Nadia Ejjafini (ITA) tok teten ut fra start og dro feltet på første runden før Lyudmyla Kovalenko (UKR) overtok ledelsen. Kovalenko ledet både ved 1000m og 2000m og mellomtiden ble h.h.h.v 3:04:31 og 6:05:76. Roxana Barca (ROU) ville så opp og dra og passerte 3000m på 9:16:74 før Sara Moreira (POR) tok ledelsen og passerte 4000m på 12:22:15. Sara Moreira ledet helt inn til like før mål, og mistet sansynligvis sølvet da hun strakk armene i været litt for tidlig, og Lyudmyla Kovalenko greide å komme foran over målstreken.

Olga Golovkina sa etter 5000m at første del av løpet ikke  gikk hennes vei og at farten var for lav.
- Veldig lenge fant jeg ikke en plass i feltet å ligge. På oppløpssiden så jeg at jeg kanskje greide å ta jente nummer to, og så tok jeg første plassen. Jeg er veldig glad og hadde aldri trodd at jeg skulle vinne i dag, sa Olga Golovkina etter løpet.

Alle Kondis-reportasjer fra EM 2012

Starten på kvinnenes 5000m har gått.  (Foto: Rolf Bøhn)

Feltet i det de passerer første runde med Nadia Ejjafini i tet.   (Foto: Rolf Bøhn)

Tredje runde og Lyudmyla Kovalenko drar feltet, noe hun gjorde de første 2000m.  (Foto: Rolf Bøhn)

Kovalenko som fortsatt bestemmer farten.   (Foto: Rolf Bøhn)

Løperne passerer 6:25:0 og Kovalenko ligger i tet.  (Foto: Rolf Bøhn)

Det ringes for en runde igjen, farten øker og Sara Moreira leder.  (Foto: Rolf Bøhn)

Ved målgang mister etter all sansynlighet Moreira sølvet til Kovalenko fordi hun strekker armene litt for tidlig i været og Kovalenko kjører helt inn over målstreken.  (Foto: Rolf Bøhn)

Etter EM gull for Olga Golovkina, må hun finne seg i og måtte skrive noen autografer. (Foto: Rolf Bøhn)