Mesterskapet starter i Århus lørdag formiddag og sendes direkte av NRK. Løpet til Jakob går på NRK 1 fra kl. 12.05 mens menn senior og kvinner senior sendes på NRK2.

Miksstafetten, som ble introdusert i forrige VM i 2017, blir ikke sendt på NRK. Med 4 x 2 km er det en øvelse som hadde passet godt for Norge. Med to ganger Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal på tre av etappene, ville Norge vært godt på vei til en god plassering. Nå er Jakob Ingebrigtsen den eneste norske som stiller opp. Totalt deltar 67 land i mesterskapet med i alt 592 deltakere. 

VM-programmet i Århus lørdag

Starter kl. Kjønn Distanse Antall runder
11:00 X VM i miksstafett 4 x 2 km 4
11:35 W VM U20  6 km 3
12:10 M VM U20 8 km 4
13:00 W VM senior 10 km 5
14:00 M VM senior 10 km  5

VM i terrengløp har gått en gang før i Norden, i Stavanger i 1989. Det var første året med klasse for kvinner junior, mens det for menn hadde vært juniorklasse helt siden det første VM i terrengløp i 1973. Ei ung svensk jente ble den første vinneren, Malin Ewerløf, som da var bare 16 år. I år sender Sverige tre løpere, Norge en og Finland ingen. Mesterskapet går annet hvert år og vandrer rundt mellom verdensdelene. Neste mesterskapet i 2021 er lagt til Australia.

Når mesterskapet endelig er innom Norden etter 30 år så trodde nok de danske arrangørene at de andre nordiske landene ville stille mannjevnt opp. Siden Norge har så mange løpere helt i verdenstoppen som 3 x Ingebrigtsen, Sondre Nordstad Moen og Karoline Bjerkeli Grøvdal, så hadde de håpet på flere norske deltakere. Nå prioriterte Norge annerledes og stilte med en stor tropp i innendørs-EM i Glasgow, som ble en stor suksess for norsk friidrett. Det er ikke lett å forberede seg til to store mesterskap med så forskjellig innhold og med bare fire ukers mellomrom.

Danmarks store naboland i sør, Tyskland, stiller som Norge, med en eneste deltaker. De har to sterke jenter som begge løp meget godt på 3000 m i innendørs-EM, Konstanze Klosterhalfen og Alina Reh. Begge kunne blandet seg inn blant afrikanerne i kampen om medaljer. Begge holder fortsatt U23-alder og har tatt de fleste medaljene i juniorklassen i terreng-EM siden 2014. De har sikkert like gode grunner for ikke å stille i VM som våre beste norske, men det er synd når VM arrangeres i et naboland. Danmark stiller forøvrig med lag i alle de fem løpene i VM og har med totalt 28 deltakere.

Anna_Emelie_Moeller_960_A20G0603.jpg
Danmarks største håp: Anna Emilie Møller (21 år) tok gull i EM i terrengløp i desember i U23-klassen. Hun kan nok ikke hevde seg helt i toppen, men en 25. plass kan være innen rekkevidde lørdag. noe som er en meget god plassering. Når Kenya, Etiopia, Uganda og Eritrea kan stille med 6 løpere hver, så er det ikke lett å komme blant de 25 beste. (Foto: Kjell Vigestad) 

Sveriges_lag_med_Lorenzo_Nesi_A20G0542.jpg  
Sveriges lag til VM: Patrik Melin, trener (tv), så Robel Fsiha og Napoleon Solomon med lagleder Lorenzo Nesi mellom seg og (th) Omar Ismail som løper i juniorklassen. Robel og Napoleon har hatt en oppsiktsvekkende framgang i vinter og har forbedret den svenske rekorden på halvmaraton. I Barcelona halvmaraton 10. februar løp Napoleon på 1.01.17 med Robel to sekunder etter. I Bahrein for bare en uke siden løp Robel igjen halvmaraton. Denne gangen på 1.01.18. (Foto: Kjell Vigestad)

Jakob Ingebrigtsen kom til Århus et godt stykke ut på fredagskvelden og fikk ingen muligheter til å teste ut løypa. Den er beskrevet som spennende og utfordrende og kanskje den mest kuperte noensinne i terreng-VM. Underlaget er imidlertid hardt og fast, så hardt at det ikke er mulig å bruke lange pigger. Den er krydret med en del sandpartier, en søledam og et parti på ca. 10 meter med søle eller "mud", som det står i den engelske beskrivelsen. Alt er laget på kunstig vis.

 Vannparti_960_A20G0412.jpg
Kunstig dam: Neppe den største utfordringen for løperne, men de blir våte på beina. (Foto: Kjell Vigestad)

Moekkparti_960_A20G0427.jpg
Møkk: Vandammen kommer først og så rett etter kommer sølepartiet. Hadde det vært motsatt, kunne man fått vasket av skiten av skoene med en gang. Nå drar man med seg søla på runden videre. Jakob Ingebrigtsen er vant med dette. Han har løpt Arborettrimmen i Sandnes seinhøstes og inn mot jul siden han var en neve stor og har hatt mye verre forhold enn det blir i VM. (Foto: Kjell Vigestad)

Sand_960_A20G0514.jpg
Sand: Ikke lenge etter sølepartiet kommer dette sandpartiet. Tørr og fin sand som ikke er lengre enn man flyter lett over. Det er flere korte partier med sand som er lagt på for å dekke over gangveiene som krysser løypa. (Foto: Kjell Vigestad)

Ned_fra_taket_og_dosert_sving_stor_fil_A20G0321.jpg
Full fart ned: Bratteste motbakken er oppover til topps på museumstaket. Ned igjen kommer det til å gå fort, så fort at den krappe svingen i bånn er blitt dosert. På siste runde er det  bare ca. 200 m fra svingen og til mål. Den som kommer best ut av svingen, ligger godt an til å vinne. Her diskuterer polakkene hvordan svingen skal angripes, - innersving eller langs doseringen? (Foto:Kjell Vigestad)