Jeg elsker å trene, jeg elsker å konkurrere selv om jeg ofte står på side 2 eller 3 i resultatlisten. Jeg elsker å være president i KONDIS fordi KONDIS står for alt som jeg liker: trening, livsglede og kameratskap med andre med samme interesser. Jeg elsker å leve et fullverdig liv hvor jeg som menneske kan nyte hver eneste dag fordi jeg er i fysisk og psykisk balanse. Alle har ikke denne gleden. Og min jobb for KONDIS går ut på å gi flere innblikk i det som er slagordet vårt:

                                                       FOLK I FORM TIL LIVET!

Men det finnes alltid noen som vil stikke kjepper i hjulene for dette. Denne gangen er det et som tar sats og har bestemt seg for å tredoble engangslisensen for turrenn fra 40 til 120 kroner. Det er helt tydelig at et vil utnytte den økte interessen for langrenn og alle som synes turrenn på ski er GØY. Bare fra Birkebeinerrennet blir det minst en million ekstra til forbundets drift.

Jeg synes også turrenn er gøy. Jeg digger snøfylte trær, flotte skispor, nydelige kalde dager og høre lyden av ski som knirker i snøen. Jeg er ikke like glad i bratte, isete nedkjøringer hvor kamikaze-aspektet blir et ekstra krydder for oss med begrenset skiteknikk. Men totalen er uansett at det er GØY!

Men prisen for denne gleden blir altså dyrere. Hadde det vært uten konsekvenser for deltakelsen å legge på startkontingenten med kr 80, så hadde arrangørene gjort det allerede. Dette blir en ekstra avgift som vil gjøre terskelen høyere for å delta. Mange arrangører av lokale turrenn sliter allerede. Det er i første rekke Birkebeinerrennet og noen få andre større turrenn som har hatt økt deltakelse de siste årene.

Stjeler fra arrangørene
Hvorfor skal skiforbundet ”ta” penger fra arrangørklubbene? For det er det de gjør. Det er arrangørene som skal kreve inn engangslisensen, så i praksis betaler deltagerne avgiften sammen med startkontingenten til arrangøren. Dermed blir det hele en direkte overføring fra arrangørene til et.

Det er på lokalplanet det skapes aktivitet, så det er vel lurt å la pengene bli igjen der. Og hva gjør et for turrennarrangørene eller for å øke interessen for langrenn som mosjonsaktivitet?

Forbundet sier at grunnen til lisensøkningen er at det skal markeres ett skille mellom de som er medlemmer av skiklubber kontra de som ikke er det! For bare medlemmer kan nå løse sesonglisens. Men de fleste deltar bare i et eller to turrenn, så sesonglisens er en lite aktuell problemstilling for de fleste.

For mange som går på ski?
Og nå innfører forbundet også lisens for de som går i trimklasser UTEN tidtaking... Det er for meg det komplette vannvidd! Er det for mange som går på ski, spurte Runar Gilberg i forrige nummer av Kondis. Alle avgifter har den effekten at den demper forbruket.

Det er forresten ikke bare i norske turrenn vi skal betale avgift til forbundet. Har du tenkt deg til Marcialonga eller Vasaloppet så må du også ut med kr 120 per gang til det norske et. Jeg er ikke sikker på om disse arrangørene tar på seg jobben med å kreve inn beløpet.

 

Kommende sesong må jeg kanskje velge bort noen skirenn fordi et tror at alle som går på ski er en pengesterk gruppe som har råd til alt, - og som betaler uten å mukke. Noen har helt sikkert det mens andre må snu på skillingen. 

Vi som trener og setter oss mål, enten det bare er et ønske om å komme i bedre form eller å slå svigermor i konkurranser eller å ta kål på han kameraten som i alle år er ferdigdusja og på vei hjem mens jeg med min begrensede skiteknikk fortsatt har noen kilometer igjen til mål, skal nå straffes økonomisk fordi vi deltar i skiklubbenes arrangementer. Arrangørene er veldig glade for det, men tydeligvis ikke forbundet.

Skiforbundet har fått ideen fra sykkelforbundet som håver inn flere millioner bare fra arrangørene av Birkebeinerrittet. Penger som har gjort at forbundet har klart å nedbetale kjempegjelden etter sykkel-VM i Oslo i 1993. Denne overføringen fra mosjonsidretten til eliteidretten forteller om hvordan disse forbundene forvalter sitt ansvar for å få det norske folk i form. 

Ski- og sykkelforbundets holdninger til mosjonsidrett er totalt på kollisjonskurs med hva jeg føler og mener. De som bevilger penger for at folkehelsen skal bli bedre bør kanskje få vite at disse forbundene ikke fortjener et rødt øre. Det må skapes forståelse for hva FOLK I FORM TIL LIVET faktisk betyr, og pengene må brukes der de har effekt. Et stikkord som bare ramler ned i hodet på meg er sykkelveier... Mens skisesongen nærmer seg med stormskritt...

                                                                                                                                            Tim Bennett
                                                                                                                                        Kondis-president