Sett fra en annen synsvinkel: Jakob ble beste europeer, og det med stor margin. Han var 1 min og 35 sek foran britiske Matthew Willis på 25. plass. Alle foran Jakob kom fra Øst-Afrika, fem fra Etiopia, tre fra Kenya og tre fra Uganda. Nest beste ikke-afrikaner var Issel Sato fra Japan på 20. plass. Han var 1 min og 12 sekunder bak Jakob.

Dansk jubel
Anna_Emile_Moeller_paa_toppen_av_take_Foto_Lars_moeller_1052_960.jpg
På toppen av taket: Danske Anna Emilie Møller ligger bak tanzanianske Failuna Matanga og foran tyske Elena Burkard. Anna ble nr. 15, Failuna nr. 16 og Elena nr. 23. (Foto: Lars Møller). 

Med jubel tenker vi ikke først og fremst på at VM ble en stor suksess rent arrangementsmessig for danskene, som fikk skryt fra mange kanter – ikke minst fra det internasjonale friidrettsforbundet – for å ha klart å fornye friidrettens eldste og mest tradisjonsrike verdensmesterskap.

Det er jubelen for danskenes egen U23-mester fra terreng-EM i desember, Anna Emilie Møller, vi tenker på. 21-åringen åpnet med 26. plass etter første runde og avanserte til 15. plass i mål. Hun ble båret fram av 10.000 entusiastiske århusianere og ble beste ikke-afrikaner, eller riktigere: den beste utenfor tre østafrikanske nasjoner: Etiopia, Kenya og Uganda.

Med speakerens hjelp forsto publikum at hennes 15. plass i seniorklassen i VM var en stor prestasjon, langt mer verdt enn EM-tittelen i U23-klassen, og publikum bar Anna gjennom løypa. Stemningen var stor ettersom hun avanserte i feltet. Anna sa til Kondis etter løpet: - Dettte er det beste jeg noen gang har prestert.

Annas 15. plass er den beste danske plassering i VM i terengløp på 35 år.  

Svensk jubel   
Robel_Fsiha_SWE_senior_mennA20G3615.jpg
Nybakt svenske: I fjor ble Robel Fsiha innvilget svensk statsborgerskap og ble nr. 40 i EM i terrengløp i desember. Nå var formen langt bedre og det ble 17. plass i VM. (Foto: Kjell Vigestad)

Sverige stilte med tre løpere i VM som alle er født i Afrika. 23 år gamle Robel Fsiha ble nr. 17 i seniorklassen, og i likhet med Anna Emilie Møller ble han beste ikke-afrikaner i seniorklassen. Det er også Sveriges beste plassering for menn i VM i terrengløp noensinne. Sverige har 25. plasser fra 1982 og 1984, men det var før afrikanerne for alvor gjorde sitt inntog, var kommentaren på friidrott.se.

Høyt nivå i juniorklassen
Etiopiske Milkesa Mengesha vant juniorenes 7570 meter lange løype på 23.52. Det gir en gjennomsnittsfart på 3.10 per km i den ekstremt krevende løypa, tidenes mest kuperte ifølge kjennere som har fulgt terreng-VM siden det første i 1973. 22 år gamle Joshua Cheptegei fra Uganda vant seniorklassens 10.025 meter på 31.40 og hadde en snittfart på 3.11,5 på kilometeren i en nesten 2,5 km lengre løype enn juniorene og i en løype med litt mer stigning. Likevel er det imponerende at de beste juniorene holder litt større fart enn teten blant seniorene.

Bare_afrikanere_paa_opploepet_960_A20G2159.jpg
Dobbelt Etiopia: Milkesa Mengesha og Tadese Worku kunne løpe inn til gull og sølv i juniorklassen mens Jakob Chelimo fra Uganda blir nr. 3. For første gang siden 1984 blir Kenya uten medalje i juniorklassen. Jakob Ingebrigtsen er ennå ikke kommet inn på oppløpet. (Foto: Kjell Vigestad)

To av de meste meritterte juniorene hadde forøvrig valgt å løpe i seniorklassen, Jakob Kiplimo fra Uganda og Selemon Barega fra Etiopia.

Jakob Kiplimo er i likhet med vår egen Jakob bare 18 år og fyller 19 i november, to måneder etter Jakob Ingebrigtsen. Han vant juniorklassen i forrige VM i terrengløp bare 16 år gammel. I bane-VM for juniorer ble Kiplimo i fjor sommer nr. 6 på 5000 m drøye to sekunder etter Jakob Ingebrigtsen, som da tok bronsemedaljen i Tammerfors. Lørdag tok Jakob Kiplimo seniorsølv individuelt i Århus og var med på å sikre Uganda VM-gullet for lag. Siden 1981 er det kun Kenya og Etiopia som har vunnet lagkonkurransen, Kenya 24 ganger og Etiopia 10 ganger. Ikke rart at uganderne jublet hemningsløst etter både lagseier og individuelt gull.

