Den nye vinen

Vi skriver 8. oktober, høsten er forlengst kommet og løpssesongen har nådd toppen for i år. Jeg skal ikke dra frem en masse tall, men bare konstatere at løpsbølgen fortsatt er i sterk bevegelse. Birkebeinerløpet og Oslo Maraton hadde stor økning i deltakelsen og er en bekreftelse på det vi har sett i hele år. Det som er ekstra gøy er at det er en ny generasjon kondisjonister som er på vei. Så vi ”etablerte” må bare sørge for at motivasjonen til alle de nye varer ved.

I denne forbindelsen vil jeg snakke litt om et av mine store forbilder innen løping: Håvard Nordgård. Han var portrettert i Aftenposten nylig over to sider. En nydelig artikkel som forteller om hans tankegang i forhold til løping. Og som han også nevner: Den nye generasjonen av løpere har et litt annet fokus. De tenker først og fremst at det er viktigste er å DELTA.

Gjør det enkelt
Det er alltid en glede å skravle løping med Håvard. Og ikke minst er det inspirerende! Han motiverer meg fordi han snakker enkelt om det å løpe. Vi er begge enige om at budskapet til de sist ankomne i kondisjonsverden er at ting skal gjøres enkelt! Rett og slett bare gå ut å løpe. Ikke tenke intervaller, ikke tenke tid i det hele tatt. Bare tenke på gleden ved å løpe, gleden ved å utforske løpingens fantastiske verden, gleden av å gjøre det sammen med andre likesinnede eller kose seg på egenhånd.

Håvard snakker om dette i artikkelen. Jeg håper at mange ”ikke”-kondisjonister leste den - og ble inspirert. Den største grunnen til at folk faller fra tror jeg er at de tar det for seriøst og skal fortest mulig bli så bra som mulig. Gjør man det, kan man glemme å ha det gøy underveis. Og da er det lettere å gi opp treningen. Veldig mange har fokuset på målet - og glemmer veien dit. Veien til målet er like viktig, fordi det er DER du er det meste av tiden. Og det er alltid det du husker i ettertid. Og når man ikke målet, kan det være lett å gi opp.

Jeg har kommet dit selv nå: Løping er ikke alltid like gøy. Nå skal det sies at Birkebeinerløpet var en opptur. Jeg fullførte Norseman i august. Den gikk fint, men den kostet mye energi. Fokuset mitt etterpå har vært feil. Jeg har tenkt febrilsk på å prestere, trene riktig, spise slik og sove sånn.

Å snakke med Håvard har vært gull verdt i så måte. Han hjelper meg til å tenke enkelt i forhold til løping. Så nå løper jeg lange, fine og rolige turer hvor fokuset mitt går mer på å ha det gøy og suge inn inntrykk langs veien mens jeg løper. Å suge inn den friske høstluften og rett og slett bare kose meg. Mens x antall minutter per km blir sekundært.

Medisin for hode og kropp
Jeg vil også gjerne prestere. Jeg vil gjerne løpe maraton under 3 timer. Men jeg må ikke prestere i morgen! Kanskje jeg ikke presterer før om 3 eller 4 år, og det er helt greit! For meg er det nå viktigere å vite at jeg har det gøy med min løping. Det gjør at jeg helt sikkert kommer til å løpe i mange år fremover. Kjære medlemmer, - det er medisin for både hode og kropp.

Sånn sett var det gøy å løpe Oslo Maraton selv om det gikk veldig tungt etter en altfor hard åpning. Mange løpere som passerte meg, snakket til meg underveis og ga uttrykk for at JEG var motivasjonen for dem. Og da ble det ganske likegyldig at jeg hadde det vondt de siste 20 km! Og disse som snakket til meg var helt klart den nye vinen - neste generasjon av løpere - med et litt annet fokus. Fokuset på at løping er gøy, løping er sosialt og at veien til målet det viktige.

Det skrives mye om treningsmetoder, effektiv trening, trening med puls, trening med ditt og datt. Jeg skjønner at folk hiver seg på det fordi det lover resultater. Og de kan komme fort! Men de samme artiklene sier ingenting om hvor skjør den veien er...

Jeg henviser til Håvard : ”Veien er målet. Jeg ser på det å holde seg i form som en livsforsikring.”

Så i morgen løper jeg Nøklevann Rundt sammen med min samboer. Tiden vil være helt uviktig for meg. Det viktige er å bidra til å motivere henne og være treningskamerat!

 

Tim Bennett
Kondis-president

 

Bli KONDIS-medlem!  les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år

Tilbake til KONDIS nr.7 oversikten.

Til KONDIS-Årgang 2010 

Til Kondisarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999)