Hvem, hva, hvor

3 – 4 juni

3 juni – voksne og lag

4 juni – barneløp

Alvøen idrettspark, Bergen

6 eller 12 km for singel, 12 km lag

790,- for voksne og 270,- for barn

Påmelding 

Hjemmeside 

Facebook 

 

X-run 2017

Som de fleste andre hinderløparrangører, gjentar X-run suksessen og arrangerer sitt løp som de andre årene, men med noen nyheter. Her kan du sjekke ut fjorårets løp. Og du kan også lese litt fra forhåndsomtalen, hvis du ikke kjenner til løpet fra før.

 

Nytt i år

Mange har savnet medalje under X-run. Selv vi voksne syntes medaljer er usedvanlig stas. Og vet dere hva – i år får alle medalje! Dette får selvsagt barna også, noe de forøvrig har gjort tidligere også.

Ellers vil ikke arrangøren avsløre stort mer. Men de kan avsløre at det kommer flere hindre! Og X-run kan også gi oss et lite hint; tau! - Den som melder seg på får se.

Også må vi ikke glemme å nevne at norges beste hinderløp-speaker er på plass. Cash! Denne gangen, for første gang i Bergen. 

 

En presentasjon av fjorårets vinnere:

 

GEIR FØLEIDE

Geir er en svært aktiv fyr som ikke bare deltar på hinderløp, men jevnt over nesten alt av type løp, - gate løp, fjelløp, (hel- og halvmaraton), bakkeløp, triatlon, etc. Geir jobber også som fagleder for idretts- og treningssenteret til Sjøforsvaret. Der har han ansvaret for at marinen kommer i form, så ja, denne mannen er over gjennomsnittet interessert i fysisk aktivitet og prestasjoner.

 

 

X-runBergen_Geir_BergeMaraton.jpg

Ingen tvil om detter er noe Geir liker, her i front av bildet (Foto: Geir)

 

Geir deltok i hinderløp for første gang i 2012, under Tough Mudder. Han syntes det var utrolig gøy, og likte godt kombinasjonen løp og militære hindre, da han fikk utnyttet styrken sin. Deretter var det ikke før i 2015 Geir fikk prøvd seg her til lands, da under X-run i Bergen. Også dette løpet likte han godt, og meldte seg på X-run i 2016 også, - det gjorde han lurt i, da det vanket en gullplass på pallen.

 

X-runBergen_Geir_start.jpg

Fokusert og klar (Foto: X-run)

 

X-run

Gjennom fjorårets løp følte Geir at han fikk en veldig god flyt. Hindrene var ikke for avanserte, og når man har den styrken han har, er det lettere å holde å en flyt. Året før derimot, endte han med å løpe feil. Merkingen var ikke helt på plass, så han mistet noe tid på dette. Da var det godt å se at merkingen hadde bedret seg året etter, som i hans tilfelle er helt avgjørende med tanke på plassering.

 

X-runBergen_Geir_stokk.jpg

(Foto: X-run)

 

Noe av det som gjør at Geir liker hinderløp godt, er røffheten. Det å slenge seg over hindre, hopper uti ukjent vann og generelt ta større sjanser. Man oppnår en mye større action-følelsen i denne type løp, enn vanlige gate og terrengløp. Det er mer lek, og derfor også mer moro. Dette føler han absolutt X-run bidrar til, de har mange gode hindre og spesielt vannhindrene er med på å gi denne action-følelsen. Signaturhinderet til X-run, - balansehinderet, liker han også godt. Men fordi både sko og hinder var svært glatte av vann, følte han at dette hinderet ikke var sikkert nok. Sklir man og faller ned, er det lett å skade seg. Hinderet i seg selv er supert, fordi det virkelig utfordrer deg mentalt, men Geir anbefaler å sikre dette hinderet med sandpapir eller annet sklisikkert materiale, for å redusere faren for skade.

