På et vanlig maratonløp tilbyr mange arrangører tidligstart. Hvis for eksempel den ordinære starten går klokka 11, kan de som har oppnådd en eksemplarisk alder eller mener de vil bruke ekstra lang tid på distansen, få starte før de andre, gjerne allerede klokka 9 på morgenen. 

Under Isklar Norseman Xtreme Triathlon er det ingenting som heter «tidligstart». Her starter alle samtidig, men ingen er i tvil om at det er tidlig. Grytidlig. 

Allerede når sola begynner å gå opp over Eidfjord klokka 02.40 lørdag morgen, kan de 270 påmeldte deltakerne sette inn spurten på morgenstellet. De som skal stille til start må sjekke inn mellom klokka 03.00 og 03.45. Deretter blir de kjørt ut til startpunktet i ei ferje.
 

ferja_foto_josé_luis_hourcade_640pix.jpgFerjeturen: Alvoret tynger på denne ikke helt vanlige ferjeturen ut til start på Isklar Norseman Xtreme Triathlon. Foto: José Luis Hourcade.

ferja2_foto_josé_luis_hourcade_640pix.jpgEn lang dag i vente: Foran dem ligger 3,8 km svømming, 180 km sykling og en maraton med målgang på Gaustatoppen. Foto: José Luis Hourcade. 

 

For noen er målet å hevde seg i toppen. Andre håper å kunne fullføre tidsnok til å få svart T-skjorte. Eller å nå målet om å klare å fullføre en slik styrkeprøve. 

Om kvelden serveres det buffet på Gaustablikk til deltakerne. Et sosialt og kjærkomment tilbud. For noen er målet å rekke buffeten før den stenger klokka 01.30 natt til søndag. 
 

bading_ferge_foto_kai-otto_melau_640pix.jpgPå vei til start: Når ferja har ankommet startområdet, og tidspunktet for start nærmer seg, hopper deltakerne i sjøen og svømmer bort til startlinja. Foto: Kai-Otto Melau.

badebilde_starten_foto_kai-otto_melau_640pix.jpgStarten: Nøyaktig klokka 05.00 lørdag morgen går starten for det trettende Norseman. Foto: Kai-Otto Melau.
 

I år har det dukket opp et usikkerhetsmoment rundt starten

Vannet er svært kaldt inne i Eidfjord på grunn av unormalt mye snø på Hardangervidda og sein snøsmelting fra fjellene. Arrangøren vurderer derfor å flytte starten lenger ut i fjorden. Dette kan medføre at sykkeletappen blir lengre. Under ekstreme lave temperaturer eller værforhold kan også svømmedelen utgå fra konkurransen.

– Det er svært usannsynlig at svømmedelen blir avlyst, men blir den det vil Norseman det året bestå av løping, sykling og løping, sier Norsemangeneral Dag Oliver til Kondis, og legger til at dette helt klart er en uønsket situasjon. 

Oliver forteller at de tar regelmessige registreringer av vanntemperaturen fram mot løpsstart på flere steder i Hardangerfjorden, men vil ikke ta noen avgjørelser rundt svømmeetappen før på deltakermøtet fredag klokken 15. 

Uansett hva det blir til, advarer arrangøren mot at det blir svært kaldt vann i år, og oppfordrer deltakerne til å investere i neoprene hette og sokker. 

Tim_portrett_foto_kai-otto_melau_250pix.jpgHjemme i Oslo sitter Tim Bennett (bildet. Foto: Kai-Otto Melau). Han gruer seg til svømmingen. Selv etter sju Norseman og mange år med trening, føler han seg fortsatt ikke som noen dyktig svømmer. 

– Det går selvfølgelig bedre enn det gjorde de første åra, men jeg blir aldri noen svømmeekspert, sier han. 

Om det er distansen, bølgene eller det iskalde vannet som bekymrer mest, er vanskelig å si. Kondis-presidenten trekker på skuldrene: 

– Vi får bare ta det som kommer, sier han, vel vitende om at han ikke kan gjøre noe med noen av delene. 

Tim Bennett har fullført Norseman i 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010 og 2012. Han startet i 2011 også, men måtte bryte på grunn av storm under svømminga. 

– Jeg hadde brukket to ribbein seks dager før start. Det var ikke den beste oppladningen, kan du si. Med så dårlig vær, og med en slik helsesituasjon, ble svømmingen for tøff for meg, forteller han.
 

Norseman_2008_hoyopploselig_foto_NXTRI_640pix.jpgEn ung Bennett: Syklingen og løpingen er imidlertid Tim Bennetts styrke. Her fra skiftesonen i 2008. Foto: NXTRI.


Sykkeletappen under Norseman er vanligvis på 180 kilometer. I år kan den bli en time lengre, men som arrangøren sier i en pressemelding:

«Vi regner med at de fleste vil foretrekke én time lengre på sykkelen enn å svømme i isvann».
 

sykling2_kai-otto_melau_640pix.jpgMye flott natur: Sykkeletappen er tøff med mange høydemeter som skal erobres, men den går også gjennom storslått natur. Foto: Kai-Otto Melau.


Sykkeletappen starter i Eidfjord ved Hardangerfjorden og følger riksvei 7 opp Måbødalen, over Hardangervidda til Geilo. Derfra går ferden langs riksvei 40 over Dagalifjell til Uvdal, videre over Imingfjell til Tessungdalen før deltakerne ankommer Austbygde ved Tinnsjøen. 

tissepause2012_support_Jon_Thorp_foto_kai-otto_melau_640pix.jpgMå man så må man: Det er ikke satt opp toaletter langs løypa. Her er det Tim Bennett som må ta et nødvendig stopp mens Jon Thorp i hjelpeapparatet hans holder sykkelen. Foto: Kai-Otto Melau.


