Med passering halvveis på 53,68 og Tobias Grønstad et halvt sekund etter. så var det ikke duket for sterke tider, Tobias Grønstad løp andrerunden litt fortere enn den første. Han stivnet skikkelig på de siste 50 meterne, men var likevel under sekundet etter heatvinner Elliot Crestan fra Belgia i mål.

Tobias Grønstad sa til NRK før løpet at målet var å hamle opp med de store gutta, og det forsøkte han. Jobbet hardt for sine posisjoner. Og det kostet. Både i andre og siste sving ble han liggende i andre bane gjennom hele svingen. Greit nok med slik løping om du har pers på 1.44, som fem i feltet hadde. En hadde 1.45,52 og Tobias 1.46,02.

Tobias Grønstad slo i fjor Vebjørn Rodals norske U20-rekord, så han er vår mest lovende 800 m-løper siden Rodals og Douglas' sine dager på tidlig 1990-tall.. Bare de tre beste i heatet hans gikk til semifinalen. Polske Borkowski med 1.44,79 som årsbeste, ble slått ut .

NRKs Jann Post sa etter løpet: "Tobias Grønstad ble litt "junior" i dette feltet."  Og Vebjørn Rodal sa: "En leksjon i voksen 800 m-løping."

1U9A3535.jpg
EM-debutant: Tobias Grønstad i rygg på spanske Ben Adrian, som ble nr. 2 i heatet. (Foto: Arne Dag Myking)

Resultater 800 m menn forsøk - heat 4


Andreas Kramer sørget for fart i heat 1
"Halvt norske" Andreas Kramer sørget for god fart, passerte 400 m på 51,53 og ledet helt til 50 m inn på oppløpet. Tre gikk direkte videre. Svenske Andreas, med norsk mor fra Vestlandet, stivnet så mye på slutten at fire løpere passerte han før målstreken. Men tiden var =å god at den holdt seg gjennom alle fire heatene. Dermed gikk hele 7 av 8 fra heatet kom til finalen. Og egentlig var Andreas trygt videre til finalen.

Det store spørsmålstegnet var Jake Wightman, som slo Jakob Ingebrigtsen i VM-finalen på 1500 m for fire uker siden, men som nå har valgt 800 m som sin distanse i EM, en distanse han bare så vidt har løpt før i år. Han har en pers på 1.44.18, nesten nok til å være favoritt. Han prøvde å finne posisjonen bak Kramer inn på oppløpet, men fikk en drøy sving i tredjeposisjon og var ikke i tet før langt ut på oppløpet, men vant likevel heatet.

Resultater 800 m menn forsøk - heat 1


Resultater 800 m menn forsøk - heat 2


Det var bare tre nordiske løpere med i forsøket. Finske Joonas Rinne ble nr. 5 i tredje heatet med 1.48,08, så det var kun Andreas Kramer som gikk videre fra Norden. Tobias hadde fire løpere bak seg på tid av 31 løpere i de fire forsøksheatene.

Resultater 800 m menn forsøk - heat 3


1U9A3543.jpgMasse pågangsmot: Tobias Grønstad gikk ut med en innstilling om å kjempe med de beste, og det kan han kanskje han ved neste mesterskap. (Foto: Arne Dag Myking)

Tobias Grønstad var 0,61 sekunder fra tredjeplassen i heatet, som ga en finaleplass. Skal man bli mester på 800 m, så må man tåle en forsering i siste sving. Men denne gangen hadde han vært ganske nær de beste om han hadde holdt seg til tre indresvinger istedenfor en. Da hadde han trolig også holdt nesten hele oppløpet uten å stivne. 

Som Vebjørn Rodal sa før løpet: Tobias Grønstad er en tøffing, men du tryller ikke på de fysiske lovene ved å være tøff. Man må være litt smart også. Han må ikke være så offensiv at han bruker opp kreftene for tidlig. Han må prøve å disponere så godt at han har litt å gi på oppløpet.

Les også reportasjen fra 1500 m hvor Ferdinand Kvan Edman løp "hodeløst".

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKEL FOR EM i MÛNCHEN