Selemon Barega, Etiopia ble også slått av Jakob Ingebrigtsen i VM-finalen på 5000 m i Tammerfors. Han var noen tiendedeler bak Jakob Ingebrigtsen da og ble nr. 4. Noen uker seinere knallet han til med 12.43 på 5000 m i Brussel - bare 18 år gammel. I VM i Århus ble han nr. 5 i seniorklassen mens han ennå er junior.

Seks_i_tet_fire_naboland_960_A20G3211.jpg
Teten i seniorklassen: Ugandas Jacob Kiplimo er i tet i seniorklassen mens en annen juniorløper, Selemon Barega fra Etiopia, ligger på sjetteplass. Her er det seks løpere fra fire naboland i Øst-Afrika som er i tet. 

Oscar Chelimo, Uganda, som ble nr. 7 på 5000 m i Tammerfors 40 sekunder etter Jakob Ingebrigtsen, tok tredjeplassen i juniorklassen i Århus. 

Dette ga oss god grunn til å tro at en ikke-afrikaner født i Sandnes kunne bryte en 35-årig "forbannelse" og ta en medalje i junior-VM i terrengløp, kanskje til og med å vinne. Østafrikanske juniorgutter har dominert i flere tiår. Etter at spanske Pere Casacuberta vant gull i 1984, har det blitt 16 gull til Kenya, 13 til Etiopia og ett til hver av nabolandene Tanzania og Uganda. Også alle sølvmedaljene har havnet hos disse landene. En bronsemedalje ble i 2001 vunnet av en junior fra USA, mens alle de øvrige 92 medaljene i juniorklassen for menn har gått til østafrikanere i løpet av 31 mesterskap siden 1984.

Det var to etiopiske gutter som tok gullet og sølvet, Milkesa Mengesha (snart 19 år) og Tadese Worku (17 år). Det er ikke så mye vi vet om dem, men begge løp 5000 m på hjemmebane i fjor på henholdsvis 13.56 og 14.01. Ikke tider som skulle skremme Jakob Ingebrigtsen, mente NRKs kommentatorer. Men da glemte de at løpene skjedde i Assela på 2430 meters høyde. Om vi prøver å omregne tider oppnådd i ekstrem høyde til lavlandstider så snakker vi om tider mellom 13.00 og 13.10.

Jakob_paa_halen_etter_en_runde_A20G1696.jpg
Jakob på halen: Det blåste mye i Århus lørdag, så det var klart lønnsomt å ligge i feltet. Allerede etter en runde sliter Jakob Ingebrigtsen med henge skikkelig med. Etter første runde ligger Jakob på 16. plass. (Foto: Kjell Vigestad)

Hvorfor ble det ikke medalje til Jakob Ingebrigtsen?
Det er flere grunner, men en er mye viktigere enn de andre. Jakob veier 75 kg fordelt på 186 cm. Med 70 høydemeters stigning per runde eller 280 m totalt på 7570 meter ble det mange og tildels bratte bakker. Da er det en stor fordel å veie 55 kg med en høyde på 170 cm eller 62 kg for en etiopier eller kenyaner på rundt 180 cm. Sett i forhold til løypene i både EM og VM tidligere så var dette rene "bjergløbffriidrettsintereset", som danskene ville kalt det. Alle de høyeste toppene i Danmark ligger på Øst-Jylland hvor Århus er den store byen. I tillegg ble løypeprofilen ytterligere tøffere ved at taket på Moesgaard Museum utgjorde den bratteste bakken.

Start2_Jakob_Ingebrigtsen_960_A20G1641.jpg  
Kraftkar: Jakob Ingebrigtsen løper ut sammen med løpere fra Uganda, Kenya og Frankrike. Det er ikke vanskelig å se at Jakob både er høyere og vesentlig kraftigere bygd enn sine afrikanske konkurrenter. I alle bakkene på og rundt Moesgaard Museum ble det tungt for Jakob. I tillegg gikk det enten opp eller ned, så det ble lite flyt over løpingen. Det var også mange partier med sand pluss et parti med søle og en vanndam som måte forseres. Likt for alle, men helt klart en ulempe for de som trener for baneløp og en fordel for den som satser på terrengløp. (Foto: Kjell Vigestad)   

Gjert Ingebrigtsen sa etter VM at hadde de funnet ut på forhånd at løypa var så kupert, så hadde de droppet mesterskapet.

Deltakelsen til Jakob Ingebrigtsen ble endelig bestemt bare få dager før mesterskapet, selv om påmeldingen var sendt innen fristen 18. mars. Gjert og Jakob kom til Århus langt ut på kvelden dagen før mesterskapet, så oppladningen var minimal. Ingen fra friidrettsforbundet var på plass i Århus, så støtteapparatet var også begrenset.

