Følg løperne LIVE her

Oppdatert lørdag 09:00:
Gjermund Nordskar løp fra de nærmeste konkurrentene og vant årets XREID Jotunheimen etter en løpstid på 18 timer og 17 minutter. Det var broren Jo som fulgte nærmest, 30 minutter bak Gjermund. På tredjeplass kom Vegard Fredheim ytterligere 45 minutter etter.

I kvinneklassen kom søsteren til Gjermund og Jo, Sylvia Nordskar inn til seier i kvinneklassen med en løpstid på 21 timer. Kun åtte herreløpere var foran Sylvia i mål.

Kondis kommer tilbake med mer omtale fra XREID søndag morgen, når alle løperne er i mål.


Gjermund_Nordskar_mål.jpg
Gjermund Nordskar løp inn til en klar seier i XREID. (Foto: Bård Basberg/XREID)
 

Oppdatert midnatt natt til lørdag:
12 timer etter start er det en kvartett som har fått et ganske stort forsprang på resten av feltet. De har byttet litt på ledelsen, men stort sett med Vegard Fredheim og fjorårsvinner Gjermund Nordskar i ledelsen. Ved midnatt ligger Jo Hoff Nordskar vca 500 meter etter og polske Kamil Lesniak 500 meter etter der igjen. Fra disse fir er det ca 5 km til neste løper.

Det er Nordskar i ledelsen også i kvinneklassen, der leder Sylvia Nordskar med ca 3 km på amerikanske Molly Bazilchuk. Sylv ia har bare 13 av herreløperne foran seg. Ca 60 løpere har nå passert sjekkpunkt Tyin og befinner seg i fjellene på sørsiden av Bygdin. Teten er nå ca 25 km unna målet på Beitostøle, og et grovt tips går da ut på at vi får målgang ved 6-tiden lørdag morgen etter en løpstid på ca 18 timer.

Det er en del som har brutt løpet, men fortsatt er 171 singelløpere og 16 team med i løpet, totalt 203 av 244 startende deltagere. De bakerste holder omtrent halv fart av løperne i tet, en fartsforskjell som vil vokse ytterligere mot slutten. Men, alle som fullfører disse 105 kiloemeterne gjennom Jotunheimen er vinnere!

Vi kommer tilbake med ny omtale når alle deltagerne er i mål.
 

Xreid Norway sitt bilde.Løpere i kø opp mot Fannaråken ca 5 km fra start - etter en tøff åpning med 1200 høydemeter. (Foto: Bård Basberg/XREID)
 

Xreid Norway sitt bilde.
Monika Kransvik fra Lofoten Ultraløperklubb i fantastiske omgielser i strålende løpsvær. (Foto: Bård Basberg/XREID)

 


Nyhet fra fredag kl 12:00:

Tyinholmen_CP2_2018.jpg
Fra Tyinholmen der løperne er omtrent halvveis. (Foto: XREID)


Xreid Jotunheimen, sommerens store opplevelse

Salomon Xreid ultramaraton arrangeres av Xreid Norway og årets utgave er den sjette i løpets historie. Det unike med løpet er at det flyttes rundt i Norge og byr deltakerne på nye storslåtte naturopplevelser hvert år.
Se forhåndsomtale med link til tidligere XREID-reportasjer

Den sjette utgaven av Salomon Xreid er lagt til Jotunheimen. Fra start skal utøverne over Fanaråken og ned i Norges flotteste dal, Utladalen før ferden går mot mål Beitostølen. Det er regnet med at de raskeste løperne vil være i mål lørdag morgen.


Utladalen.jpg
Norges flotteste dal, Utladalen. (Foto: XREID)
 

Til sammen byr ruta på mer enn 6000 høydemeter. Når de kommer i mål utover lørdagen har de gjennomført en tur som de fleste bruker opp mot en uke på.

”Værmeldingen er svært lovende; lettskyet og en temperatur på rundt 20 grader. Dette vil virkelig vise Jotunheimen fra sin beste side.” Sier assisterende løpsleder Sophie Grindstad i en kommentar.

13 nasjonaliteter
Det er 208 sololøpere og 18 lag på startstreken, totalt 244 løpere med hele 13 nasjonaliteter representert, blant annet Australia, United States, Belgia og Tsjekkia.

Gjermund Nordskar fra Lommedalen kom i mål etter 21 timer og 37 minutter på fjorårets utfordring på Nordmøre, men i år regner løpsledelsen med at raskeste løper vil bruke rundt 18 timer, mens noen kommer til å bruke over 36 timer gjennom den vakre naturen.


Gjermund_Nordskar_Photo_Bård_Basberg (6).jpg
Gjermund Nordskar vant fjorårets XREID Fjordruta på Nordmøre. I år er han på plass for å forsvare seieren. Foto: Bård Basberg/XREID
 

Årets deltakere er spente på utfordringen som ligger foran dem, og ved startstreken ved Turtagrø er mange preget av skrekkblandet fryd. Det er likevel klart at deltakerne kommer til å sitte igjen med en opplevelse de sent vil glemme.

Både antall høydemeter og terrenget vil sette utøverne på prøve.

  • Høydemeterne er en ting, men underlaget kan by på de største utfordringene. Det er en tøff løype i skikkelig høyfjellsterreng, sier løpsleder Jan-Sigurd Sørensen.

Allikevel er Sørensen sikker på at løperen vil få en flott tur.

  • Jotunheimen og området rundt er en perle. Selve x-faktoren for løypa er utsikten underveis og spesielt på Fanaråken og Bitihorn, der får deltakerne når deltakerne et spektakulært skue.


XREID på facebook


Xreid-løypa.jpg
Løypa som skal løpes i årets XREID går fra Turtagrø via Fannaråken, Utladalen, Tyin og Bygdin til Beitostølen.​
 

Toppen_Fanaråken_fredag_morgen.jpeg
Dette bildet er tatt fra toppen av Fannaråken noen timer før start. (Foto: Joakim Dokka Norstad /XREID)