Olav Engen (65) er deltidsansatt i Kondis med utviklingsoppgaver og vikarierer også noen ganger som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2 100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.

 

Vignett-kondiskommentaren.jpg"Alle løpere vet at stein i skoen er en uting, og noe man bør gjøre noe med umiddelbart. Utsetter man det, blir ikke steinen borte. Den skaper bare mer og mer smerte før vi likevel ikke har noe valg."
 

Golfpresident Marit Wiig brukte nettopp dette uttrykket i VG lørdag 9. april i forbindelse med avisens massive skriverier om idrettstoppenes åpenhet om reiseregninger. Til VG sier hun: «Denne saken føles for oss i idretten som en stein i skoen. Vi må få den steinen ut av skoen».

Når det gjelder dette med å vise fram reiseregningene, forstår «alle» at det ikke er noen vei utenom. Når VG og andre aviser har begynt å skrive om dette, slipper de ikke tak i dette før alle reiseregningene er tilgjengelige. At det likevel drøyer kan ikke bety annet enn at disse «noen» av idrettstoppene vil vinne tid for å kunne forberede en god forklaring til de regningene som åpenbart er større enn de strengt tatt behøvde å være. Helst vil nok mange av topplederne slippe unna med å legge fram alle regninger fra nå av – og slippe snoking i gammel historie, men der tror jeg VG og andre medier holder strupetaket til alt er på bordet.

Forbruket i idrettsorganisasjonene handler ikke bare om reiseregninger, men også om lønninger og pengebruken ellers. Svært mye av dette er penger som er bevilget gjennom det offentlige gjennom fordeling av tippemidler og sponsing fra offentlige selskaper.

Også du og jeg bidrar direkte med lisens når vi deltar i løp, skirenn og mange andre idretter – og det er greit å vite hvordan pengene brukes. Det behøver ikke være noe galt med forbruket, men så lenge det ikke er åpenhet om dette, vil det alltid skape spekulasjon og mistillit.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har nå bestemt at ledelsen i Norges Idrettsforbund (NIF) er nødt til å offentliggjøre enkeltbilag dersom offentligheten ber om det fra 1. januar 2017 – på lik linje med det som gjelder i offentlig forvaltning i dag.

Det er bra – og helt nødvendig! Endringene gjelder kun administrasjonen i Norges idrettsforbund som får 87 prosent av inntektene sine fra det offentlige, men det skal ikke mye fantasi til for å anta at alle idrettsforbundene vil følge samme praksis som NIF. Kulturministeren oppfordrer også særforbund til å utvise en større grad av åpenhet enn i dag.

Jeg har selv jobbet i et multinasjonalt selskap i nesten 30 år, og med de kontrollrutinene og fokus på kostnader som var der, ville nok mange idrettsledere revet av seg det håret de eventuelt hadde igjen. Kostnadskontroll er viktig, unødvendig forbruk er en uting, og har man fokus på det kan man også forsvare å være litt flott ved spesielle anledninger uten at det kritiseres.

Norges Snowboarforbund har lagt fram alle sine reiseregninger, og det var ingen tegn til «stein i skoen» der. Hvorfor gjør da ikke alle de andre det samme? Jeg er overbevist om at alle eller nesten alle de små forbundene ikke er i en økomisk posisjon til å leve og reise ekstravagant, så da kan det ikke være farlig å legge fram dette. Jeg forutsetter jo at ikke NIF har instruert forbundene... selv om NIF selv i første omgang har nedsatt et utvalg som skal se på åpenheten i organisasjonen.

Jeg er ikke spent på hva som skjer videre; brikke for brikke vil alt som er av reise- og representasjonsutgifter bli offentliggjort. Det VG har satt i gang vil garantert føre til en helt annen åpenhet i idretts-Norge med hensyn til pengebruken.

Det føles på en måte litt rettferdig for en som jobber i en organisasjon som ikke mottar offentlig støtte i det hele tatt, om vi ser bort fra et symbolsk beløp fra grasrotandelen på 4.350 kroner. Det hadde vært et lett valg å vise alle bilag mot et løfte om noen offentlige kroner i støtte til vårt arbeid for folkehelsen. Bare halve fastlønna til idrettspresidenten hadde vært en grei start, men da ville han bare hatt igjen 800.000...

Olavsign.jpg

 

 

 

Kulturministerens brev til NIF om praktisering av åpenhet

Pressemelding om samme sak:

KUD1CB00.jpg

pressemelding.jpg

 

Nr.:

24/16

 

Dato:

12.04.2016

 

Kontaktperson:

Pressetelefonen 90 23 10 93

 

Krever full åpenhet

 

 

 

Kulturminister Linda Hofstad Helleland krever full åpenhet fra Norges Idrettsforbund.

 

- Situasjonen i norsk idrett og offentlighetens behov for innsyn i hvordan fellesskapets penger blir brukt gjør at jeg mener det er nødvendig å kreve full åpenhet av NIFs toppledelse. Åpenhet om fellesskapets penger i NIFs sentralledd er avgjørende for tilliten til idretten, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Flere åpenhetskrav til NIFs sentralledd oversendes fra kulturministeren i dag. Begrunnelsen for åpenhetskravet til sentralleddet i NIF er at de mottar nesten 90 prosent av inntektene sine fra det offentlige.

- Jeg lytter til grasrota og forbundene i norsk idrett som ønsker mer åpenhet. Norges største folkebevegelse som mottar betydelig offentlig finansering må tåle at det er åpenhet rundt de offentlige midlene de mottar.

- Jeg er imponert over det arbeidet som gjøres av foreldre, trenere og frivilligheten hver eneste dag. Norsk idrett må nå komme seg videre og fokusere på idrettens beste, sier Helleland.

Kulturdepartementet vil ikke stille samme krav til andre deler av idretten eller andre deler av frivilligheten, som ikke mottar direkte-støtte i så stort omfang.

- Idretten skal ikke bli mer byråkratisk. Derfor ønsker jeg ikke å pålegge idrettslag, kretser og annen frivillighet økt rapportering, avslutter kulturministeren.

Kulturministeren varsler i brevet til NIF følgende krav, forventning og oppfordring: 

  1. I tilskuddsbrevet til NIF for 2017 stilles det nye krav om innsyn for allmenheten i regnskap ned på bilagsnivå for NIFs sentralledd. Kravene gjøres gjeldende fra og med 1. januar 2017.
  2. Kulturministeren forventer at idretten vil praktisere åpenhet for allmenheten om blant annet anskaffelser, rammeavtaler og styrevervsregister. Hun oppfordrer idretten til selv å klargjøre særforbundenes forhold til den nye åpenhetskulturen.

Det er et sentralt prinsipp at nye vilkår for tilskuddsmottakere ikke gis tilbakevirkende kraft. Det nye kravet om åpenhet om regnskaper gjelder fra 1.1.2017. Kulturministeren vil oppfordre NIF til å praktisere åpenhet fra dags dato.

 

Besøksadresse:
Akersg. 59
0030 Oslo

Informasjon/presse

Pressetelefon: 902 31 093

http://kud.dep.no

E-post: postmottak@kud.dep.no