Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.6
KONDIS-Årgang 2012
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter) 

 

KONDIS jubilerer og fyller 50 år den 16. september! Det som i 1962 startet som en løpeklubb, har vokst til noe mye større og viktigere. KONDIS er i dag en organisasjon med nesten 15 000 medlemmer. Det er ganske mange. Og bare så det er sagt, vi har plass til mange flere.
Vi har et motto som lyder ”Folk i form til livet”. Og dette skal være kjernen i vår virksomhet. ”I form til livet”, hva betyr egentlig det? Fra mitt ståsted med en særdeles usunn livsstil både i ungdommen og litt opp i voksen alder, har jeg lært hva det betyr å være i form til livet.
Det betyr å kunne leve godt både fysisk og mentalt. Der gjør deg i stand til å stå opp hver morgen og ta fatt på dagens gjøremål med trygghet om at kroppen og hjertet fungerer. Det finnes ingen garantier for noe som helst her i livet. Det vet vi alle. Men vi kan gjøre noe ut av tiden her og nå. Det er her fysisk aktivitet kommer inn.
Man kan sammenligne seg med en bil. En godt vedlikeholdt og pent stelt bil, holder ganske lenge. Du kan sørge for vedlikeholdet av kroppen din ved å være fysisk aktiv. Jeg sier ikke at du skal løpe 10 mil i uka. Jeg sier bare at du skal bevege deg, bruke kroppen din og kjenne at du lever.
Det er mye stress, press og krav i Norge anno 2012 og for mange altfor lite tid til å prioritere seg selv. Vi lever også i en verden i stadig utvikling på alle områder, og det gjør at det ikke lenger er nødvendig å bevege seg så mye i dagliglivet. Det var liksom brattere før i tida. Da måtte man bevege seg mye mer.


TV-slave Før var jeg en TV-slave som kunne sitte i sofaen og glane på TV i timevis og bare være inaktiv. Og etter hvert dukket også datamaskinen opp. Hadde ikke jeg funnet gleden ved å trene, funnet gleden ved å kjenne at jeg faktisk lever, så ville jeg fort endt opp som en av de som sitter uvirksomme i sin egen sofa dag etter dag hvor det å glane på TV er det viktigste.
Jeg leser mye aviser og er slik sett litt gammeldags. Et ord som stadig dukker opp i spaltene er inaktivitet. Det vises til symptomer på ulike livsstilssykdommer, og inaktivitet er nøkkelordet til å forklare årsaken på det meste. Det viser hvor viktig det er å bevege seg.
Og her kommer altså snart 50-årige KONDIS inn i bildet. Som president for Kondis er det en livsoppgave for meg å begeistre de rundt meg til å være aktive. Til å bruke en del tid også på å pleie seg selv. På samme måte er det minst like viktig at KONDIS med sine 15 000 medlemmer står på barrikadene og snakker høyt om det å kjempe seg opp av godstolen, opp bakken og helt til toppen av fjellet – hele veien med et smil om munnen.
Ikke ta det over helt bokstavelig. Du skal slippe å bestige Mount Everest. Det viktige er bare å finne en aktivitet som blir en del av din hverdag på en helt naturlig måte. Som gir motoren din evnen til å tåle mer og til å yte mer. Og samtidig være med på å inspirere de som er rundt deg.
Å bli mer synlig
Kondis faller dessverre litt mellom stoler og er ikke synlig nok. Vi er synlige nok på vår egen arena – kondisjonsarenaen, men vi trenger helt klart å bli deltagere også på større arenaer. Vi må bli mer aktive i den offentlige debatten om helse og fysisk aktivitet. Slik at vi kan være med å sette dagsorden for det som virkelig hjelper for mange livsstilssykdommer: Ikke først og fremst medisiner og operasjoner, men fysisk aktivitet som kan gi oss det som virkelig betyr noe – nemlig det å være i form til livet.

Her har vi en jobb å gjøre...
Og med fullt fokus på dette går KONDIS snart inn i sitt 51. leveår.
Tim Bennett
KONDIS-president

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.6
KONDIS-Årgang 2012
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)