Siden Geir er en rask og sterk løper, liker han å vite hvordan han ligger an i løpet. Men fordi X-run har mange og små puljer, uavhengig av nivå, er ikke dette mulig. Han tenker det hadde vært en god ide om X-run hadde innført et elite-heat slik de fleste arrangører har i dag. På den måten oppnår man en sterk konkurranse blant de aller beste utøverne, der alle vil presse seg til det aller ytterste. I tillegg gir det en ekstra spenning for publikum, som står og heier. Hinderløpsporten kan by på enorm spenning, da alt kan snu helt til siste sekund. Man kan på mange måter sammenlikne denne spenningen med den man har i skiskyting, der en bom kan få store konsekvenser.

Geir vil veldig gjerne delta på X-run igjen i år, så fremt det ikke dukker opp konkurrerende løp som kanskje er mer fristende. For øyeblikket er triatlon en stor favoritt, så her er ingenting hugget ut i stein. Ellers blir det sjelden hinderløp på Geir, da det er så mange andre løp han også ønsker å delta på. Bergen er heller ikke byen med flest hinderløp, men har nå to stabile og svært gode arrangører, X-run på våren og Trolljeger på høsten. Så hvis alt klaffer, kommer Geir til å teste Trolljeger også.

 

Triatlet

Etter at Geir testet ut og "oppdaget" triatlon, har han blitt svært aktiv på flere plan. Han er blant annet en av pådriverne bak Team Trivest, et tratlonlag som består av 30 sterke triatleter på Vestlandet. De vil helt klart sette sitt preg på konkurranser lokalt og nasjonalt. 

 

 

X-runBergen_Geir_vatdrakt.jpg

Triatlon er den nye store favoritten. Han er medlem av et triatlonlag i Bergen (Foto: Geir)

 

 

Målsetting

Venner av Geir har foreslått at han burde satse på løping, og da aller helst en spesifikk distanse, eller type. For det er ingen tvil om at Geir kan bli svært god hvis han satser. Men for Geir er ikke det det viktigst. Som folk flest er han i full jobb, og med en familie med to barn på 3 og 6 år, ønsker han å ta valg som er mest mulig familievennlig. Dette betyr at den treningen han driver med nå, blir for å vedlikeholde formen. Så kan han heller prioritere større progresjon når barna har blitt store. Geir har heller ikke tro på å satse så spesifikt, så fremt man ikke er toppidrettsutøver. Faren for å pådra seg belastningsskader er alt for stor. I stedet velger Geir å delta i ulike type løp, for å redusere sjansen for skader og slitasje, og heller holde seg på et godt og jevnt nivå. Han trives også best med dette, for å bevare gleden i å kunne trene så variert, og friheten til å teste ut flere ulike løp.

 

Trening

For å opprettholde den gode formen, prøver han å få trent minimum 1 time hver dag. Og da gjerne variert. Løping, svømming, sykling, ski på vinteren, skøyter og basis styrke. Han prøver å velge mest mulig effektive økter, og liker godt intervallen 10x1000 meter. Og når det er tid til det, tar han gjerne lengre turer på sykkel. Han følger ingen spesiell plan, men ser an dagsformen, og trener for det meste det han har lyst til.

Geir blir nok å se i hinderløypa igjen, og anbefaler absolutt alle å teste ut X-run i Bergen. 

Ellers ønsker vi ham lykke til, om det så er som triatlet, løper eller hinderløper. 

 

 

 

JEANETTE DALE LANGHELLE

Heller ikke Jeanette er den mest aktive hinderløperen, men når hun først deltar er hun helt rå. I både 2016 og 2015, ble hun beste kvinne på ro runder hos X-run. Det eneste andre hinderløpet hun har prøvd, er Trolljeger i Bergen (arrangeres også i Sandes), hvor hun også ble beste kvinne!

 

X-runBergen_Jeanette_hopper.jpg

Ei treningsglad dame (Foto: Jeanette Dale Langhelle)

 

X-run

Det var to puljer under X-run i Bergen (single løpere), og Jeanette tenkte ikke over at det kanskje var noen i den andre puljen som kanskje løp raskere enn henne. Så siden hun lå godt an blant kvinnene i sin pulje, var hun sikker på en ”overlegen” seier. Men der to hun feil. Det var bare noen få sekundet mellom henne og beste kvinne i pulje 2! Flaks! Hadde hun visst dette, ville hun nok presset seg ennå hardere i løpet.

