Sven Kilander har vært ute å syklet  i fantastiske omgivelser med harde prøvelser. Swiss Epic var arrangementet denne gang og her er rapporten han har sendt oss:

 

Tekst og bilder Sven Kilander

I fjor syklet jeg Swiss Epic – et av verdens hardeste etapperitt i terrenget sammen med Jo Nordskar. Vi hadde en helt fantastisk opplevelse og jeg bestemte meg derfor for å prøve meg igjen. Denne gangen med teamkompis Johan Lindgaard Strømberg.

Opp_bakken_ i_Verbier.jpgOpp bakkene i Verbier

Swiss Epic er et 6 dagers langt etapperitt med start i Verbier og målgang i Zermatt. Rittet starter med en prolog med en vinnertid på i underkant av en time, etterfulgt av 5 etapper på smale alpestier på mellom 60 og 95 km og ca. 3000 høydemeter hver dag. Underveis får man oppleve noen av de vakreste fjellområdene i alpene og utrolig flotte stier. En blir også godt kjent med sin egen form; her er det enten rett opp eller rett ned og det er ikke mulig å ligge på hjul og la noen andre gjøre jobben.

Store deler av verdenseliten i maraton-mtb stiller til start så det er bare å finne sitt tempo og la de raskeste stikke avgårde. I fjor kom vi inn til en 11.plass totalt  med store smil mens vi endte til slutt på 14.plass i år. Swiss Epic tilbyr helt utrolige, ja nesten endeløse, nedkjøringer på smale alpestier. Eller hva sier du om å sykle en vedvarende nedkjøring på smal sti i 1600 høydemeter?

Det eneste skåret i gleden er at man må sykle opp først. I fjor var jeg i superform og kom opp bakkene i godt humør. I år var jeg ikke så sterk og måtte grave enormt for å komme meg opp og holde plasseringen vår i feltet. Jeg måtte bare låse ut alt, slutte å tenke og kun fokusere på å holde hjulet til Johan en meter foran meg. Noen ganger var jeg så sliten at det det tok en god stund ut i den etterfølgende utkjøringen før smilet kom på plass igjen. Heldigvis kom jeg i alt bedre form og i de siste etappene tok vi inn en god del på de andre lagene rundt oss.

sol_i_bakkene_640.jpgOpp  bakkene 

Mens jeg i fjor kom hjem fra Swiss Epic med et enormt smil om munnen og udelt positive opplevelser, er jeg i dag litt mer delt. Rittet tilbyr de råeste utforkjøringene, den beste organiseringen og den vakreste naturen noen etapperitt i verden tilbyr. Det var også kjempegøy å være på tur med Johan. Men Swiss Epic noe av det hardeste man kan utsette seg for dersom man ikke er ordentlig forberedt. I mars 2016 skal jeg sykle Cape Epic i Sørafrika – terrengsyklingens Tour de France igjen. Jeg har et halvt år på meg legge et bedre grunnlag til store smil fra start til mål.   

Se også bilder og video fra turen ifjor

Maal_Zermatt1_640.jpgMål i Zermatt