Under dagens EM-stafett i det lettløpte terrenget som omkranset arenaen utenfor Palmela i Portugal var det damelaget som var det store norske gledeemnet.

Trioen Heidi Østlid Bagstevold, Kamilla Olaussen og Mari Fasting var på halen av medaljekampen hele stafetten, og løp til slutt inn som 8. lag i mål.

Sveits vant, foran Sverige sin andreoppstilling og Russland. Med to andrelag foran Norge ga det 6. plass i den offisielle resultatlisten.

- Med tanke på hvordan de har løpt tidligere i mesterskapet er dette en opptur. Heidi Østlid Bagstevold og Kamilla Olaussen leverer bra på de to første etappene. At Mari Fasting har litt lange gaflinger på slutten, er slik det blir på en stafett. Men en 6. plass skal vi være fornøyd med i dag, sier landslagssjef Kenneth Buch om de tre damene på 1. laget, og fortsetter.

- Om en ser på hva Kamilla har gjort i dette mesterskapet som første års senior, er det rett og slett imponerende.

Jentene selv hadde også en positiv opplevelse.

- Jeg var kjempesliten på slutten av etappen. Da fikk jeg også en liten bom. Men det var en grei førsteetappe, sa Heidi Østlid Bagstevold den jobben hun gjorde på førsteetappe.

Bagstevold sendte ut Kamilla Olaussen som 9. jente, med drøye minuttet opp til teten.

- Jeg har gjort en veldig bra etappe. Er godt fornøyd. Det eneste er at jeg tapte 10 – 15 sekunder et sted hvor jeg løp litt for mye rett på opp en kolle, sa Kamilla Olaussen som altså fikk de beste skussmål av landslagssjefen for sin debut.

I dag fikk hun også med seg en 6. plass og diplom i bevis på at hun er i fred med «å ta» seniornivået på direkten.

For de norske herrene var det ikke like positiv opplevelse i dag.

Øystein Kvaal Østerbø og Magne Dæhli sendte ut Olav Lundanes med medaljemuligheter på sisteetappen.

Gårsdagens sølvvinner, som gikk ut som nummer 7 i et beite sammen med Frankrike, Sverige 1, Sverige 2 og Tsjekkia.

Her var altså den trioen som sto igjen som medaljevinnere, med Sverige 1, foran Tsjekkia og Frankrike.

Men det var en tung dag i skogen for Norges ankermann, som løp inn til en skuffende 11. plass. 

- Slik det er nå har vi en mann i det norske laget som kan løpe oss inn til et gull på en god dag, og det er Olav Lundanes. Men når han løper langdistanse dagen før, som denne gang, blir det en kalkulert risiko. I dag går han helt tom etter 15 minutter, sa landslagssjef Kenneth Buch og fortsatte.

- Når han er tom for krefter, ser han ryggen på lederlagene, men har altså ikke mer å gi. Dermed blir det et skuffende resultat i dag, etter at Øystein Kvaal Østerbø og Magne Dæhli leverer bra.

Østerbø og Dæhli var selv også fornøyd med sin jobb i dag.

- Jeg er fornøyd med min gjennomføring. Det var en helt grei førsteetappe, sa Øystein Kvaal Østerbø etter å ha sendt ut Magne Dæhli som 7. mann.

Dæhli var da bare 20-tallet sekunder bak Sveits 1, som ledet etter første etappe.

- På et sted hadde jeg lang gafling, og tapte litt. Men ellers er det løpsfarten som blir litt lav. Pulsen er ikke veldig høy, men beina går ikke fort nok, sa Dæhli om sin siste innsats under EM i Portugal.

Kilde: Norsk orientering

Resultatliste