Tørrvoks og skitrening i tunnel om høsten. Hva får vi ut av slik trening kontra alternativene?

Av Solfrid Braathen

Da tunnelen i Torsby ble åpnet i 2006, fikk den mye oppmerksomhet. ”Endelig” kunne vi komme oss på ski i sommerhalvåret, og det bare et par timers kjøring unna Oslo.

Teknikkforsprang

Trening i tunnelen er for mange skiløpere et alternativ til enten lengre opphold i Mellom-Europa eller barmarkstrening hjemme i Norge. Slik skitrening om høsten gjør overgangen fra høst til vinter mykere, og i de fleste tilfeller enklere, fordi vi kan starte tidligere å fokusere på den spesifikke teknikkbiten på ski.

Nettopp det å jobbe med teknikk mener jeg er en av de viktigste grunnene til å komme seg på ski om høsten. Fordelen med en skitunnel er at den har stabile forhold slik at du unngår vanskelige smøresituasjoner. Klassiskskiene kan gjøres klare hjemme, og jeg vet at de verken lugger eller glipper. Dermed er det også enkelt å planlegge treninga på forhånd.

Stabilt føre – fordel eller ulempe?

Stabile føreforhold har også andre fordeler. Et testløp (hvis du bruker samme ski) i denne løypa juger sjelden og kan gi en god indikasjon på form. Her er det også mulig å ta rundetider for å få en pekepinn på farten, enten ved å knipse selv eller ved å leie en chip. Slik trening gir muligheter til å øve seg på konkurranseliknende situasjoner. I skitunneler er det også ypperlig å teste ski og strukturer opp mot hverandre.

På den annen side kan nettopp et stabilt føre gjøre en utøver noe ”blind” på snøtyper. Selv har jeg erfart at det ofte er nokså annerledes å gå på ski når den første snøen daler ned i Norge. Dette er selvsagt noe jeg venner meg til etter hvert som milene bokføres, men noe uvant vil det alltid være bevege seg over på andre snøtyper.

Helgesamling

For dem uten mulighet til å reise til Mellom-Europa for å gå på ski, kan noen dager i tunnelen gi en like god treningseffekt. For mange er det kun noen timers kjøring, og i løpet av en helg, etter jobb fredag, kan man gjøre unna fem skiøkter. På samme måte er Torsby (og andre tunneler) et godt alternativ til trening på senhøsten når frosten har lagt seg, veiene og stiene er glatte og mørket faller på.

Dermed avlastes muskulaturen i en utsatt periode. I tillegg får vi praktisert prinsippet om variert, og i dette tilfellet skånsom, trening.

Sol og fjelluft eller betongvegger?

Så er det jo alltids slik at omgivelser i form av skyfrie dager med klar høstluft ute frister mer enn grå betongvegger og runde på runde inne. I tunnelen er de fleste dager like, med unntak av variasjon i intensiteten. Her møter du verken elg eller regnskurer. På den annen side er det kroppen og hodet, og ikke ytre faktorer som været, som får bestemme øktenes innhold inne.

Faren for å gå på en smell er derfor – også på grunn av høyden i Mellom-Europa – mindre. Sykdomsrisiko er også en faktor å ta med i betraktning, og noen hevder det er større risiko for å pådra seg luftveisproblemer i en tunnel enn ute i frisk luft.

Vi skal heller ikke glemme at det er relativt enkelt å holde riktig fokus i tunnelen. Her er det nemlig lite å ta bilder av eller andre faktorer som fører til uforstyrret snakk.

 

Fire på snø – i Torsby

 

Sjur Prestsæter

Alder: 20 år
Klubb: Lillehammer Skiklub

- Er du i rute til sesongen?
- Nei, jeg kan ikke si jeg er i rute siden jeg har vært mye syk. Den siste perioden har jeg slitt med en halsbetennelse og er litt på hæla.

 

- Hvordan fordeler/vektlegger du treninga nå i høstmånedene?

 - Denne høsten kjører jeg mindre mengde enn tidligere høster og i sommer. Nå trener jeg mye i konkurranseliknende fart som for eksempel intervaller på totalt 30-50 minutter i intensitetssone tre eller fire.

 

- Hvordan er det å trene inne i tunnel mens mange andre nyter frisk fjelluft og sol på breen i Ramsau?
- Jeg skulle gjerne vært i Ramsau. Men dessverre er det slik at alle de gangene jeg har vært der, har det gått tungt. Derfor velger jeg heller Torsby.

 

Ingrid Vikman

Alder: 20 år

Klubb: Gjerdrum IL/ Östersund

- Er du i rute til sesongen?

 - Ja, det er jeg. Men jeg er glad sesongen ikke starter nå, eller kanskje det hadde vært det beste?

 

- Hvordan fordeler/vektlegger du treninga nå i høstmånedene?

 - På grunn av skolegang blir det mindre mengde og flere tøffere intervaller nå om høsten. Jeg trener gjerne hardøktene på høy intensitet, som sone fire.

 

- Hvordan er det å trene inne i tunnel mens mange andre nyter frisk fjelluft og sol på breen i Ramsau?

 - Det er klart at jeg er misunnelig, men Torsby er tross alt er godt alternativ. Det er enklere å reise hit for en kortere periode enn å dra til Ramsau.

 

Mikael Eriksson

Alder: 20 år
Klubb: Lillehammer Skiklub

- Er du i rute til sesongen?

- Tidligere i år har jeg vært i for god form og vært overivrig med blant annet baneløp. Beina fikk kjenne hardøktene, og formen ble drept. Dessverre er jeg på etterskudd nå.

- Hvordan fordeler/vektlegger du treninga nå i høstmånedene?

- Det handler om å opprettholde en god mengde om høsten. Samtidig er det viktig for meg å få inn en del hard trening. Jeg trener omtrent en tredjedel av hardøktene som terskel, og resten på intensitet fire og fem. Når det er rolige turer på programmet, blir disse enten langturer på minst tre timer eller restitusjonsøkter på 45 minutter til en drøy time.

- Hvordan er det å trene inne i tunnel mens mange andre nyter frisk fjelluft og sol på breen i Ramsau?

- Jeg har aldri vært i Ramsau, men i området rundt. I Torsby får jeg gjort jobben godt, men jeg blir litt tung i hodet av ti økter i tunnelen. På den annen side er det tryggere å trene her med mindre risiko for å gå på en trenings- eller høydesmell.

 

Andreas Mauer

Alder: 21 år

Klubb: Høybråten og Stovner IL

- Er du i rute til sesongen?

 - Jeg er greit i rute sammenliknet med tidligere år og satser mer mot konkurranser senere i sesongen.

 - Hvordan fordeler/vektlegger du treninga nå i høstmånedene?

 - Det blir en del mengde og ca. halvparten hver av terskel- og O2-intervaller. Mengdemessig trener jeg mer nå enn om sommeren.

 

- Hvordan er det å trene inne i tunnel mens mange andre nyter frisk fjelluft og sol på breen i Ramsau?

 - Jeg har aldri vært i Ramsau, men er selvsagt litt misunnelig. Det er enkelt å reise hit til Torsby, og det er en stor fordel at det bare er et par timer unna Oslo.

 

Bli KONDIS-medlem!  les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år

Tilbake til KONDIS nr.7 oversikten.

Til KONDIS-Årgang 2010 

Til Kondisarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999)