Henrik og Fillip Ingebrigtsen er forhåndsuttatt til å løpe i seniorklassen i EM. Jakob Ingebrigtsen skal trolig forsvare sitt junior-gull i U20-klassen fra i fjor. Friidrettsforbundet utlyste (minst) to EM-plasser basert på et rent "amerikansk uttak" blant de fem øvrige herreløperne i Sedona ikke langt unna Flagstaff.

De fem løperne som stilte på start i Sedona (1350 moh.) i Arizona var:
Tre fra Gular: Marius Vedvik, Per Svela og Bjørnar Sandnes Lillefosse.
Ferdinand Kvan Edman, som er sparringspartner for Karoline Bjerkeli Grøvdal under høydetreningen i USA.
Tom Erling Kårbø som for anledningen er en del av Team Ingebrigtsen. Han hjelper blant annet Jakob Ingebrigtsen med skolegangen mens han er borte fra skolen i Norge.



Her kan du se hvordan det gikk i uttaksløpet


Det ble Marius Vedvik og Ferdinand Kvan Edman som sikret seg de to EM-plassene. Norge kan stille med seks løpere i EM. Så langt er fire klar. Om det blir flere enn fire, så er spørsmålet og det blir toeren i NM og vår beste i nordisk som ble nr. 5 der, Eivind Øygard, eller treeren i Flagstaff, Tom Erling Kårbø, som blir tatt ut eller eventuelt begge to.

Uttaksløpet i Sedona var på 8 km på en støvete landevei i ørkenen på 1350 meters høyde. Det var på ingen måte noe terrengløp. I Samorin er løypa for seniorene på 10.180 meter og går på gress, sand og har flere innlagte hinder på hver av de 6 "lange rundene" på 1500 m. 

Trolig betyr forskjellen mellom uttaksløypa og løypa i EM lite for i hvert fall fire av løperne, men for hinderløper Tom Erling Kårbø så ville nok en mer løype med diverse hinder underveis være en fordel. At løypa ligger i høyden (1350 moh) har trolig mindre betydning.


Resultatene fra det amerikanske uttaket over 8 km i Arizona:

1  Marius Vedvik Gular 25.15
2  Ferdinand Kvan Edman Sturla 25.31
3  Tom Erling Kårbø Stord 25.34
4  Per Svela Gular 25.52
5  Bjørnar Sandnes Lillefosse Gular 26.32



Karoline Bjerkeli Grøvdal skal også delta i EM i terrengløp. Etter to år med bronsemedaljer går hun denne gangen for gull. Om hun får med seg noen andre norske dameløpere er usikkert. Følger friidrettsforbundet samme praksis som i fjor, blir hun alene også i år.


Etter500m_de_fire_beste_i_tet_A20G6108.jpgEM i 2016: I fjor ble Karoline Bjerkeli Grøvdal slått av to nylig importerte kenyanske løpere, som stilte for Tyrkia. Vi ser Yasmin Can (nytt navn etter ankomst Tyrkia) og Karoline i tet etter 500 m. Da Yasmin Can og hennes kenyanske venninne gjorde et skikkelig rykk tidlig i løpet, våget ikke Karoline å følge dem. (Foto: Kjell Vigestad) 


Vi gjetter på at det blir tatt ut et juniorlag på guttesiden etter den gode innsatsen i Danmark sist helg. I nordisk mesterskap i fjor ble norske løpere nr. 2, 3 og 5. Ingen av dem ble tatt ut til EM. Bare Jakob Ingebrigtsen, som ikke deltok i nordisk, ble tatt ut. I år ble Simen Halle Haugen nr. 1, Thomas Jefferson Byrkjeland nr. 2 og Håkon Stavik nr..4 i nordisk. Nå tror vi de blir tatt ut sammen med Jakob Ingebrigtsen. Til gjengjeld blir det ingen juniordamer og ingen i de to U23-klassene.

Danmark har tatt ut hele 27 løpere til EM. Årsaken til at Norge tar ut bare noen få løpere mens Danmark tar ut en stor tropp, ligger ikke i økonomi. Danmark satser stort på terrengløp. De har en stor terrengløpsserie gjennom vinteren og de skal arrangere VM i terrengløp i mars 2019. 

EM i terrengløp kan være "billig moro" for de nasjonale forbundene. Det europeiske forbundet ønsker å samle hele friidrettsfamilien i Europa til dette mesterskapet og betaler hele oppholdet for fire løpere i hver klasse. Det er seks klasser, U20, U23 og senior for damer og herrer. I praksis betaler det europeiske forbundet for en tropp på inntil 24 løpere. I mesterskapet i år i Samorin i Slovakia står arrangøren sammen med det europeiske forbundet for alle omkostninger fra ankomst på en to flyplasser, Wien eller Bratislava, til deltakerne er tilbake på flyplassen.

I 2019 går EM i terrengløp ikke langt unna Amsterdam. Da vil omkostningene til flybilletter bli langt mindre. I 2020 går mesterskapet i Lisboa.

For en del av de norske løperne vil forbundets utgifter kun være en flybillett t/r fra Bergen, Trondheim, Stavanger eller Oslo til Wien. Kjøpes den tidlig, så vil prisen være under kr 2000. Når egenandelen for løpere i juniorklassene er kr 3000, behøver ikke deltakelsen å koste NFIF noe som helst eller i hvert fall svært lite. Det europeiske forbundets president, Svein Arne Hansen, uttalte på en pressekonferanse i forbindelse med fjorårets terreng-EM at han var skuffet over at hans eget nasjonale forbund stilte så få deltakere.

Norge var i fjor suverent beste nasjon i nordisk mesterskap i terrengløp. Likevel stilte Norge med kun 8 deltakere i EM, Sverige stilte med 13 og Danmark med 17. I år stiller Norge forhåpentligvis med noen flere, vi gjetter på 10, men Norge vil trolig være uten representanter i tre av de seks klassene. Kanskje det blir bare ei dame, som til gjengjeld kanskje er den heteste gullfavoritten.


3J6A0231_640.jpg
Norge suveren: I nordisk mesterskap i Danmark forrige helg tok Norge første-, andre- og fjerdeplass for menn junior. Vi ser tre norske helt i tet fra starten av. Sammen med Jakob Ingebrigtsen kan det bli et slagkraftig lag i EM. (Foto: Arne Dag Myking)

EM-terrengloep_2017_logo.jpg