Tekst og foto: Gro Ellegaard:
Vang OL, Hamar OK, Løten OL og Nordmarka skiorienteringslag har startet nedtellingen til VM i skiorientering i februar, de neste ukene blir hektiske for arrangørene. Det er klubber med lang erfaring med store arrangementer, og det er faktisk jobbet godt i flere år allerede. En bra test fikk vi i fjor i forbindelse med prøve-VM på Gåsbu. Arrangementet ble en god gjennomkjøringen før årets konkurranser på Hedmarksvidda. Nå gleder vi oss til å samle rundt 150 deltagere fra ca 20 land til en uke med konkurranser. De aller beste juniorer og seniorer i verden stiller til start, og det er flere av de norske deltagerne som har målsetning om og muligheter til en eller flere plassplasser.

Nå er det snart 5 uker til VM i skiorientering på Gryllingsætra starter, og det skal legges ned et stort antall timer for å få gode traseer og løyper på og rundt Budor. Sist helg startet løypekjøringen, og det er store områder som skal dekkes. For alle konkurransene vil målgang være på skistadion på Gryllingsætra, men med start både på Budor og ved stadion. Langdistansen starter ikke så langt fra Budor gjestegård. Dette betyr at det er det blir en del mil på scootersetet for de fire løypekjørerne framover.

IMG_1198.jpgMye skal planlegges for en effektiv dugnadshelg.

Hver løypekjørerne har scooter som skal tåle mye snø, tøffe forhold og mange timer i og utenfor det etablerte løypenettet på Hedmarksvidda. Vidar Benjaminsen, ansvarlig for løyper og kjøring, skal sammen med Jan Ola Pedersen, Yngve Mobråten og Per Erik Opseth, de neste 5 ukene kjøre løyper hver helg og kanskje noe mer nærmere arrangementet. De vil tilbakelegge «noen» mil på snøscooterne, og har alle lang erfaring med å etablere gode traseer. Det er lagt ned mye tid til til skisser og utkast, og når selve kjøringen starter finpusses løypene. Vi ønsker fornøyde deltagerne, og da er kart, løyper og veivalgsmuligheter viktig.

Det er en erfaren gjeng som har startet kjøringen, denne helgen prioriteres traseene oppe i høyden. Der er det bra med snø, også etter mildværet som oppstod for noen dager siden.

Denne helgen ble det ca 100 timer kjøring, og til sammen regner Vidar med at det kan bli godt over 1000 timer på scooterne til sammen de neste 5 ukene. Værforholdene framover vil påvirke hvor mye ekstra innsats som skal legges ned, spesielt de siste dagene før første konkurranse i uke 7. Det er betryggende for arrangørene at alle fire både har erfaring med løypelegging,  løypekjøring og ikke minst er veldig motiverte for å sikre et godt konkurransegrunnlag.

Følg ski-o-VM på facebook og Instagram:

Arrangementets hjemmeside 

IMG_1212.jpgGleder seg til rundt 1000 timer med scooterkjøring de neste ukene.