Mens østafrikanerne hadde vært i Århus i tre dager på forhånd og prøveløpt løypa mange ganger, så måtte Jakob ta utfordringene på sparket.

- Fokus for Team Ingebrigtsen har hele tiden vært på baneløp med 1500 m som viktigste distanse, sa Gjert etter VM. Det var først oppkjøring mot innendørs-EM første helga i mars og så fortsatte treningen i mars inn mot banesesongen. - Det var ingen spesiell trening eller oppladning inn mot VM i terrengløp for Jakob. VM i terrengløp var ikke viktig for Jakob i år, sa Gjert, - men mesterskapet ga han likevel både viktig og god erfaring.

I EM i terrengløp vant Jakob juniorklassen 7 sekunder foran spanske Oussim Oumaiz Errouch. Da måtte Jakob på ingen måte ned i kjelleren for å vinne. Han var ganske uberørt etter løpet. Han la seg riktig nok ned i vannpyttene etter løpet, men mest for å feire seieren. 20 år gamle Errouch rykte opp i seniorklassen etter EM og ble beste spanjol i VM i Århus med en 20. plass, - en meget god plassering. Best blant dem som ikke var født i Øst-Afrika.

Jakob_paa_halen_men_tettere_paa_etter_runde2_A20G1804.jpg
Etter to runder: Jakob Ingebrigtsen ligger stadig på halen av tetfeltet, men har fått full kontakt. Han passerer halvveis på 12. plass bare to sekunder etter lederen. (Foto: Kjell Vigestad)

Jakob_mister_kontakten_etter_runde3_960_A20G1916.jpg  
På slutten av tredje runde: Jakob har gitt noen sekunder til de 8 beste og er på 9. plass i det han starter på siste runde, seks sekunder bak lederen. (Foto: Kjell Vigestad)

Fem_fra_Etiopia_foran_Jakob_960_A20G2248.jpg
Oppløpet: Jakob Ingebrigtsen har fem etiopiere foran seg på resultatlista: vinneren, toeren, nr. 5 pluss disse to som blir nr. 10 og 11. (Foto: Kjell Vigestad)

Jakob Ingebrigtsen får ros fra nesten alle kanter av den friidrettsinteresserte verden for å stille opp på en øvelse som ligger langt unna hans spesialdistanse: 1500 m. Og de fleste mener også at 12. plassen var en god plassering. Han forsøkte, han ga alt og klarte å henge på i tre av fire runder. Med litt flatere løype hadde det kanskje holdt helt til mål. Interessen for hans start var enorm i Århus, og rundt hele løypa heiet publikum på Jakob, Jakob, Jakob. At europamesteren utfordret den østafrikanske dominansen skapte spenning.

Den store afrikanske dominansen i terrengløp utgjør et problem for medieinteressen i resten av verden på samme måte som den norske dominansen i langrenn er et problem for langrennsinteressen i resten av Europa. Det har også gjort at de europeiske nasjonene er beskjedent representert i VM selv om mesterskapet i år går i Europa. Det er kun Spania, Storbritannia og Frankrike som stiller fulle lag ved siden av arrangørnasjonen Danmark. I tillegg er det 13 land i Europa som deltar med1-3 deltakere. Om to år går VM i Australia. Hvordan blir det da med den europeiske deltakelsen?

USA og Storbritannia er to av de store nasjonene når det gjelder terrengløp. De stilte også med fulle tropper i Århus. USAs beste plassering var en 29. plass for menn junior. Storbritannia, som i EM terrengløp er suverent beste nasjon, hadde to 25. plasser som sine beste plasseringer i Århus.

 Vidvinkel_ned_av_taket_og_rundt_foto_Lars_Moeller_960.jpg 
En stor folkefest: 462 løpere fra 67 nasjoner stilte til start og alle verdensdeler var representert, men den europeiske deltakelsen var ikke så stor som de danske arrangørene hadde forventet. (Foto: Lars Møller)

Jakob Ingebrigtsen var selv fornøyd med innsatsen i VM og la ut følgende melding på Instagram:

jakobing
Really fun to be a part of the World Cross Country Champs 2019 in Aarshus🇩🇰!! 😅 Tough race, course and competitors, but all in all a good race and lot of experience! 💪🏼😘🚶🏽‍♂️🏔 #12thplace #ontothenextone#moretocome 🍭 And thanks to everyone who cheered and supported❤️ ...made me run the last 4k’s!! 😂 #Aarhus2019 #crosscountry#teamNorway 🇳🇴 #gohardorgohome

Les også forhåndsomtalen for VM i terrengløp i Århus
Alle resultater