Løpet er verdens nordligste maraton og er klassifisert som et Kvalitetsløp.

Lørdag starter Spitsbergen Marathon, det 18. i rekken. Verdens nordligste maraton er attraktivt for mange norske og internasjonale langdistanseløpere. I fjor vant Olle Dahlberg, Norge, på 03:01:12 og Mira Karppinen, Norge på 4:04:07. Kvalitetsløpet har også halvmaraton og 10 km distansen.

Longyearbyen ligger på 78° nordlig bredde, men på grunn av Golfstrømmen er sommerforholdene relativt gode. Midt i juni er det normalt plussgrader, snøen er forsvunnet fra veiene og sola skinner 24 timer i døgnet. Bruk denne anledningen til å oppleve et unikt stykke Norge.

 

Løyper og distanser
Det aller meste av løypene er på grusveier, mens noe går på asfalt. Maratonløypa er to like runder halvmaraton. For alle distansene vil start og mål være ved Svalbardhallen. Byens idrettshall har gode garderober og dusj, svømmehall og badstu.

Her blir det løpt Maraton, Halvmaraton, Spitsbergenmila, 10 km konkurranse og trim.
I fjor gjennomførte 111 løpere de tre distansene Helmaraton, Halvmaraton og Spitsbergenmila m/tid (10 km), fordelt på henholdsvis 33 på helmaraton, 27 på halvmaraton og 51 på Spitsbergenmila. I tillegg var det 49 som deltok i Spitsbergenmila uten tidtaking.

Innover Adventsdalen 2010. Foto: Emilie Ulsnes Sommervold