Alle resultater :

Den 11. utgaven av Norseman xtreme Triathlon skulle vise seg å bli værgudenes lek med individet. Men egentlig slapp de ganske billig unna, for været var meldt til å bli enda mere ekstremt enn hva det faktisk ble. Jeg tipper de fleste på startlista sov dårlig natt til lørdag. Ikke at det er helt uvanlig, men været var meldt til å bli ganske ufyselig under svømmingen.

Akkurat DET været kom tidligere enn meldt, når de fleste lå og sov. Så når båten stevnet ut i fjorden kl. 04.00, var det opphold og ganske ok . Det var 232 stk på båten, som skulle hoppe ut fra dekket på ferjen en time senere Starten ble utsatt i ca.10 min, så de startende ble liggende lenge i sjøen. Ved brygga i Eidfjord var vannet relativt stille. Ute ved start var det bra med bølger, og det var sikkert ikke bare trivelig å ligge i vannet å vente på startsignalet.

9432500955_4a043aea5e_z.jpg
FOTO : Amund Kvernvold / amokfoto.com

Startlisten inneholdt sterke navn, blant annet Markus Stierli, Sveits. Han hadde vunnet den sveitsiske versjonen av Norseman - Swissman noen uker tidligere, og ryktene ville ha det til at han trivdes særs godt under vanskelige forhold. Dirk Wijnalda, Nederland var også en bra kandidat. Blant de norske var det flere utfordrere, men ingen ble tippet helt der oppe. Allan Hovda, Kristian Horne, Jon Thorp, Lars Christian Vold, Øyvind Lillehagen og Even Chiodera var uansett alle nevnt som topp-10-kandidater.

På damesiden tippet selveste Henrik Oftedal, Line Foss på toppen. Susanne Buckenlei (tre ganger vinner) - var også en selvsagt kandidat. En annen utfordrer var tidligere østerrisk mester på olympisk distanse, Lydia Waldmuller.

Nevnte Waldmuller var såpass freidig at hun var nest raskest opp av vannet totalt. Tom Wade var raskest. Han holdt ikke samme standard resten av dagen. Stierli var "bare" nr 11 opp av vannet. Av de norske favorittene så var Lars Christian Vold best. Han hadde 6 min på Stierli etter svømmingen. Flere meldte om vanskelig svømming med mye bølger. Line Foss var som ventet et stykke bak, men med hennes kapasitet på på sykkel og løp  var det fortsatt ikke fare på ferde.

Sykkeletappen åpner hardt med en drøy stigning opp til Vøringsfossen. Fortsatt var det ikke regn i sikte, men det blåste en del. Her er avstandene ikke veldig store, og man ligger nærmest i kø oppover bakkene til Vøringsfossen. Fortsatt var det mest vind og lite nedbør - i hvertfall for de raskeste.

9432495811_a274edea66_z.jpg
Markus Stierli har startet klartingen mot 1.plassen. Ved Dyranut var han i ledelsen. Her er han ved Vøringsfossen.
FOTO : Amund Kvernvold / amokfoto.com

9432496133_598dab005b_z.jpg.
Lydia Waldmuller på vei opp mot Vøringsfossen. Hun ledet gjennom 98% av konkurransen.
FOTO : Amund Kvervold/amokfoto.com

9435261992_20f0f3085f_z.jpg
2 tyske damer på vei mot Vøringsfossen.
FOTO : Amund Kvernvold/amokfoto.com

Oppe på selve Hardangervidda blåste det bra, mens temperaturen var litt høyere enn normalt, så forholdene var ikke så gale. 

9435261052_7957ab006a_z.jpg
Lars Christian Vold i første motbakke etter Geilo. Han syklet fortsatt veldig bra og var i høyeste grad med i topp-5-kampen.
FOTO : Amund Kvernvold/amokfoto.com

9432486425_347e019bb1_z (1).jpg
Denne gjengen lå lenge og fightet med hverandre. Fra v Marc Pschebizin, Jon Thorp og Kristian Horne. Sistnevnte endte først av de tre til slutt.
FOTO : Amund Kvernvold / amokfoto.com

Etter dette kom regnet for de fremste. Og det ble ganske ufyselig. Det regnet bare mer og mer egentlig. Og så kom tordenværet i tillegg. På Imingfjell og på platået etterpå, blåste det veldig, og mange sto nærmest stille bortover flata. Et tredje moment dukket også opp - tåke. Sikten ble ganske dårlig i starten på nedkjøringen fra Imingfjell. Og det ble sendt ut SMS til supportbilene om dårlig sikt. Utøverne så ikke svingen - før de var inne i den. Legg også til at det ned Tessungdalen også er særdeles dårlig kvalitet på asfalten.

