fulgt Isabellah Andersson helt til mål, så hadde han nesten klart målet sitt om å løpe på 2.25.

 Isabellah Andersson passerte halvveis på 1.13.24. John Henry passerte på 1.14.46 og lå fortsatt an til personlig rekord. Men det gikk tyngre og tyngre, og i mål ble det 2.37.58.

Isabellah Andersson holdt helt til mål. Andre "halvan" gikk på 2.13.28, og med 2.26.52 ble det personlig rekord med 7 minutter. Med et ble hun også første dame i Sverige som løp under 2.30.

Les mer om Isabellah Anderssons løp på marathon.se

 

Leder: John Henry Strupstad åpnet optimistisk og sprakk. Isabellah Andersson holdt helt til mål og ble nr. 5 og vant dermed over 100.000 svenske kroner.
Damehorde_moerket_2D5J1777
Mye penger: Det er 10 pengepremier i Dubai Marathon, og den minste er på 10.000 dollars. Her er flere enn 10 toppløpere i feltet bak Isabellah Andersson, men mange åpner for hardt og kommer aldri til mål. Dermed kan det bli en overraskende pengepremie til en amatørløper som ikke har kommet til Dubai for å vinne penger.
Nina_W_Ytterstad_litt_lys_2D5J1797

Ikke helt ung, men likevel fortsatt lovende

Nina Wavik Ytterstad startet løperkarrieren først for noen få år siden, og er derfor til tross sine 47 år, ung som løper. Og hun jakter fortsatt etter personlige rekorder. Maratonpersen ble satt i Frankfurt i fjor høst og lyder på 2.56.36. I fjor ble det også bronse i NM i maraton i Tromsø. Med 2.56.36 ville hun blitt nr. 12 i fjorårets Dubai Marathon, dvs. bare to plasser fra en premie på 10.000 dollars. Her passerer hun Kondis-fotografen i grålysninga, og det har rukket å gå fra mørke natta til morgendemring siden de kenyanske og etiopiske jentene passerte.
Brit_Ragnhildstveit_2D5J1871

To norske damer i Dubai

I turistreklamen står det at Dubai er et trygt sted og at det er mulig for kvinner og ferdes alene i gatene, men det er likevel ikke å anbefale i det strengt muslimske landet. Opprinnelig fant vi bare en norsk dame i startlistene, men underveis i løpet dukker det opp en til med norske flagg. Det er Brit Ragnhildstveit som løper på hjemmebane i Dubai, og som tilhører den store gruppa av fremmedarbeidere fra 195 forskjellige land som tjener godt til det daglige brød i verdensmetropolen. Over 80 % av byen 1,5 million innbyggere er fremmedarbeidere. Som løpets andre norske kvinne, Nina Wavik Ytterstad, er også Brit 47 år. Hun kom i mål på 4,45 etter en liten sprekk på andre halvdel og ble nr. 177 av 294 kvinner som gjennomførte fredagens maratonløp.
Soloppgang_2D5J1852

Og så dukket endelig sola opp

Det er vinter også i Dubai. Mens det i 7-8 måneder er uutholdelig varmt med maksimumstemperaturer på over 40 grader om dagen, så er det behagelig norsk sommer i perioden desember til februar. Nattemperaturen er rundt 10 grader, og på gode dager kan temperaturen krype over 25 grader litt ut på dagen. Maratondagen var det helt vindstille og ca. 11 grader ved start. Og når sola nå kryper såvidt over horisonten nærmer de beste seg allerede passering halvmaraton. Og de rekker såvidt til mål før temperaturen passerer 20 grader, mens 5-timersløperne må svette en del mer, men likevel mindre enn i mange norske maratonløp midtsommers i Norge som i Jølster, Hornindal eller Rømskog.
Sloer_Burj_Al_Arab_2D5J1939

Et sjeldent innslag i maratonløpet

Det er deltakere fra hele verden i Dubai Marathon. Mange kommer som turister og mange arbeider i byen. Men det er få av byens opprinnelige befolkning som deltar. Og dette er den eneste jenta med muslimsk hodeplagg jeg observerte i hele maratonløpet. (Det var noen flere på de kortere distansene.) Her passerer hun Burj Al Arab, verdens høyste hotellbygning og det eneste 7-stjerners hotellet i verden. Her sto det også en urinnvåner med sin hvite og heldekkende beduinerdrakt og heiet på løperne. Det vil si kun på de manlige løperne. Når kvinner passerte forholdt han seg taus. Om det betyr at han mener at kvinner ikke skal drive med maratonløping, får vi bare gjette oss til. Men det minner oss om sør- og vestlendingers forhold til alkohol. En bedehusmann på sørlandet fikk et sterkt argument mot hans avholdsstandpunkt. Det var lignelsen om den gang Jesus forvandlet vann til vin så bryllupsgjestene kunne drikke enda mer. Da svarte han: - Med veit det, men me liga det ikkje! Hijab: En muslimsk kvinne i maratonløpet!
Burj_Al_Arab_2D5J1917

Enda en flott maratonjente foran Burj Al Arab

Maratonløypa i Dubai er lett og litt ensformig. Den er så paddeflat som det er mulig å få det til og går langs en 8 filers motorvei med fire filer til disposisjon for løperne hver vei. Den svinger heldigvis litt på seg, så det er ikke helt rett fram hele veien. Dette er "strandveien" i Dubai. Vi ser ikke så mye til strendene, men de fantastiske hotellanleggene underveis er en attraksjon i seg selv. Og da ikke minst Burj Al Arab og Jumereiha Beach Hotell.
Klippe_2D5J1957

Fra ørken til oase

Fra naturens side er det ikke så mye som ligger til rette for dagens Dubai utover flotte sandstrender. For 50 år siden var Dubai en liten by med 50.000 innbyggere og omkring byen var det ørken. I dag stikker skyskrapere nesten til himmels både her og der og skaper variasjon i det flate landskapet. Verdens høyeste hus ble åpnet for 14 dager siden - 828 meter høyt. Det ligger ikke så langt fra flyplassen. Jeg håper at flyet mitt hjem klarer å styre unna så vi ikke får et nytt 11. september! Det er anlagt kunstige store sandøyer utenfor kysten som er formet som palmer, og ikke minst alle de kunstige øyene som utgjør "The world", et verdenskart i miniatyr er et så gigantisk prosjekt at vi neppe klare å ane dimensjonene uten å ha vært der. I bakgrunnen på dette bildet ser vi en vann- og lekepark med en kunstig anlagt klippe. Alt er kunstig i Dubai. Før var det flatt og sand så langt øyet kunne se. I dag er det palmer og grønne planter overalt. Det er lagt ut rørledninger med kunstig vanning som helt sikkert ville strekke seg en del ganger rundt jordkloden om man hadde forsøkte seg på et slikt eksperiment. Kunstig: Ikke mye er lagt til rette fra naturens hånd i Dubai. Men de lager likevel de attraksjoner de ønsker seg. Her ser vi en kunstig klippe i bakgrunnen.