 

X-RunBergen_Jeanette_overstokk.jpg

Fokus (Foto_ X-run)

 

Generelt liker Jeanette X-run svært godt, der vannhindrene er en stor favoritt. Her må hun ut av komfortsonen, noe som gir henne det ekstra rushet og gir en herlig mestringsfølelse.

Jeanette klarte alle hindre, bortsett fra ett, – ”taket”. I Bergen ble deltakerne ekstra utfordret med at det ble sprutet vann på ”taket” de skulle forsere. For de fleste var det umulig å komme seg over uten hjelp, hvis man ikke hadde høyden med seg. Jeanette sørget derfor for å planlegge hvordan hun skulle komme seg raskt av gårde, samtidig som det var noen andre deltakere i området som kunne hjelpe henne. Ikke helt ideelt, men slik måtte det bli. X-run innså at dette hinderet ble for vanskelig for de single deltakerne, og endret derfor dette hinderet, når de kom til Oslo. Der droppet de vannet for de single deltakerne, men kjørte på med vann på lagkonkurransen. Da kommer hinderet virkelig til sin rette.

Fordi Jeanette ikke har anledning til å reise land og strand for å delta på løp, savner hun mer variasjon i X-run sitt løp. Hun forstår godt at de bruker de samme hindrene, men kunne ønske seg en annen trase og eventuelt noe nye hindre i tillegg. Hun savner det å bli overrasket, og lure på hva som er rundt neste hjørne. Vi får se hva X-run kommer opp med i år.

 

X-RunBergen_Jeanette_rampe.jpg

Rampen. Lett for sterke og spretne damer (Foto: X-run)

 

X-RunBergen_Jeanette_loper.jpg

(Foto: X-run)

 

X-runBergen_Jeanette_monkeybar.jpg

Fra X-run 2015 (Foto: X-run)

 

Forblir en hobby

Jeanette syntes hinderløp er veldig gøy, da det utfordrer henne på så mange områder både fysisk og mentalt. Men med 4 barn, en mann i Nordsjøen, 60% jobb, i tillegg til at hun jobber som trener for håndballaget til sønnen, har ansvaret for løpetreningen for datterens håndballag og er hjelpetreneren deres, blir det vanskelig å prioritere løp utenfor Bergen. Men hvis alt klaffer, drømmer hun om å delta på Toughest. Og siden det allerede er langt til Oslo, ser hun muligheten til å kanskje ta turen til Sverige eller Danmark.

 

Trening

Jeanette er glad i å løpe, og har drevet en del løpetrening. Men den seneste tiden har hun trent en del crossfit og blitt skikkelig hekta. Ikke bare har hun blitt hekta, men også blitt svært god. Hun deltok under Crossfit Open, med mål om å bli blant de 20 beste i sin aldersgruppe (35-39 år), – og jammen ble hun ikke blant de 10 beste! Så i det siste har det blitt mer crossfit enn løpetrening på Jeanette.

Tidligere har Jeanette fulgt Adidas sitt løpeprogram, for å sørge for kontinuitet og progresjon. Men nå som crossfit har overtatt mye av oppmerksomheten, har det blitt mindre tid til løping og derfor også mindre strukturert. Dette går naturligvis utover løpsprestasjonen hennes, men fordi Jeanette ikke satser er det viktigst for henne at trening er gøy og gir henne mestringsfølelse. Og akkurat nå er det crossfit som gjør det, som forøvrig er en god treningsform for hinderløpere som trenger å bli sterkere. I løpet av en uke klarer Jeanette å presse inn 4 økter i uka totalt.

 

Jeanette er ikke sikker på om hun får deltatt på X-run i år, da det ser ut til å kræsje med andre aktiviteter. Men også Jeanette anbefaler X-run på det varmeste, og håper å kunne på flere hinderløp i fremtiden.