9435258080_3ecb378cb4_z.jpg
En av de offisielle dommerne på motorsykkel. Bildet illustrerer godt været.
FOTO : Amund Kvernvold/amokfoto.com

9432481071_423434909f_z.jpg
Even Chiodera i T2. Even fikk føle den dårlige asfalten i Tessungdalen på rumpa bokstavelig talt. Han lå an til klart beste tid på sykkeldelen, men endte opp to minutter bak Stierli med punktering og velt. Han startet å løpe, men kjøttsåret på siden gjorde så vondt at det å løpe ble vanskelig.
FOTO : Amund Kvernvold / amokfoto.com

9432483357_a3d863ac16_z.jpg 
Markus Stierli ut fra T2. Rimelig grei kontroll på hele greia, og ser sterk ut!
FOTO : Amund Kvernvold/amokfoto.com

Og som vanlig blir været bedre når man starter på løpingen. Ikke like stekende varmt, men varmt nok. Det å løpe langs Tinnsjøen er en tøff oppgave på slitne bein. Det gjelder hele tiden å holde beina godt gående før Zoombie Hill.

Stierli holdt veldig godt. På damesiden hadde  Inger Liv Bjerkreim Nilsen sin force på løpsdelen. Det samme gjaldt Line Foss. Så forspranget til Lydia Waldmuller smuldret gradvis opp. Ved 25 km heiet jeg på Bjerkreim Nilsen og sa at hun hadde los på førsteplassen. Svaret kom ganske raskt. Hun var fornøyd med å klare svart t-skjorte, hun!

Norseman-2013_Lasse-Rypdal-etter-8km.jpg
Lasse Rypdal etter 8 km på løpsdelen. Jeg synes han åpnet altfor hardt, og trodde han ikke ville klare det kjøret hele veien. Det endte med at han fikk raskeste tid på løpedelen. Så Lasse holdt han!
FOTO : Bjørn Hytjanstorp

Norseman-2013_Allan-Hovda-etter-8km.jpg
Allan Hovda. Han kom også veldig godt tilbake på løpingen etter å ha sett litt slagen ut på syklingen. Og løp seg helt opp til tredjeplass. Og ble dermed beste nordmann
FOTO : Bjørn Hytjanstorp

Norseman-2013_Lars-Christian-Vold-etter-8km.jpg
Lars Christian Vold. Han jobbet knallhardt hele veien og fikk vel sånn noenlunde godt betalt med en fjerdeplass til slutt.
FOTO : Bjørn Hytjanstorp

Norseman-2013_Andreas-Hoeher-faar-et-kyss-paa-vei-opp-mot-Gaustatoppen.jpg
Dette er Norseman på sitt beste: løpere og support i tett samarbeid opp Zoombie Hill. Og veldig mange stiller med sin bedre halvdel som support. Jeg så til og med et par som gikk tett omslynget i skigang opp bakken!
FOTO : Bjørn Hytjanstorp

Ved Stavsro (37,5 km) og inngangen til fjellet kom Lydia Waldmuller først, men forspranget var blitt betydelig mindre til de bak. Bjerkreim Nilsen hadde samboer og skiløper Kjetil Dammen som følge oppover til Stavsro. Hun så veldig mye sprekere ut enn Waldmuller. Og de fleste skjønte vel allerede der - at Bjerkreim Nilsen kom til å ta henne i fjellet.
Line Foss var kvalm og uvel opp Zoombie Hill, men var fortsatt ikke veldig langt bak. 
På herresiden var Stierli ikke truet av noen. Han var best rett og slett!
 

Norseman-2013_Line-Foss-opp-mot-Gaustablikk.jpg
Line Foss i favorittbakken sin. Hun ble som sagt litt kvalm lenger opp i lia, men løp llikevel en veldig bra maratondel
FOTO : Bjørn Hytjanstorp

Norseman-2013_Markus-Stierli-opp-mot-Gaustablikk.jpg
Slik ser en vinner ut! 
FOTO : Bjørn Hytjamstorp

Norseman-2013_Inger-Liv-Bjerkreim-Nilsen-opp-mot-Gaustablikk.jpg 
Inger Liv Bjerkreim Nilsen i Zoombie Hill. Veldig fokusert med samboer smilende bak.
FOTO : Bjørn Hytjanstorp

9435251458_48155d8bea_z.jpg
Anders Øenpå vei opp til en super tiendeplass. Han jobbet jevnt og trutt hele veien og avsluttet sterkt på løp.
FOTO : Amund Kvernvold/amokfoto.com

9435252700_2803916f74_z.jpg
Dirk Wijnalda inn til en sikker andreplass. Han endte opp 16 minutter bak Stierli.
FOTO : Amund Kvernvold / amokfoto.com

9435253234_cbe287ef3a_z.jpg
The winner: Markus Stierli kan veldig fortjent heve armene i været. Han endte opp på 11.25, drøye timen etter rekorden til Henrik Oftedal. Men med langt tøffere forhold. Han holdt ledelsen fra sånn ca. Dyranut og opp til toppen. Å vinne Swissman og Norseman i løpet av 6 uker er ganske ekstremt.
FOTO : Amund Kvernvold / amokfoto.com

9432477841_a97a090557_z.jpg
Inger Liv Bjerkreim Nilsen er ganske nære målet. Hun endte tilslutt 12 min foran Lydia Waldmuller etter en sluttspurt av dimensjoner. Hun løp over 40 minutter raskere enn Waldmuller og hadde nest beste løpetid av alle uansett kjønn. Tirsdag - tre dager etter, vinner hun et motbakkeløp i Oslo!
FOTO : Amund Kvernvold /amokfoto.com