Jubileums Norseman Xtreme Triathlon 2012 :

Vannet i Hardangerfjorden er like kaldt, asfalten like sliten og Gaustatoppen like bratt som før, når skipshornet på fergen MS Sogn kl. 5 om morgenen blåser Isklar Norseman Xtreme Triathlon i gang. 250 kvinner og menn fra 26 land vil duppe nervøst i fjorden mellom kajakkene som markerer startlinjen. Siden oktober har de drømt om hoppet fra et fergedekk ned i en blå fjord, målgangen på et ikonisk fjell og 226 knallharde kilometer i mellom.

Halvparten av deltakerne er norske. De øvrige reiser hit fra alle verdens­hjørner for å delta i det som er kjent som en av verdens tøffeste utholdenhets­konkurranser. Hele 1200 utøvere fra 43 land meldte seg til loddtrekningen da de 250 plassene til årets konkurranse ble fordelt sist oktober.

– Isklar Norseman har et fantastisk ry og har skapt sin egen kategori i internasjonal triatlon, forteller daglig leder Dag Oliver. – Deltakerne kommer til Eidfjord for en ekstrem fysisk utfordring og reiser hjem fra Rjukan med opplevelser for livet og den fantastiske norske naturen brent inn på netthinnen.

Med 3,8 km svømming, 180 km landeveissykling og 42,2 km maratonløp, er Isklar Norseman en klassisk 226 km langdistansetriatlon, også kjent som «ironman». Men ca. 5000 høydemetre gir en løypeprofil som mildest talt er noe utenom det vanlige:

Løpet starter utenfor Eidfjord i Hardanger og har målgang på øverst på Gaustatoppen, på Telemarks tak. Innimellom venter blant annet stigninger som er en fjelletappe i Tour de France verdig og et maratonløp fra Tinnsjøen til Gaustatoppen, som i seg selv har en høydeforskjell på ca. 1400 meter. De raskeste gjør unna distansen på litt over 10 timer. De siste bruker nesten det dobbelte – og når mållinjen først rundt midnatt.

Premien er den samme for alle: En t-skjorte med påskriften «Norseman Finisher». Til gjen­gjeld finnes det knapt et plagg i internasjonal triatlon som har høyere prestisje.

Om årets konkurranse

  • Av 250 deltakere er 85 % menn og 15 % kvinner. Årets deltakere er i alderen 18-63 år.
  • 1200 utøvere fra 43 land meldte seg da de 250 plassene til årets konkurranse ble fordelt i oktober i fjor. Antallet er begrenset til 250 av hensyn til deltakernes sikkerhet.
  • Halvparten av søkerne – og deltakerne – er norske. Fullstendig liste, med oversikt over hjemsteder følger nederst i denne meldingen og finnes (sorterbar) her: Isklar Norseman Xtreme Triathlon deltakere.
  • Av de øvrige kommer de største kontingentene fra store triatlonnasjoner som Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Sverige og USA. På lista er også utøvere fra Venezuela, Mexico, Hong Kong og Sør-Afrika.
  • Plassene fordeles ved loddtrekning. I tillegg er det en mindre elitekvote for hhv menn og kvinner. Årets startnummer 1 er Susanne Buckenlei fra Tyskland, som har vunnet Norseman tre ganger tidligere. Blant favorittene i herreklassen er Markus Stierli fra Sveits, som nylig vant den aller første Swissman-triatlon, en konkurranse bygd etter Norseman-mal. Men som alltid vil også mange sterke norske utøvere kjempe om å være først på Gaustatoppen.

Tom Martin Hartviksen_Vinner Henrik Oftedal.jpg
Fjorårets vinner Henrik Oftedal. Vil noen klare å slå tiden hans i år ?
FOTO : Tom Martin Hartviksen