Nordmann fullførte verdens største ultraløp i Sør-Afrika
 
- Det var en fantastisk opplevelse å løpe Comrades Marathon. Støtten fra tusener langs løypen var overveldende. Folkefesten minnet om femmila i Holmenkollen, sier Sondre Bjotveit, som løp med det norske flagget på brystet.
 
Comrades Marathon er et prestisjefylt langløp på 87 kilometer og gikk av stabelen 2. juni. Det startet i kystbyen Durban og endte i Pietermaritzburg (650 moh) nordover i landet. Totalt gir det om lag to tusen meter i stigning.
 
 - Å fullføre var vrient. Men jeg var fast i troen på å kjempe meg i mål, sier Bjotveit.
 
Forholdene var ekstra vanskelige i år. Usedvanlig sterk varme for årstiden og kraftig motvind testet løpernes vilje. Over 800 løpere trengte medisinsk behandling før og etter løpet.
 
Hele nitten tusen var påmeldt og gjør det til verdens største ultramaraton. Ti tusen fullførte innen kravet på tolv timar. Sju tusen av disse krysset mållinjen i løpet av siste halvannen time.
 
 - Sørafrikanerene har lært meg å ta halvmaraton til frokost i helgene. Det kviknet appetitten på langløp, sier Bjotveit med et smil.

Siden september i fjor er mange treningstimer tilbakelagt langs lokale asfaltveier  med søndagens løp som mål. Innsatsen ble kronet med en god gjennomføring. Bjotveit fullførte med tida 10:12:45 og endte på plass 3267.
 
 - Jeg stiller gjerne neste år også om kone og barn lar meg trene, legger Bjotveit til.
 
Sondre Bjotveit bor i Sør-Afrika på andre året der han jobber på den norske ambassaden.
 
Sørafrikaneren Claude Moshiywa vant på tiden 5:32:09. Svenske Jonas Buud ble nummer to, ni minutt etter.
 
Med unntak av krigsårene er løpet arrangert hvert år siden 1921. Initiativtakeren Vic Clapham tjenestegjorde under første verdenskrig og ville hedre de falne på en spesiell måte. Etter år med skepsis fikk han tillatelse og samlet 34 løpere i første Comrades Marathon, fra Pietermaritzburg til Durban. Løypen varierer annethvert år med å være en såkalt «opp» og «ned» tur.