World Triathlon Corporation og WEN EVENTS ønsker å kunngjøre lanseringen av IRONMAN 70.3 event, i Haugesund.

Torsdag 8. desember, på dagen 7 måneder før tidenes første Ironman-arrangement skal gå av stabelen i Norge, ble arrangementet presentert på en stor pressekonferanse i Haugesund.

Velkommen til Vikingenes hjemland, vakre landskaper og dype fjorder og til Haugesund by som 8. Juli 2012 vil være vertskap for Norges første IRONMAN 70.3 (1,9 km svømming, 90 kilometer sykling og 21.1 kilometer løping). Det utgjør til sammen 70,3 miles eller nøyaktig en halv Ironman

Utøverne vil svømme i Skeisvatnet, 10 min fra Haugesund sentrum, sykle ut av byen og langs Nordsjøen, før de vender tilbake til sentrumskjernen og avslutter med løping i hjerte av sentrum, hvor de passerer mållinjen på Indre Kai.
  
IRONMAN 70.3 Norge/Haugesund vil være et Official Qualifier race for 70.3 World Championship i Las Vegas (USA).
 
Tentativt program:
- Torsdag 5. juli - torsdag 7. Juli 7: Sport Expo i Maritime Hall/Hotel Rica Maritim:
- Søndag 8. juli kl 9:00: IRONMAN 70.3

- Søndag 8. juli kl 20:00: premieutdeling i Hotel Rica Maritim

Les mer på arrangørens nettsider


Ute foran Smedasundet hvor vannet aldri blir skikkelig varmt, men heldigvis skal svømmingen foregå i ei rundløype i Skeisvatnet. Frå v. Europasjefen for Ironman-organisasjonen Stephan Petching, Tone Bendiksen og Ivar Jacobsen fra arrangørselskapet i Haugesund og Kai Walter fra ironman-organisasjonen. I bakgrunnen overvåker Marilyn Monroe det hele fra sin sokkel. Faren hennes var fra Haugesund. (Foto: Gisle Sellevold)

Representantene fra Ironman-organisasjonen i Europa var begreistret for Haugesund som arrangørby. Det er lagt opp til en spektakulær og publikumsvannlig løype. Med svømmingen i et forholdsvis lite vann hvor publikum kommer tett på, syklingen i vakre omgivelser og til slutt en halvmaraton gjennom Haugesund sentrum med målgang på havnepromenaden er en flott ramme med internasjonal appell, sa Ironman-organisasjonens representanter.


Tone Bendiksen fra arrangøren sammen med ordfører Petter Steen jr. Ordføreren gjorde et solid inntrykk på pressekonferansen. Haugesund Kommune er svært glad for Haugesund Ironman 70.3, og stiller seg 100% bak prosjektet. (Foto: Gisle Sellevold)

Å få et Ironman-arrangement til Norge innebærer store kostnader. Vedtaket i Haugesund Formanskap forteller litt om dette:

Formannskapet vedtok i møte 25. mai 2011 å stille seg positiv til tilbudet om å bli vertsby for Ironman Norway for 2012 - 2016.

Dette innebærer også at Haugesund kommune påtar seg kostnader til "construction" og "catering" med inntil kr 500.000.

Ironman startet på Hawaii i 1978 og har utviklet seg til en folkefest.  En Ironman fulldistanse består av 3,86 km svømming, 180,25 km sykling og 42,195 km løpig i nevnte rekkefølge uten pause.  Det finnes også en kortversjon (Ironman 70.3) som er halve distansen, dvs.  1,9 km. svømming, 90 km. sykling og 21 km. løp.

Haugesund kommune har fått tilbud om kontrakt for 5 år (2012 - 2016).  Det første året skal det arrangeres Ironman 70.3 (halv distanse) før Ironman oppgraderes til fulldistanse i 2013.  Dette er under forutsetning at de lykkes det første året.  I 2013 vil Haugesund bli eneste nye Ironman fulldistanse og Haugesund vil bli Ironmanbyen i Norge.  I dag er det ingen andre Ironman stevner i Skandinavia.

Ironman er et stort arrangement hvor det estimeres ca. 1500 deltakere første året, mens en på sikt legger opp til 2500 deltakere.  I tillegg tar hver deltaker statistisk sett med seg 1 - 2 ledsagere/familie.  Det er også regnet med 30 - 70.000 tilskuere i tillegg til 80 - 150 media representanter vil være tilstede under arrangementet. 

Dette vil gi Haugesund og regionen flott reklame, både nasjonalt og internasjonalt.   Arrangementet vil skape stor aktivitet med mange tilreisende i en ellers rolig sommerperiode og gir positive ringvirkninger i hele regionen.


Svømmingen på 1900 m går  i Skeisvatnet.