Bildet: Jon Harald Berge løp inn til en iponerende 3.plass i Spartathlon 2009. Her har han markert målgangen ved å legge hånden på Leonidas-statuen i Sparta.

Forhåndsomtale:
To norske deltakere i Spartathlon

17.plass til Jon Harald Berge
Ref: Per Lind

Årets Spartathlon var i følge mange av deltakerne – og arrangørene – det hardeste gjennom tidene. Den viktigste årsaken til det var den stekende heten; det er ikke lett å løpe 246 km når dagstemperaturen ligger på rundt 35 grader.

Av de vel 330 løperne som startet, var det bare 72 som kom i mål, og blant dem var Jon Harald Berge. Etter et velberegnet løp – som alltid – endte han på 17. plass med tiden 31.15.26, eller 6 timer svakere enn da han tok tredjeplassen i 2009. Han har likevel all grunn til å være fornøyd med innsatsen; uansett værforhold er det en kjempeprestasjon bare å fullføre denne klassikeren blant ultraløp.

Det startet 21 løpere fra Norden, 5 av dem fullførte. Beste nordiske deltaker ble svenske Andreas Falk på 5. plass. Ellers fullførte Andreas Carlsen fra Danmark (nr. 50) og de to finnene Sakari Haka (nr. 44) og Petri Perttilä (nr. 54).

Geir Frykholm, som fullførte i 2008, måtte gi seg ganske tidlig på grunn av skade. Dermed er det fortsatt ikke mer enn 8 nordmenn som har fullført Spartathlon siden løpet startet i 1983. Eiolf Eivindsen er den nordmann som har fullført løpet flest ganger; hele 9 ganger har han kunnet legge hånden på Leonidas-statuen i Sparta.

Løpet ble ellers vunnet av tyske Stu Thoms på 26.28.19, foran japanske Tetsuo Kiso og britiske Elizabeth Hawker. Vinnertiden er en av de svakeste i løpets 30 årige historie.