Forrige VM i København ble en stor suksess, og hele 273 norske løpere deltok i festen. Arrangementsvrien som gjorde at også mosjonsløpere fikk være med, ble så populær at seinere arrangører tok i bruk samme konsept. Slik sett var det arbeidet Sparta og det Danske Friidrettsforbundet gjorde, banebrytende. Kanskje er det også noe av grunnen til at København får arrangere VM halvmaraton på nytt, bare 12 år etter forrige gang. 

I mellomtida har mesterskapet skifta navn og innhold – fra VM halvmaraton til VM i gateløp med både 5 km og mileløp på programmet i tillegg til halvmaratondistansen. Arrangørene i Sparta forventer opp mot 65000 deltakere til sammen på alle distansene i VM i 2026. På halvmaratonløpet vil de ha et tak på 35000 løpere, mens det i 2014 var drøye 27000 på startstreken. 

– Det er vanskelig å holde spenningen nede akkurat nå ettersom verdensmesterskapet i gateløp igjen skal arrangeres i København. Akkurat som Tour de France-starten i fjor forente og begeistret alle over hele landet, er jeg overbevist om at også 2026-VM vil skape en unik og fantastisk feiring, enten du deltar i mosjonsløpet eller er en tilskuer, uttaler Lars Lundov, administrerende direktør i Sport Event Denmark, i en pressemelding. 

VM vil gå over en weekend i september i 2026 med 5 km og mile på lørdag og halvmaraton på søndag. Mesterskapet vil være en spesialutgave av det årlige København Halvmaraton, som i år skal gå søndag 17. september. 

I år skal VM i gateløp gå i Riga i Latvia 30. september og 1. oktober. Også der vil det være åpne mosjonsløp på alle tre distansene. Jakob Ingebrigtsen vil ikke delta da han ifølge NRK i stedet skal på bryllupsreise som nygift mann. 

Blom_Groevdal_Myhre_lagbilde_A20G3402.jpg
Veronika Brennhovd Blom, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Marthe Katrine Myhre tok niendeplass i lagkonkurransen under VM halvmaraton i København i 2014. (Foto: Kjell Vigestad)