- Et usedvanlig sterkt år for norske landslagsutøvere

2014 har vært et svært godt år for norsk toppidrett. Dette speiles også i nominasjonene til Idrettsgalla 2015, som finner sted i Hamar OL-amfi, og sendes direkte på NRK 1 lørdag 10. januar. Juryen har siden september og helt fram til nyttår, jobbet med å finsikte kandidatene til idrettsgallaens priser.

- Først og fremst har 2014 vært et usedvanlig sterkt år for norske landslagsutøvere. Dette har preget juryens arbeid, og speiles også i de endelige nominasjonene. Juryens oppgave er å kåre de største prestasjonene på en arena hvor det ikke er de idrettsspesifikke konkurransekriteriene som skiller vinnerne. Utfordringen er å sette de største prestasjonene på tvers av idrettene opp mot hverandre, og det åpner for subjektivitet og uenighet som ikke kan avgjøres med målfoto, sier juryleder og toppidrettssjef, Tore Øvrebø.

Sammen med seg i juryen har han Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt og Dag Vidar Hanstad. De syv jurymedlemmene har vært samlet til tre møter samt hatt ett telefonmøte.

- Juryen består av syv svært idrettsinteresserte personer med inngående kjennskap til norsk og internasjonal idrett, og vi har sammen vurdert prestasjonene etter de kriteriene som gjelder for de enkelte kategoriene, samt ut fra vår egen kompetanse om internasjonalt nivå og krav i de ulike idrettene. Noen nominasjoner og prisvinnere har nesten gitt seg selv, mens andre har vært tilnærmet umulige å skille, fordi det har vært så mange dyktige kandidater, fortsetter Øvrebø.

Selve juryarbeidet foregår i fire omganger. Først diskuteres kandidatene i én og én klasse. Deretter er det åpen poenggivning, hvor alle jurymedlemmene gir poeng til alle kandidatene i hver klasse. Denne poenggivningen danner grunnlaget for hvem som blir nominert. Deretter er det ny diskusjonsrunde, hvor de nominerte drøftes, før arbeidet avsluttes med hemmelig avstemning.

- Jeg kan forsikre om at jury-arbeidet er grundig gjennomført. Selv om ikke alle vil være enige i de nominerte og vinneren av den enkelte kategori, står vi til slutt igjen med en rekke av vinnere som det ikke er tvil om er både dyktige og verdige til å vinne prisene, sier jurylederen.

Nytt av året er at det er innført en ny lagpris, «Årets teamprestasjon», i tillegg til den gamle «Årets lag». Hensikten er å få en tydeligere deling av lagprestasjonene. I «Årets lag» finner vi de tradisjonelle lagspillene som håndball, ishockey, basketball, fotball, curling og bandy, mens «Årets teamprestasjon» fanger opp for eksempel stafetter, lagskyting og lagbåter.

- Det ble ikke naturlig å vurdere stafetter og lagbåter sammen med håndball, ishockey og fotball. Samtidig så vi at norske landslag leverer mange flotte lagprestasjoner som ikke kan defineres som lagspill, for eksempel i stafetter. Nå får vi en større bredde og en tydeligere deling innenfor lagprestasjoner. Vi setter jo stor pris på både individuelle og lagprestasjoner i norsk toppidrett, avslutter juryleder og toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Nominasjoner Idrettsgalla 2015:

Årets kvinnelige utøver:
Marit Bjørgen, langrenn
Maiken Caspersen Falla, langrenn sprint
Therese Johaug, langrenn
Silje Norendal, snowboard
Suzann Pettersen, golf 

Årets mannlige utøver:
Ole Einar Bjørndalen, skiskyting
Jørgen Graabak, kombinert
Kjetil Jansrud, alpint
Ståle Sandbech, snowboard
Emil Hegle Svendsen, skiskyting 

Åpen klasse:
Stig André Berge, bryting
Ole-Kristian Bryhn, skyting
Cecilia Brækhus, boksing
Magnus Carlsen, sjakk
Carl Yngvar Christensen, styrkeløft
Olav Lundanes, orientering   

Årets lag:
Curlinglandslaget, menn
Håndballjentene
Stavanger Oilers, ishockey 

Årets lagspiller:
Caroline Graham Hansen, fotball
Linn-Kristin Riegelhuth Koren, håndball
Mats Zuccarello Aasen, ishockey 

Årets teamprestasjon:
Kombinertlaget, Sotsji
Mix-stafettlaget, skiskyting, Sotsji 
Sprint-stafettlaget, kvinner, langrenn, Sotsji  

Årets gjennombrudd:
Tiril Eckhoff, skiskyting
Jørgen Graabak, kombinert
Martin Ødegaard, fotball 

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver:
Mariann Vestbøstad Marthinsen, langrenn
Sarah Louise Rung, svømming
Birgit Skarstein, roing

Årets mannlige funksjonshemmede utøver:
Bjørnar Erikstad, seiling
Nils-Erik Ulset, skiskyting
Tommy Urhaug , bordtennis  

Årets trener:
Morten Eklund, svømming  
Kristian Hammer, kombinert
Thorir Hergeirsson, håndball
Anne Grethe Jeppesen, skyting
Håvard Tjørhom, alpint 

Årets navn:
(Juryens kandidater som folket stemmer på): 

Marit Bjørgen
Ole Einar Bjørndalen
Cecilia Brækhus
Magnus Carlsen
Jørgen Graabak
Håndballjentene
Kjetil Jansrud
Therese Johaug
Alexander Kristoff
Mariann Vestbøstad Marthinsen
Martin Johnsrud Sundby
Mats Zuccarello Aasen 

Idrettsgallaens hederspris:
Ingen nominerte (juryens begrunnelse leses opp).

Årets forbilde:
Ingen nominerte (juryens begrunnelse leses opp). 

Utøvernes pris:
Ingen nominerte (utøvernes egen avstemning).

 Årets ildsjel:
(Egen jury) 

Hovedjuryen for Idrettsgalla 2015:
Tore Øvrebø (juryleder), Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt og Dag Vidar Hanstad

Kilde: Pressemelding Norges Idrettsforbund