Løpedelen av Norseman går fra skiftesonen i Austbygde mot Rjukan, og ender opp på toppen av Gaustatoppen. De første 25 kilometrene er forholdsvis flate, mens deltakerne skal klatre opp til 1850 meter i løpet av de neste 17,2 kilometrene. Fram til 37,5 kilometer går løpsdelen på asfalt. Den siste delen opp til selve Gaustatoppen går i godt norsk, steinete fjellterreng. 

Gaustatoppen_foto_arrangoren.jpgFra toppen: Utsikten fra målområdet på Gaustatoppen er upåklagelig. Foto: Arrangøren.

tim_paa_toppen_2008_640pix_foto_arrangor.jpgI mål: Så glad var Tim Bennett da han kom i mål på Gaustatoppen i 2008 som nummer 105 etter 16 timer 14 minutter og 30 sekunder. Han har forbedret tida si mange ganger etter dette. Sist han var med, i 2012, oppnådde han sin beste plassering og tid. Da kom han i mål på 34. plass på tida 13.36.14. Foto: Arrangøren.

 

I Norseman er er det kun de 160 første som kommer fram til sjekkpunktet ved 32,5 kilometer på løpeetappen, som får fullføre opp til Gaustatoppen. Her er det også satt en tidsfrist på 14 timer og 30 minutter. Det som inntreffer først av tidsfristen eller antall deltakere avgjør hvem som må løpe i mål ved Gaustablikk for å få den hvite Norseman-trøya eller som får fortsette videre opp til toppen for å erverve den sorte trøya. 

Årsaken til denne bestemmelsen er at arrangøren ikke vil ha for mange mennesker i fjellet om været skulle bli dårlig. I tillegg er det begrenset kapasitet i heisen inne i fjellet som skal frakte deltakerne ned etter målgang. Arrangøren er også redd for å sende folk avgårde på fjelletappen etter at det har blitt mørkt. Noe som er årsaken til tidsfristen. 

Det er flere gode navn på startstreken. I tillegg til vår egen Tim Bennett, stiller fjorårets vinnere av dame- og herreklassen, Line Foss og Allan Hovda, til start. Begge kom på bronseplass i 2013 og avanserte til gull i fjor. I tillegg stiller fjorårets sølvvinner, Lars Christian Vold, til start. Det gjør også Lars Petter Stormo som har oppnådd flere gode plasseringer i Norseman gjennom tidene. I følge Dag Oliver skal han være i god form for tida.

– Det er jevnt i toppen i både herre- og dameklassen, og det er svært åpent hvem som kommer til å stikke av med de jeveste plasseringene, forteller Oliver. 

Tim Bennett hadde egentlig en plan om å gjøre sin aller beste Norseman i år, men i vår tok løpetreningen helt overhånd og han innser at det har gått utover de andre disiplinene. 

– Nå blir det om å gjøre å bruke den motoren jeg har fornuftig og være tålmodig. Når det gjelder svømmingen er det bare om å gjøre å få den unnagjort. Jeg har trent svømming én gang i uka gjennom vinteren. Om det har hjulpet, gjennstår å se. Det verste der er egentlig å hoppe fra ferja. Er jeg først i vannet, er det bare å svømme, sier en smilende Kondis-president. 

Han innser at syklingen er viktig, men at han har fått forberedt seg for dårlig.

– Jeg har kun utesyklet de siste seks til åtte ukene. Den lengste turen har vært på 22 mil og jeg har  kun syklet rolig. Jeg kjenner imidlertid bakkene i Norseman godt, og trives godt i dem alle sammen. Jeg frykter derfor ikke sykkeletappen, sier han. 

Løpeetappen deler han inn i tre: De første 25 kilometrene, de neste 12 oppover og de siste 5 på fjellet.

– Her har jeg fokus på de første 25. På løpeetappen kan jeg ikke «surre» og kaste bort tid på unødvendige stopp i løpet av de første 25 kilometrene. På de neste 12 kilometrene oppover, hvis jeg klarer cutoff og får fortsette til toppen, er fokuset å holde beina i gang. Aller helst løpende, mens de siste fem kilometrene er snakk om en fjelltur i rask gange hvor jeg kun skal se framover, sier Bennett. 

Ettersom det er løpingen som har hatt Tim Bennetts fokus i hele år, har han forbedret seg en god del på denne delen. 

– Jeg er bedre fysik trent enn noensinne, og har løpt med bedre kvalitet enn før. Jeg har fått en bedre fysikk rent muskulært og da løper jeg også bedre teknisk og bruker mindre krefter, forteller mannen som driver lite med periodisering av treningen. 

– Jeg trener jevnt og trutt hele tida, og har et snitt på 67 timer i måneden, sier han.
 

Kun en treningsøkt: Et godt eksempel på hvordan Tim la opp treningen i vår, var da han kom syklende til Sognsvann for å hente startnummeret sitt til Nordmarka Skogsmaraton. Før start syklet han 70 kilometer. Foto: Erling Pande Braathen.


De siste dagene før Norseman gjør Tim Bennett litt av hvert av trening, men vektlegginga er litt mer på svømming enn de andre disiplinene. 

– Jeg gjennomfører ingen tøffe økter, men trener mer for å kjenne at kroppen er i orden. Det skaper ro og selvtillit. Jeg forsøker også å få sovet litt ekstra de siste dagene, og jeg sluntrer ikke unna med maten. Jeg fokuserer ikke på å spise så utrolig mye mer, men jeg skal iallfall passe på å ikke spise mindre enn vanlig, forteller han.