Høysesongen for kondisjonister på to hjul er over oss. Det sykles på veier og i terrenget. Det selges rekordmange sykler i Norge, og det er veldig mange som bruker sykkel. Det er flott. Sykkel er et godt redskap både til trening og som et fremkomstmiddel med stor treningsgevinst.

Jeg deltok selv i et terrengritt for noen uker siden. Vestmarkrittet - 45 km langt som går i all slags terreng. Mye var av den sorten som ikke jeg er så god på: sti, røtter og stein som gjør at noen tryner og at veldig mange punkterer. Jeg så mange punkteringer, men det var heldigvis ingen skader av alvorlig art. I ettertid har jeg fått høre at noen ble skadet. Men uhell av ymse slag er en del av livet vårt og vi er bare mennesker, ikke maskiner som handler etter samme mønster hver gang.

Terrengsykling innebærer en risiko for skader. Det er det ingen tvil om. Jeg har selv opplevd det på kroppen og ser meg alltid bakover før jeg gjør noen manøvreringer av ymse slag. Og jeg sykler vel ganske ofte med en liten klump i halsen med tanke på den gangen jeg møtte steinrøysa. Arrangøren av Vestmarkrittet hadde Røde Kors stående på strategiske steder, utforkjøringer var godt merket og alt var lagt til rette. Men uhell skjer allikevel. Sånn er det bare!

Uønsket utvikling?
Hvorfor jeg skriver om dette? Jeg leste en artikkel på nettet i forkant av Nordsjørittet hvor informasjonssjefen ved sykehuset i Stavanger går ganske hardt ut og sier at sykehuset vil vurdere om ikke arrangøren bør betale for akutte sykebesøk som måtte oppstå i rittet!

- Pengemessig er det ikke lagt opp til at samfunnet skal utvikle seg sånn som det gjør nå, med massearrangementer som gir mer sykehusinnleggelser, sa informasjonssjefen til NRK Rogaland..


La oss se litt på det. Ja, det er blitt mange store sykkelritt og det skjer noe i de fleste av dem. Men i den store sammenhengen så er dette lite i forhold til helseeffekten av tusenvis av syklister i god fysisk form.

Livsstilssykdommer er blitt mye mer omfattende enn før. Vi har stillesittende jobber, en travel hverdag og lite tid til trening. Men desto viktigere er det blitt å kunne ta seg tid til å trene og konkurrere. Gevinsten for AS Norge er en sunnere befolkning som i mindre grad må på sykehus eller bruke offentlige helsetjenester. Det er DER fokuset bør ligge.

 

Jeg støtter derfor også veldig opp om de arbeidsgiverne som har skjønt dette og stimulerer sine ansatte til fysisk aktivitet. Og hvorfor gjør de det? Ene og alene fordi det skaper en mer stabil arbeidsstokk og gir mindre fravær.

 

Og hvorfor går denne informasjonssjefen på sykehuset i Stavanger til angrep på et idrettsarrangement? Hva med alle festivalene som inneholder en blanding av underholdning og alkohol? Mange av dem har til og med offentlig støtte! Der skjer det mye rart som krever innsats fra både politi og sykehus. Eller ta en helt vanlig lørdagskveld på byen med krangling, slagsmål og andre uhell som skyldes alkoholinntak. Det er fast takst og helt normalt. Jeg har selv i min tid som barløve sett det meste og dessverre også fått føle det på kroppen.

Bare 12 skader – ingen av dem alvorlige
Det hører med til historien at arrangørene av Nordsjørittet betalte kostnadene for en av ambulansene fra sykehuset og for ekstra bemanning på alarmsentralen. Total var det 12 som ble sendt til sykehus i løpet av Nordsjørittet. Ingen av skadene var alvorlige. På en dag med ekstremt dårlige værforhold var det bare 12 av 8200 syklister som måtte en tur innom sykehuset.

Jeg ergrer meg grønn over all negativ omtale av idrett og idrettsarrangementer. Mosjon og en god helse, både fysisk og psykisk helse, alt dette er viktige puslebiter i livet DITT. Alle skal ha lov til å ha en mening og gi uttrykk for den, men alle mener at mosjonsidrett er unyttig og uønsket, kan ikke bli tatt alvorlig.

Helse og mosjon går hånd i hånd, og KONDIS som organisasjon vil alltid jobbe for dette. Derfor vil slagordet ”Kondis – folk i form til livet” stadig bli nevnt. Og jo flere medlemmer vi blir, jo mer blir vi hørt! Så kjære medlem, opplys dine medmennesker om Kondis!

Når det er sagt vil jeg ønske deg en riktig god sommer. Bruk ferien godt og lad batteriene. Gi deg tid til å slappe av, nyte livet og ikke minst til å trene i godt sommervær. Og kanskje sees vi et eller annet sted i løpet av sommeren. Jeg skal i hvert fall bruke både løpesko, sykkel og svømmebriller flittig.


Tim Bennett

Kondis-president 

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr 5.
KONDIS-Årgang 2010
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)