Med fint klarvær og sol strømmet det på med folk allerede kl.06.00 på Lyderhorn. En noe kald vind gjorde det litt tøft å prøve å hvile litt der og de fleste kostet avgårde ned banuren og videre til Damsgårdsfjellet.

Roger Dalhe var en av de første som kom på toppen av Lyderhorn, og nå ser han utover mot Sandviken hvor han vokste opp som guttunge. - Målet mitt er å klare det på 5 timer og 45 minutter, forteller Roger. Med en så veltrent mann som Roger er, burde det gå bra for hans del som er tidligere syklist og nå deltaker på flere mosjonsløp og halvmaraton.


Tekst og foto: Jørgen Pettersen






En velkjent herremann fra løpemiljøet i Bergen med Frode Johansen til høyre som nesten må sies å gå i sivilt uten de vante konkurranseklærene. Ved siden er det en god kamerat som sikkert skal få litt å bryne seg på med Frodes enorme lager av krefter, hestekrefter med turbo. Til venstre er det Henrik Trumpy som får æren av å gå-jogge eller løpe med Frode Johansen. Det blir vel en del god kompissnakk dem imellom underveis til Damsgårdsfjellet-Løvstakken-Ulriken-Fløyen-Rundemanen og Sandviksfjellet og helt inn til Markens gågate i Sentrum.


To kompiser som jeg møter på vei opp til Lyderhorn fra kortsiden med Lyderhorn ungdomsskole. Stian og Øystein har klippet for fjell nr. 1 og skal ta fatt på veien ned Banuren.


Jeg løp alt jeg orket opp til toppen av Lyderhorn for å rekke min egen "sjef" i Kondis, Runar Gilberg, kl 06.15 på toppen. På en  3 sekunders audiens klarte jeg å få fram et smil hos de meget sterke langdistanseherrene. Målet er å trene med høy intensitet over lang tid og derfor er 7-fjellsturen et meget godt treningsalternativ. En tid ned mot 5 blank er nok mulig,sier Runar Gilberg (t.h) med riktig antrukket Kondissjerf fra sin egen arbeidsplass. I midten bror Lars Gilberg og til venstre  tidligere NM-vinner på maraton, Ole Petter Hjelle.


Venninegjengen går i tur og orden med sine kameraer for å ta vare på minnene. Malin, Madelen, Line og Ann(e) Gro ler og trives godt på Lyderhornstoppen med sur vind. Tror ikke de legger merke til det så moro de har det i godt selskap.


Kl. 06.20 og nå blir det flere og flere som kommer. Lyderhorn er kun 313 meter høyt men likevel er det en fantastisk utsikt i alle retninger. I bakgrunnen ser vi mot sør og litt av Flesland flyplass kan skimtes. 7-Fjellsturen starter ved Nutec i Gravdal og derfra må man opp Kvarven som er  2 km med asfalt og 200 meter høydestigning. Derfra er det skogssti til toppen av Lyderhorn.


På toppen har "klippekommiteen" kledt seg godt og kommentarene sitter løst. En flott og trivelig gjeng som gjør turfolk glade med sin vennlige holdning.


Fra Sotra kommer Landro familien og det er omtrent der hvor vi ser i bakgrunnen på bildet. En glad pappa Audun Landro og datter Cecilie. Tro det eller ei, Cecilie fullførte Bergen-Voss igår på tiden 7.02 og nå er det 7-fjellsturen som er målet. Men pappa Audun har med seg fem fra familien og er nok stolt over en så sportslig innstilt familie.


Vennegjengen er klare for målet,  Andre, John, Hogne og Even har diskutert ruten og smiler til Kondis.


Det er utrolig vakkert når over 200 cruiseskip kommer til Bergen iløpet av sommerhalvåret. Lyderhorn har den beste utsikten når båten nå straks passerer Askøybroen.


Dag Hilland Røed med kjæresten. Dag er ekspert på O2-opptak og syreterskel. Fra før har Dag svært god form med å løpe 10 km på 35-36 tallet.


Maratonens far i Bergen Med Hans Jakob Berntsen. Hans Jakob vil ikke klippe i den fine biletten og lukker øynene. Klippekommiteen ler og sie de er nødt. Dette er den 48. gangen Hans Jakob Berntsen går 7-fjellsturen og nå med pacemaker. Formen hans var på topp og kommentarene sitter løst. Du er en utrolig gledesspreder Hans Jakob og man kan merke seg en positiv god energi når du er i nærheten.


Morten Hauso er også svært tidlig påan med 7- fjellsturen. Et kjapt smil og Morten koster avgårde til fjell nr. 2


Det vakreste som finnes er når unge viser flott og fin kjærlighet med hverandre. Etter en del klemming ser de ut mot Askøy siden og cruisskipene.



Alle bildene med lukkete øyne tar ikke vekk gleden for det. Stian Teigland er 27 sterkest i NSM. (norges sterkeste menn)
Kameraten er nest sterkest i landet. Stian vil prøve å gå distansen på 10 timer helt alene. Det trives han best med.


Geir og Anine Mikkelsen har nådd Lyderhorn og smilet kommer fra Anine. Geir er begynt med trening i voksen alder og trener jevnlig på treningsstudio. Hans datter Silje Mikkelsen er svært idrettsinteresert og inspirasjon kommer derfra. Silje er av typen som kan bake kake og løpe Stoltzen før hun går på jobb om morgenen.


Vennegjenger etter vennegjenger skifter på å ta bilder av hverandre og fin utsikt. God stemning overalt. Det er fest på Lyderhorn.


Vareggløperen Stian-Hovind Angermund i rød trøye visr en fing i været for Lyderhorn. Dette kan han med motbakke, nr. 3 opp Ulriken sier sitt.


Kl. er ikke 07.00 enda og nå strømmer det på med folk. Solen er kommet godt frem og turfolket knipser bilder.


En velkjent herremann fra BFG Fana. Ikke tid til noe, klippet biletten og fyker til neste topp. Thomas Andersen har vært på de fleste fjell og når du er så kortkledd i den sure kalde vinden sier det noe om farten til Thomas. Verdensmesterskapet i Ultratrail (motbakke) har Thomas deltatt i for Norge. Tidlig ute på Lyderhorn sånn ca. 06.50


Like over 07.00 og nå strømmer det på med tusener av 7-fjells glade mennesker.


Og..en av de er MR. Melkesyre. Om han har sovet i natt vites ikke men Bergen-Voss ble fullført og nå er han igjen med på å skape glede blant turfolket. Sterkt av Bjarne Ludvigsen. Tiden på fullført 7-fjellstur blir sterke 5 timer og 48 minutter.


Vakre og sjarmerende kvinner går også 7-fjellstur. Nesten oppe på toppen av Lyderhorn får undertegnede et vakkert smil fra kvinnene som gleder seg til resten av turen.


Vi avslutter billedreportasjen med reporterens familie: Mia Pettersen og hennes mormor og morfar. Mia har allerede laget fire bildereportasjer for Kondis. Hun er bare 15 år gammel og avslutter ungdomsskolen på Storetveit nå i juni. Bak kommer morfar, som flere ganger har gjennomført Trondheim-Oslo og Bergen-Voss. Nå tar han fatt på Birken. 40-årskrisen går ikke over, en krisen som reporteren nettopp har startet på.