Tidligere forhåndsomtale: Påmeldingen til PolarNight halfmarathon går i rekordfart

Da vi skrev forhåndsomtalen 2. november var det 510 ledige plasser i Mørketidsløpet eller PolarNight Halfmarathon som det offsielt heter. Nå er det fullt med 1800 påmeldte!

Mørketidsløpet arrangeres 7. januar, og enten du er påmeldt i årt eller vurderer å bli med et senere år kan du lese mer om løpet HER

Ny mulighet 6.1.2018:
Datoen for 2018 er fastsatt til 6. januar.  Online påmeldingen vil åpne i uke 3. 

Mørketidsløpet har hatt en eventyrlig utvikling siden starten i 2004. Nedenfor har arrangøren oppsummert historikken:

Det er fortsatt julestemning i Tromsø når  Mørketidsløpet arrangeres(foto: Bjørn Johannessen).Foto: Bjørn Johannessen / Kondis
 

UTVIKLINGEN AV MØRKETIDSLØPET I TROMSØ

Stiftelsen Midnight Sun Marathon ble etablert i 1989 med formål om å arrangere løp og andre sportsarrangement, samt koordinere tilknyttede arrangement med bred lokal, nasjonal og internasjonal deltakelse under merkenavnet Midnight Sun Marathon. Gjennom arrangementene skulle Tromsø og landsdelen markedsføres som attraktivt reisemål.

Stiftelsen skal være selvfinansierende og bidra økonomisk til idrettslige og humanitære formål.

Arrangementet Midnight Sun Marathon ble første gang arrangert i 1990.  Fram til 1998 var MSM det eneste løpet som stiftelsen arrangerte.  I 2001 kom ideen om å bruke de flotte fjellene rundt byen til arrangement som kunne markedsføre Tromsø omgitt av flott natur med spektakulære fjell. I 2001 ble MSM Ekstremløp etablert med start i Tromsdalen og mål ved Fjellheisen.  I 2005 ble Tromdalstinden opp arrangert og i 2012 kom ideen om langløp i fjellet. Tromsø Mountain Ultra 50km og halvultra 25km ble satt i gang.  Da hadde stiftelsen 5 fjelløp på en helg, under navnet Tromsø Mountain Challenge. 
 

Moerketidslopet_foto_Truls_Tiller_IMG_8590.jpg
Foto: Truls Tiller / MSM

I begynnelsen av årtusenskiftet kom ideen om et vinterløp. Tanken var å bruke nordlyset, vinteren og mørketiden til å markedsføre byen som vinterdestinasjon.  I 2004 ble første testløpet arrangert under navnet Mørketidsløpet, eller PolarNight Halfmarathon på engelsk. Det ble diskutert mye om man ikke burde kalle løpet for Nordlysløpet, men man mente da at navnet ville stille store forventninger om å se nordlyset i Tromsø når deltakerne fra fjerne strøk kom for å delta i løpet.  Mørketiden og arktiske omgivelser kan man garantere, mens nordlyset er en bonus som kan oppleves hvis man er heldig med været og solaktiviteten.

Dermed ble det bestemt at løpet skal hete PolarNight Halfmarathon, og det viser seg at navnet har slått godt an og etterhvert blitt godt kjent nasjonalt og internasjonalt. 

Første året hadde løpet litt i overkant av 100 løpere.  De første fire årene gikk deltakerantallet sakte opp og lå noen år rundt 200 deltakere.  Fra 2010 har antallet deltakere økt jevnt hvert år med en økning på mellom 100 og 200 deltakere.  I 2016 ble løpet fulltegnet for første gang med 1431 påmeldte.  For årets løp har man økt kapasiteten med 400.  Likevel er løpet utsolgt tre uker før løpet med 1800 påmeldte. Både vi som arrangør, og mange som ikke har fått meldte seg på i tide, er blitt overrasket over interessen.  Mørketidsløpet er dermed desidert største vinterløp i Norge og MSM vil for 2018 se på mulighet for å øke antall deltakere ytterligere.  I så fall må man muligens endre både starttider og løypetrasee for noen av distansene. 

For årets Mørketidsløp er løpere fra 46 forskjellige nasjonaliteter påmeldt

Nasjoner med flest deltakere:
Norge                   1106
Tyskland                242
England                 181
USA                          32          
Nederland               26
Frankrike                 25

Deltagerutvikling.jpg

Deltagerutviklingen.

Aldersgrupper.jpg

Fordeling mellom kjønn og aldersklasser.

Løyperekorder:

Polar Night Halfmarathon
Menn                   Glenn Thomas Martinsen, IK Hind             01:10:13               (2014)
Kvinner                Hilde Aders, Tromsø Løpeklubb                01:21:50               (2016)         

Mørketidsmila (10km)
Menn                   Glenn Thomas Martinsen, IK Hind              00:31:50               (2015)
Kvinner                Arja Arnesen, BUL Tromsø                          00:37:57               (2016)