I tillegg til den strålende maratontida er Titus Ekiru også afrikansk mester på halvmaraton der han har 1.00.12 som pers. 31-åringen debuterte på maraton i 2016 med 2.15.43 og hadde fin framgang til han løp på 2.02.57 i Milano i 2021. Under det løpet avla han en prøve som viste seg å være positiv på kortison-stoffet triamcinolone acetonide.

Det er et stoff som det bare er forbudt å bruke i konkurranse, og som det er mulig å få medisinsk fritak (TUE) til å bruke, noe den britiske syklisten Bradley Wiggins klarte å få før han vant Tour de France i 2012. Titus Ekiru klarte også å få saken sin henlagt da han mente han hadde legitime medisinske grunner til å å bruke stoffet. 

Saken mot han ble imidlertid åpna på nytt da han vant Abu Dhabi Marathon seinere i 2021 og også der testa positivt, nå på pethidine som er et syntetisk opioid. Også denne gangen mente han at legitim medisinsk behandling var årsaken til den positive testen.

Det gjorde at antidopingmyndighetene så nærmere på den første positive prøven, og nå er siktelsen utvida til også å omfatte avgivelse av falsk forklaring og falsk dokumentasjon. Dermed risikerer han å bli stengt ute i hele ti år. Sjøl om startdatoen for utestengelsen vil være 28. juni 2022, vil det i tilfelle bety slutten på elitekarrieren siden Titus Ekiru allerede er 31 år.  


Les mer om utestengelsen hos Inside the Games