Sommeren og høsten er den store sesongen for terrengløping. Det er dessuten på høsten de største og lengste terrengløpene arrangeres. Derfor er det på tide å finne frem spesialskoene. Men begrepet terrengløping har forskjellig betydning alt etter hvem du snakker med. Hva er en god modell til dette bruket?

 

 


Av Tor Fauske, Löplabbet


 

 

De fleste av oss kan legge løpeturen til mykere underlag. Løping utenfor asfalten gir ofte en helt annen opplevelse. Fred og ro og ingen forurensning er med på å gjøre løpeturen til den mentalhygiene den skal være. For mange legges løpeturen til variert underlag. Det blir ofte en kombinasjon av asfalt, grusvei og varierende grad av stier. Andre velger å løpe på stier og i terrenget. Kravene til løpeskoene er forskjellig.

 

Hva menes med terrengløping?

For skoprodusentene er begrepet terrengløping ofte knyttet til løping på brede, plane og myke ridestier. Kravene til skoene er at de skal ha asfaltskoens støtdemping, men ha en mer robust overdel og gjerne en yttersåle som griper godt på mykt underlag. Modellene er da gjerne ombygde asfaltmodeller og vi får hybrider. I Norge er gjerne bruksområdet annerledes. Underlaget varierer mye på løpeturen og spenner ofte fra asfalt til ujevne og våte skogstier. Når variasjonen er så stor, er det vanskelig å finne en modell som fungerer optimalt. Løsningen blir ofte et kompromiss. Kravet til grep er annerledes her hjemme sammenlignet med ellers Europa. Vi har ofte våte, glatte steiner og røtter og det krever myk gummi med lite knotter.

 

Hva er bruksområdet?

Når du er ute etter sko som skal tåle løping i terrenget, må du tenke godt gjennom bruksområdet på forhånd. Kan du velge en modell for asfalt eller trenger du en rendyrket terrengmodell? Når du kommer i butikken, kan du gjerne diskutere med ekspeditøren, men du bør ha gjort deg opp en mening på forhånd. Husk i hvert fall at det er vanskelig å finne en modell som tilfredsstiller alle ønsker og behov.

 

Allrounderen

Fremdeles finnes hybridmodellene. Dette er asfaltmodeller som er modifisert med en mer robust overdel og en grovere yttersåle. Disse er gode alternativ hvis du løpere på variert underlag, som både asfalt og grusveier samt noe på stier i terrenget. Løper du vinterstid, er hybridene også gode alternativ.

 

Rendyrket terrengløping

Gode terrengmodeller tåler løping i røft terreng. De har en slitesterk og robust overdel som tåler å bli gjennomvåt av gjørmete myrvann. Mellomsålen har en lav profil som gjør at du får god kontakt med underlaget og dermed reduserer faren for overtråkk. Sålen skal være stiv slik at den tåler ujevnt underlag, men den skal også være myk og fleksibel å løpe med. Yttersålen er robust og skal sitte på ulike typer av terreng. Dessverre er det en utfordring å finne yttersåler som tåler alle typer av underlag. Løper du mye på svaberg, glatte steiner (gjerne våte) og røtter, trenger du en yttersåle som har lite knotter. Løper du derimot på myk skogsbunn, trenger du knotter som gir godt grep. Tenk godt gjennom hva som er viktigst.

 

Passformen

Løper du mye i ulendt terreng, må skoene sitte godt på foten. Ellers vrir foten seg inne i skoen og det er ikke komfortabel. En terrengsko må sitte tett på og den kan gjerne være litt trangere i bredden enn asfaltmodellene. De fleste leverandørene tar hensyn til dette og terrengsko har gjerne en smalere lest enn asfaltmodellene.

 

Hva om jeg overpronerer?

Er du blant dem som trenger ekstra støtte for overpronasjon bør du ta hensyn til dette hvis du løper mye på grusvei. Underlaget er plant og det blir mye av samme monotone belastningen som på asfalt. Er du flink til å variere mellom ulike modeller, er ikke pronasjonsstøtten like viktig så lenge du har et par som gir god støtte. Er underlaget mest ujevne stier, får du mye variasjon av underlaget. Da kan du løpe med mindre pronasjonsstøtte. Utvalget av terrengmodeller med god pronasjonsstøtte er dessverre svært begrenset.



Test av terrengsko

 

Vi har testløpt syv av årets terrengmodeller. Det er en kombinasjon av hybrider og rene terrengmodeller, og det er markert hvilke som er hybrider og terrengmodeller.

 

Alle modeller er testet med hensyn på støtdemping, stabilitet og løpsfølelse. Vi gir karakterer fra 1 til 6 (der 6 er best) på støtdemping og løpsfølelse. Vi vurderer også stabilitet etter samme skala der 6 er for deg som har en kraftig overpronasjon og 1 er for deg som underpronerer. I tillegg har vi vurdert passform og grep i skogen og på glatte steiner og røtter. Vekten på skoene er oppgitt for størrelse 42,5 i herre- og 38 i damemodell.

 

 

Adidas Supernova Riot 2

Stabilitet: 3

Støtdemping: 4

Løpsfølelse: 2

Vekt: 347 gr (herre) / 295 gr (dame)

Pris: 1300 kr

Type: Hybrid

Adidas Supernova Riot er en oppdateringen av fjorårets utgave. Passformen er tett. Noen følte den lav i tåboksen. Dempingen er god, som en asfaltmodell. Noen i testgruppen gav den svært god score. Selv om Supernova Riot har et støtteelement på innsiden, gir den ikke støtte for deg som overpronerer. Testløperne opplevde modellen som lite smidig og den får en lav vurdering på løpsfølelse. Yttersålen er godt mønstret. Knotten gir godt grep på myk skogsbunn, men er glatt på våte steiner og røtter. Supernova Riot passer best for alle som løper variert med mye løping på grusvei og mindre på sti. En god allrounder som også kan brukes som vintersko.

