Spennende dueller og sterke prestasjoner ved festningen
Kirsten Melkevik Otterbu (midten) og Karoline Bjerkeli Grøvdal tok klare seire i kvinner senior og junior. Urige Buta og Sondre Nordstad Moen måtte kjempe atskillig mer for sine NM-gull i senior- og junioroppgjøret for menn. Brit-Helen Simmenes (til venstre) og Vigdis Holst (til høyre) tok sølv og bronse i kvinneklassen.
Urige+Buta+%28194%29+hadde+f%F8lge+av+%D8ystein+Sylta+%28r%F8d+tr%F8ye+bak%29+helt+til+1+km+gjenstod.+Her+er+bare+%E9n+kilometer+l%F8pt%2C+og+Daabayaa+Badhaso+%28186%29%2C+Noor+Jamae+Adan+%28bl%E5+drakt%29+og+Anders+Aukland+%28bak%29+henger+enn%E5+med.+Aukland+tok+til+slutt+bronsen.+%28Foto%3A+James+Holtquist%29
Urige Buta (194) hadde følge av Øystein Sylta (rød trøye bak) helt til 1 km gjenstod. Her er bare én kilometer løpt, og Daabayaa Badhaso (186), Noor Jamae Adan (blå drakt) og Anders Aukland (bak) henger ennå med. Aukland tok til slutt bronsen. (Foto: James Holtquist)

Resultater

Stor bildereportasje


NM terrengløp lang løype ble arrangert i strålende seinsommervær ved Fredriksten festning. Løypa må ha vært noe av det mest krevende noensinne i et slikt mesterskap. Bakkene var ikke bare bratte og lange, men de var også usedvanlig mange.

Men de beste var best, og de fire favorittene i junior- og seniorklassene levde opp til forventningene. Mest spennende var det i menn junior der Sondre Nordstad Moen og Sindre Bruraas hadde et heidundrende oppgjør om gullet. Den yngste var sterkest i spurten, og aldri før har vel en gutt på bare 15 år vunnet gull i et junior-NM i terrengløp.

Bare ett år eldre er Kristine Bjerkeli Grøvdal, og jenta fra Isfjorden gjorde som hun har gjort i hele år. Hun dro fra konkurrentene allerede i starten og kunne siden kontrollere seieren.

- Sjøl om jeg var litt sliten etter Birkebeinerløpet sist helg, så gikk det veldig fint, fortalte Bjerkeli Grøvdal etter løpet. Hun har nå begynt å forberede seg på skisesongen, men tenker å løpe nordisk mestereskap i terrengløp seinere i høst. Dersom det går bra der, blir det sannsynligvis også EM terrengløp etter det.

Kirsten Melkevik Otterbu og Urige Buta kopierte seirene sine fra NM halvmaraton for en måned siden. Melkevik Otterbu er en svært så allsidig løper som i år har tatt NM-gull i baneløp, terrengløp og landeveisløp. Internasjonalt har hun oppnådd gode plasseringer i EM maraton og VM motbakkeløp, og andre helga i oktober er hun klar for VM 20 km landeveisløp.

- Så er planen å løpe Frankfurt Marathon i slutten av oktober, fortalte den konkurranseglade Bergens-kvinna.

NM terrengløp i avisene:

"Vant NM, klar for nytt VM" - i Bergens Tidende

"Gull til Buta - bronse til Berg Hovda" - i Haugesunds avis

"Runa og Jo løp til gull" - i Trønder-Avisa
Nyttt NM-gull til Karoline Bjerkeli Grøvdal
Hun var enda mer suveren enn det hun var i kortløypa i terreng-NM i Bergen i vår. Karoline Bjerkeli Grøvdal har hatt en fantastisk sesong, og her heies hun inn mot mål midt inne i Fredriksten festning.
Tøffe tak og vinnervilje 150 m fra mål.
Skulle det bli Sondre eller Sindre, det var det store spørsmålet i juniorklassen. Side om side eller hakk i hæl hadde de to løpt helt til mindre enn 200 m gjenstod. Da fikk Sondre Nordstad Moen ei lita luke som inn mot mål vokste til to sekunder.
Kirsten Melkevik Otterbu først ut av første sving
Hun hadde ambisjon om å vinne og handlet deretter. Ingen tok sjanse på å henge på Kirsten Melkevik Otterbu, som er inne i en tung treningsperiode med tanke på VM 20 km og Frankfurt Marathon. (Foto: James Holtquist)

Det var også ungdoms- og veteranmesterskap i Halden.

Omtale av disse og flere bilder fra senior- og juniormesterskapet i denne reportasjen