Western States blir i USA ansett for å være den store klassikeren blant de lange 100 miles trailløp,og det ligger atskillig prestisje i å fullføre dette beinharde løpet.

Starten går i Squaw Valley (California) kl. 0500 om morgenen den siste lørdagen i juni hvert år og ender i Auburn (California). Løpet starter meget tøft, med over 800 høydemeter stigning de første 7 kilometerne. Da er løperne ved Emigrant Pass. Derfra følger de den opprinnelige ruta som gullgraverne brukte i 1850-årene. Løperne skal ytterligere vel 5000 høydemeter opp og over 7000 meter ned før de kommer til Auburn.

Det meste av løpet går gjennom nokså avsidesliggende og ulendt terreng, som stort sett er tilgjengelig bare for turgåere, hester og helikoptere. Nettopp på grunn av at løypa er så vanskelig tilgjengelig skiller Western States seg ganske sterkt fra andre terrengløp. For å få løpets plakett må man fullføre på under 30 timer, og for å få løpets virkelige trofé, beltespennen av sølv, må man altså under 24 timer.

Løyperekorden innehas av Scott Jurek som vent flere år på rad. I år deltar norske Sharon Broadwell og islendingen Borkur Arnason bosatt i Norge.

Danske John Christensen som er en kjent skikkelse blant ultraløperne på Østlandet var også trukket ut i løpet, men var så uheldig å brekke skuldra under en løpetur. Det gir et langt løpeavbrekk. Han må da starte treningen for andre utfordringer.

Løpets hjemmeside.