Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år. 
KONDISbladet nr.8
KONDIS-Årgang 2012
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)

- Endelig, sa nok mange da Polar i september kom med sin første pulsklokke med innbygd GPS. Og dermed fulgte etter sin konkurrent Garmin.


Helt siden Polar i 2007 lanserte sin første pulsklokke med GPS-måling (RS800 G3) har den finske pulsklokkegiganten valgt å ha GPS-modulen som en separat enhet som kan festes på armen. Dette i motsetning til deres største konkurrent, Garmin, som var tidligere ute med GPS og helt fra starten har hatt GPS-enheten integrert i selve armbåndsuret. Da RC3 GPS ble lansert i september i år, var dette Polars første pulsklokke med innebygd GPS.

Utseende
Polar har god tradisjon for å lage pulsklokker med stilig design, og blant dresskledde bedriftsledere med Birken på CVen har Polars toppmodeller blitt et statussymbol omtrent på linje med eksklusive klokker som Rolex.
 
Det er selvfølgelig her snakk om smak og behag, men RC3 GPS har også et innbydende design. Av utseende ligner den mest på RCX5 (som ble testet i Kondis nr. 6-2011), selv om RC3 er ørlite kraftigere og noe tyngre (58 mot 46 gram). RC3 GPS er likevel markedets minste pulsklokke med innebygd GPS og er ikke større enn at den fint kan brukes som ”hverdagsklokke” også utenom treningsøktene.

Batterikapasiteten gjør at RC3 kan brukes som ei vanlig klokke også. Det innebygde batteriet skal, i følge Polar, vare i omtrent fire måneder før man må lade det opp igjen. Med GPS- og pulsfunksjoner i bruk skal batterier holde i 12 timer. Oppladning skjer via USB-kabel tilkoblet klokkas bakside og en datamaskin.

Overføring av treningsøkter til Polars online treningsdagbok (polarpersonaltrainer.com) skjer, praktisk nok, via samme USB-kabel som man bruker for å lade klokka. Således får man både ladet klokka og lastet opp treningsøkter til datamaskinen samtidig.

På RC3 har knappen for å registrere mellomtider blitt flyttet fra klokkas framside (slik den har vært på de fleste av Polars mer avanserte klokker) til klokkas side. Dette sannsynligvis fordi den ellers ville kommet i konflikt med GPS-antenna som sitter i overgangen mellom klokkereima og selve urkassa. Mulig dette er en vanesak, men personlig synes jeg knapp på framsiden av klokka er mye mer praktisk og lett tilgjengelig.

En annen ting som er verdt å nevne er at RC3 ikke er vanntett, og dermed ikke er egnet for svømming eller triatlon. Men klokka tåler regn og dusjing.


Funksjonalitet
Når det gjelder funksjonalitet er RC3 GPS svært lik ”lillebroren” til RCX5, nemlig RCX3. Men altså med den forskjellen at RC3 har GPS integrert.
 
Polar RC3 GPS har fått norsk meny og er enkel og intuitiv å bruke. Det passer fint for dem som er ”allergiske” mot bruksanvisninger. Klokka kan settes opp med fem forskjellige profiler: en for løp, to for sykkel og to for ”annen aktivitet”. For utøvere som driver flere forskjellige idretter er dette veldig praktisk.

RC3 GPS har inntil åtte forskjellige skjermvisninger/bilder man kan bla mellom underveis i treningsøkta. I skjermvisningene kan man velge om man vil se to eller tre linjer med informasjon. Dette kan være informasjon som totaltid, mellomtid, distanse, puls, kaloriforbruk, hastighet, pulssoneindikator, klokke og tråkkfrekvens. Oppsettet av skjermvisningene avhenger av hvilke sensorer man har aktivert, men det finnes ingen muligheter for brukeren til selv å sette opp hvilke typer informasjon man ønsker i de forskjellige skjermbildene (slik man kan på RCX5). På RC3 GPS er man prisgitt oppsettet til produsenten. Forhåpentligvis vil slike individuelle tilpasninger komme i en framtidig modell.

En helt ny funksjon fra Polar ser dagens lys i RC3 GPS. Med ”Tilbake-til-start” kan du se retning og distanse (i luftlinje) for hvor du kom fra. Det blir omtrent som å løpe etter et kompass. En grei funksjon å ha dersom man f.eks. er et ukjent sted og har problemer med å finne tilbake til hotellet.

I likhet med RCX3 og RCX5 mangler også RC3 GPS høydemåler. Ingen av de nevnte modellene har verken barometrisk eller GPS-høydemåler. Denne mangelen gjør klokka straks mindre attraktiv til bruk i lange motbakkeløp eller i de stadig mer populære fjelløpene hvor antall tilbakelagte høydemeter et vel så interessant som tilbakelagt distanse.

En svakhet med flere av Polars nyere modeller, deriblant også RC3 GPS er at pipesignalet for automatisk og manuell mellomtid er altfor lav selv på høyeste volum. Det høres nok bra ut når man sitter hjemme ved skrivebordet, men ute i praksis på en intervalløkt, hurtig langtur eller konkurranse er det problematisk å høre. Spesielt om man er omgitt med litt bilstøy eller elvebrus.

 

Ny toppmodell?
RC3 GPS er en puls- og GPS-klokke som vil dekke behovet til de fleste mosjonister, selv om den ikke er Polars nye ”toppmodell” eller ”flaggskip”. På den tronen er det fremdeles fire år gamle RS800CX som sitter (med fjorårets RCX5 like bak). Dermed er det naturlig å tippe at det i nær framtid vil komme en ”RC5 GPS”, eller til og med en ”RC7 GPS”, med integrert GPS.
 
Polar var oppfinnere av den første pulsklokka for over 30 år siden og har helt siden den gang ligget i tet når det gjelder måling av hjertefrekvens. På 1980- og 1990-tallet var Polar, i alle fall her i Skandinavia, nærmest enerådende når det gjaldt pulsklokker. Denne dominansen tror jeg Polar fremdeles høster frukter av fra sine trofaste brukere.

Men utover på 2000-tallet, da Garmin lanserte sine GPS-klokker og det var GPS ”alle” ville ha, tapte Polar noe av markedet og ble hengende litt etter ved ikke å innse at GPS var en viktig del av framtidens pulsklokker. Først valgte Polar å ikke ta inn GPS i det hele tatt, men heller holde seg til sin fotsensor, for deretter å selge GPS som en separat enhet istedenfor å integrere den i selve klokka.

Så får vi håpe at årets nykommer fra Polar, RC3 med integrert GPS, indikerer at den finske pulsklokkegiganten med de lange og stolte tradisjonene også satser for fullt på klokker med GPS-teknologi. I så fall tror jeg vi har mye å glede oss til framover.


Bjørn Johannessen

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år. 
KONDISbladet nr.8
KONDIS-Årgang 2012
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)