Asics Gel Trail Attack 6

Stabilitet: 2

Støtdemping: 4

Løpsfølelse: 4

Vekt: 326 gr (herre) / 296 gr (dame)

Pris: 1100 kr

Type: Hybrid/terreng

 

Asics Gel Trail Attack er også en oppgradering av fjorårets utgave. Passformen er tett og god. Den er smalere enn tradisjonelle Asics-modeller. Det er et pluss i en terrengsko. Den har god støtdemping og tåler løping både på grus og asfalt. Overpronerer du, gir ikke denne god nok støtte. Testgruppen synes modellen er smidig og gir god løpsfølelse. Yttersålen er mønstret og gir godt grep på skogsbunn. Den har også godt feste på glatte steiner og røtter selv om grepet ikke var optimalt. Trail Attack er en solid allrounder. Den tåler løping både på vei og på ujevne stier, og er fin til både rolig løping og raskere turer.

 

 

Columbia Ravenous

Stabilitet: 3

Støtdemping: 4

Løpsfølelse: 4

Vekt: 310 gr (herre) / 280 gr (dame)

Pris: 1000 kr

Type: Hybrid/terreng

 

Columbia er en nyhet blant terrengsko i Norge. Den har en tett passform og noen opplevde den litt smal. Ulempen er at den er høy rundt ankelen og for noen tok den i ankelknokene. De fleste i testgruppen likte støtdempingen som er blant de beste i testen. Overpronerer du, gir den ikke god nok støtte. Den har også lav vekt og er smidig. På skogsbunn gir den godt feste. På glatte steiner og røtter kan den være litt for glatt. Ravenous er en positiv nyhet. Den passer deg som løper variert med innslag av grusvei og terreng.

 

 

 

 

Mizuno Wave Ascend 4

Stabilitet: 3

Støtdemping: 3

Løpsfølelse: 5

Vekt: 325 gr (herre) / 265 gr (dame)

Pris: 1300 kr

Type: Terreng

 

Mizuno har en anvendelig passform på det fleste av sine modeller. Så også med Ascend. Den sitter godt på alle testløpernes føtter. Den har en lavere profil enn de fleste andre modellene i testen. Støtdempingen er midt på treet. Den har likevel demping nok for løping på grus. Overpronerer du, gir den ikke god nok støtte. Den lave profilen gjør at den har en utmerket løpsfølelse. Ascend har et godt mønster og den sitter godt på skogsbunn. På glatte steiner spriket tilbakemeldingene. Noen opplevde godt grep, andre ikke. Ascend er et godt valg for deg som løper mye på sti og ulendt terreng. Den har lav profil som gir god støtte for overtråkk og passer til raske turer og til skogsløp. BEST LØPSFØLELSE

 

Montrail Mountain Masocist

Stabilitet: 3

Støtdemping: 3

Løpsfølelse: 4

Vekt: 306 gr (herre) / 260 gr (dame)

Pris: 1000 kr

Type: Terreng

 

Montrail er et amerikansk terrengskomerket. Passformen er god. Den sitter godt rundt hælen og er litt bred i forfoten. Profilen i sålen er lav. Støtdempingen blir midt på treet, men den tåler fint løping på grusveier. Den gir ikke god støtte for overpronasjon. Den ruller godt og passer også til raskere turer. Sålen er godt mønstret og den sitter bra på skogsbunn. På glatte steiner og røtter var det sprik i gruppen, men noen opplevde den som best i testen. Mountain Masocist er en god terrengmodell. Den passer best utenfor veien og i ulendt terreng, men den har god nok demping for lengre strekk på grusvei.

 

 

Nike Air Pegasus + 26 Trail

Stabilitet: 2

Støtdemping: 5

Løpsfølelse: 3

Vekt: 320 gr (herre) / 290 gr (dame)

Pris: 1200 kr

Type: Hybrid

 

Pegasus Trail er terrengversjonen av Pegasus asfalt. Dette er testens mest utpregede hybrid. Den er bred. Det gir høy komfort, men den burde vært smalere for de fleste når en løper i terreng. Støtdempingen er svært god, best i testen. Modellen gir ikke god nok støtte for deg som overpronerer. Løpsfølelsen blir som en gjennomsnittlig asfaltmodell. Yttersålen er mønstret og den gir godt grep på myk skogsbunn og glatte røtter og steiner. Pegasus TR passer best på asfalt, grusvei og plane stier. Da er den et godt valg. Løper du mye i ulendt terreng, bør du velge en modell med lavere profil i mellomsålen. BEST STØTDEMPING

 

Salomon XT Wings 2

Stabilitet: 2

Støtdemping: 3

Løpsfølelse: 2

Vekt: 380 gr (herre) / 325 gr (dame)

Pris: 1350 kr

Type: Terreng

 

Salomon er kjent for et godt utvalg av terrengmodeller. XT Wings er normalt bred. Snøresystemet er utradisjonelt og du strammer lissene isteden for å knytte dem. Noen av testløperne opplevde at det slipper opp underveis og en må etterstramme. Den har lavere profil i sålen og passer godt i ulendt terreng. Støtdempingen er midt på treet. Overpronerer du, gir den ikke god nok støtte. Testløperne opplevde at den var stiv og rullet dårlig. XT Wings har godt mønstret yttersåle og sitter godt både på skogsbunn og våte steiner og røtter. XT Wings passer deg som løper i ulendt og variert terreng. Den tåler også strekk med grusvei. Den passer best for rolig løping.

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr 5.
KONDIS-Årgang 2010
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)