Til helga går Mont Blanc Marathon i Chamonix i Frankrike med fire ulike distanser på programmet. Løpet samler mange meget sterke fjelløpere, og blant de påmeldte finnes også en gjeng norske.

Allsidige Frode Klevstul, som er påmeldt 10 kilometeren, har forberedt seg grundig med ei ukes treningsleir i alpebyen ved foten av vest-europas høyeste fjelltopp. Ikke bare har han drevet solid kondisjonstrening i form av lange og bratte løpeturer i fjellet, men han har også spisset sprintformen, og noen dager før maratonløpet kunne Klevstul juble etter å ha sattt ny pers på en runde rundt friidrettsbanen i Chamonix:








Frode Klevstul hiver etter pusten etter å sjekka langsprint-formen.


Mens ordinær trening vanligvis gir ordinære resultater, må det ekstraordinær trening til for å gi ekstraordinære resultater. Og bak den strøkne sprintformen og den sterkt stigende langdistanseformen, ligger det uttallige  timer med variert og hard trening.

- Det har vært tøffe dager med et beinhardt, men samtidig lekent treningsregime, forteller Klevstul og gir oss et lite innblikk i noen av øvelsene som har ført til den store framgangen. 


Basisen i ethvert treningsprogram for løpere er løping, og Klevstul har utnyttet de bratte og teknisk vanskelige stiene i Chamonix til det fulle.
- Når jeg løper ned disse stiene, får jeg litt den samme følelsen som jeg hadde da jeg i min ungdom drev med telemarkkjøring, sier 36-åringen.


Spensttrening er også helt grunnleggende enten en skal hevde seg i korte baneløp eller krevende terrengløp. Klevstul tok i bruk flere nye øvelser som viste seg å gi overraskende stor framgang på kort tid. (Foto: Lars Gilberg)


Styrketrening kan drives på mange vis. Frode Klevstul hentet kraft på sin helt spesielle måte ved foten av Mont Blanc. (Foto: Mathilde Victor) 


Lite hjelper det imidlertid med en topptrent fysikk dersom ikke den mentale treningen er gjort. Med sin egen spesialutviklede poweryoga forbereder Klevstul seg på lørdagens sugende 10 km i Chamonix. Det kan bli meget vanskelig å vippe han ned fra pidestallen. (Foto: Lars Gilberg) 


Balansen må  være på topp om en skal hevde seg på smale og bratte stier. Her gjør Frode unna en meget spesifikk balanseøkt med kyndig instruksjon fra Arne Gilberg. (Foto: Mathilde Victor)


Selv etter at mørket hadde senket seg over Alpebyen dro Frode Klevstul ut på en kombinert styrke- og kondisjonsøkt.

- Etter slike nattlige økter gatelangs føler jeg meg forberedt på å møte de fleste utfordringer, forklarer mannen som har gitt den knelange shortsen en renessanse i både bane-, gate- og terrengløp. (Foto: Lars Gilberg) 


På lørdag løper Frode Klevstul (til venstre) 10 kilometeren i Mont Blanc Marathon. Dagen etter stiller Runar Gilberg (midten) og Arne Gilberg i 42 kilometeren, mens Arne også løper "Vertical KM", et 3,8 km langt motbakkeløp med 1000 m stigning på fredag. (Foto: Mathilde Victor) 

Frode Klevstuls blogg

Mont Blanc Marathons heimeside