Det ble en varm og for mange lang og tung dag i skogene ved Høydalsmo i Telemark, da siste testløp til VM i orientering ble avholdt. Løpet var også første løp i Sørlandsgaloppen, hvor totalt 1900 løpere stilte til start.

Hans Gunnar Omdal viste at han er å regne med når løypene blir lange og harde. Han kunne etter 13,5 km og 1 time og 40 min i skogen, løpe inn til seier 1,48 min foran Magne Dæhli, Halden, dermed la han inn en sterk søknad om å løpe nettopp denne distansen i VM i Skottland. Torgeir Nørbech, Tyrving fulgte på 3. plass ytterligere 8 sek bak.

I dameklassen ble det seier til Haldens sveitsiske landslagsløper Sabine Hauswirth, som brukte1 time og 24 min på den 8,7 km lange løypen. Hun vant dermed løpet med 1,44 min margin til Tone Wigemyr, mens Silje Ekroll Jahren, Raumar fulgte på 3. plass ytterligere 1,41 bak.

- Følte at jeg måtte levere i dag, men trodde oppriktig talt at løpet var kjørt allerede på 2. post. Da starter jeg å lete etter posten 500 meter for tidlig. Derfra til mål kjempet jeg bra, og følte avslutningen var god, oppsummerer til orientering.no.Tone Wigemyr sin ferd mellom postene under dagens VM-uttkalsøp på langdistanse.

Hans Gunnar Omdal kunne fortelle dette til orientering.no  etter målgang - Jeg kom godt i gang med dagens løp. Men så gjorde jeg en feil. Da tenkte jeg at dette er min eneste sjanse, og jeg løp veldig bra resten av løpet.

Etter et mellomdistanseløp under pari på onsdag var det nå eller aldri for Omdal om det skulle bli noe VM-deltakelse i 2015.

- Greit at det var utelukkende ett løp som gjelder. Da er jeg innforstått med forutsetningene.