Grunnen til at vi ønsket å prøve dette løpet var blant annet at løpet kvalifiserer til EM og VM i OCR (Obstacle Course Racing). Ønsket man å kvalifisere seg til EM elite måtte man bli topp 10 "overall". Ønsket man å kvalifisere seg til EM i sin aldergruppe, måtte man bli topp 10 i sin aldersgruppe.

Vi var fire i reisefølget; Mari og Martin Weider (ildsjeler av hinderløp), Mona Strande og meg selv. I tillegg møtte vi Kristoffer Skonnord og Erik Woodward, som er gode løpere fra Norge. Samtlige var påmeldt i elite-klassen og løp for en EM- og VM-billett (topp 10 elite) eller (topp 10 i sin aldersklasse). Renate Paulsberg og Ørjan Ottersen deltok i 7 km løpet på lørdag.

Strong Viking, Weider, Mari og ....jpgErik Woodward, Martin og Mari Weider, og Mona Strande. (Foto: fra arrangør)

Jeg måtte dessverre selv kaste inn håndkledet før start, da jeg kjente murringer til en belastningsskade under foten. Utrolig kjedelig da jeg hadde ambisjoner om en topplassering. Jeg fungerte heller som en coach, som oppdaterte de norske løperne om plasseringen deres underveis.

Robin Amundsen, Toughest.jpgRobin Amundsen, artikkelforfatter og elite-hinderløputøver (Foto: fra arrangør, Toughest)

Arrangementet
Arrangøren Strong Viking arrangerer løp i Nederland, Belgia, Tyskland og nå også Danmark. De fleste som løper hinderløp gjør det fordi det er gøy, og her skiller Strong Viking klart på de som løper for å konkurrere og de som løper for å kvalifisere til EM og VM.

Man kan velge mellom distansene 7, 13 og 19 km, hvor bare 19 km er konkurranseheat hvor tidtakerbrikker blir brukt. Reglene er veldig klare; Du får et armbånd før start. Dette ville du miste hvis det er ett av de 45 hinderne som du ikke klarer på tre forsøk.

Når du feiler på samme hinder for tredje gang, ble armbåndet klippet av og du var ikke med i konkurransen lenger. Men du kunne selvsagt fullføre løpet. Ganske hardt og brutalt, men det virket veldig tydelig og de som løp var veldig klar over konsekvensene av regelverket. Dette gjorde at taktikk ble en ganske sentral del av å skulle klare hinderne.

Ved hvert hinder sto det flere vakter som passet på at ingen kom seg videre uten å ha klart hinderet. Alt fra kryping i gjørme, klatring i tau, svømme under vann, løfting av gjenstander, balansehinder, hukommelse, kasting på blink, bakkeløp, kryping under piggtråd og flere hinder som krevde stor grepstyrke, var det som møtte deltagerne på den nesten 20 km lange løypa. Løypa var lagt til et stor parkområdet rundt et vann og var forholdsvis flat. Til tross for at våren var i anmarsj med 8-10 grader og oppholdsvær, slet mange med kulden etter de hadde vært under vann.

Strong viking, ut av gjørmerør.jpgJa, dette kaller vi Mud Edition (Foto: arrangør)

Totalt var det meldt på 8500 deltagere denne helgen. I underkant av 6000 løp på lørdag og resten løp på søndag. Det viste seg at dette var et svært krevende løp. Det å løpe 19 km terrengløp er hardt nok for de fleste, men å forsere 45 krevende hinder som stilte store krav til overkroppsstyrke i tillegg, ble kanskje litt for hardt.

Strong Viking, gjørmekrabbing.jpgOg enda mer gjørme... (Foto: arrangør)

Nydelige plasseringer
Plasseringsmessig gjorde Erik det meget bra på lørdag med en 3. plass i eliten. Martin Weider beholdt også armbåndet og viste god kapasitet med en førsteplass i sin aldersgruppe (40-44). For jentene viste det seg at hinderne ble for harde. Arrangøren opplyste om at det var KUN to jenter som klarte å beholde armbåndet,.

Ingen av de norske som fikk godkjent løpet og et gyldig resultat. De var selvsagt begge skuffet etter løpet, men arrangøren har nok lagt lista litt for høyt når så få kom gjennom løypa. Jeg anslår at det var mellom 5-10 % av guttene som fullførte med båndet. På søndag løp Kristoffer inn til en sterk andreplass, og både Kristoffer og Erik har nå EM- og VM-billetten i boks i elite-klassen. Martin har kvalifisert seg til EM og VM i sin aldersklasse,. Vi gratulerer alle gutta!!

Men når det er sagt så var alle sammen meget fornøyde med en profesjonell arrangør. Vaktholdet, informasjonen og løypa var meget bra. Men med unntak av det siste harde hinderet som stilte STORE krav til grepstyrke, så var de norske godt fornøyd med vanskelighetsgraden på løypa. Noe vi kanskje savnet var en bedre premiering av de beste.

Det virker som om Strong Viking har større fokus på den store mengden av løpere, - de som løper for å gjennomføre. Noe som forsåvidt er greit, men når et løp arrangeres, så er det litt mer motiverende når det vanker premie til de beste.

Konklusjonen
Det er et helt rått løp som var meget krevende fysisk! Det var rettferdig, noe som kan være problematisk hos andre arrangører pga uklarheter angående regelverket. Her var det absolutt ikke mulighet til å snike seg unna om man ville beholde armbåndet. Igjen viser hinderløpssporten seg fra sin beste side, mye godt samhold, godt humør og ikke minst lidenskap! Jeg tror det er store muligheter for at jeg kommer til å prøve et Strong Viking løp i fremtiden.

Nå er det nye hinder som må øves på, og flere kilometer med løping som fullføres før vårens mange hinderløp kommer. Jeg selv skal prioritere å bli helt bra av skaden først. Har du ennå ikke prøvd hinderløp? Forsøk og jeg lover at du kommer til å bli hekta!! Strong Viking arrangerer også flere løp utover våren og høsten. Sjekk hjemmesiden deres nedenfor.