I Backyard Ultra-serien til Backyard Norge kåres det to vinnere: Den som løper raskest basert på total tid alle rundene + den som kommer først i mål på siste runde. I år medførte det kappløp mellom to mann på siste runden, og det ble jo også litt taktikk underveis i løpet.

I andre Backyardløp holder man på helt til det bare er én eneste løper igjen, noe som f.eks. i Last Man Standing i Enebakk tidligere i år holdt på i 33 timer (221 km).

Backyard Oslo Prinsdal er det femte løpet i serien til Backyard Norge. Det startet med løp i Sandefjord i 2014, mens det i fjor og i år er utvidet med nye løp i Stavanger, Bergen, Ås og Oslo. Løpet i Oslo ble arrangert som et samarbeid mellom Backyard Norge og gjengen bak Oppland Xtreme Triathlon som ble arrangert i 2015 og 2016.

2 x 3,6 km hver time i 12 timer

Lørdag morgen kl 09 gikk starten ved Prinsdalshallen i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. I løpet av den neste timen løp deltagerne to småkuperte runder på 3,6 km rundt Grønliåsen – totalt 7,2 km. Og slik fortsatte det utover dagen med en ny start hver hele klokketime frem til kl 20. Deltagerne som fullførte den siste timen tilbakela totalt 86 km og 1500 høydemetre i løpet av 12 timer.

D91A0030 (1280x853).jpgTrasèen følger en flott grusvei i et skogsområde fylt med historisk sus. Flere steder krysser den Oldtidsveien, og man løper kun få meter fra gravrøyser som ligger litt skjult langs stier og hinter om at folk i tidligere tider hadde helt andre strabaser å stri med enn ultramaraton.

Margaretha Skaar og Magnus Haarseth liker seg åpenbart i den flotte traséen. (Arrangørfoto)

Konkurranse om deltagerne
- At Prinsdal Backyard Ultra ble arrangert samme dag som Holmenkollstafetten og Soria Moria til Verdens Ende kan nok ha bidratt til at det ble et relativt beskjedent startfelt når det gjelder antall deltagere, sier Joachim Nybakke hos arrangøren. Men det tar gjerne litt tid å innarbeide nye løp, og med et annet Backyardløp i nærheten som også hadde startet opp i år, skal man ikke være alt for skuffet over deltagelsen.

25 individuelle løpere stilte til start. Det var også egen klasse for grupper. I denne klassen var to lag påmeldt. I gruppeklassen kan man melde på 2-3 person på ett lag. Lagene står selv fritt til å velge hvordan de vil legge opp de tolv timene løpet varer. Om de vil løpe annen hver time, eller om èn på laget skal løpe flere timer i strekk velger de helt selv.

Selv om det var relativt få deltagere i første utgave av Prinsdal Backyard Ultra var det svært god stemning gjennom hele dagen. Med fantastiske rammer rundt løpet, gode fasiliteter, godt samarbeid med Hauketo IF som på dugnad holdt kiosken åpen i tolv timer for både løpere og publikum og ikke minst funky tunes fra anlegget styrt av DJ’er fra det etter hvert kjente kulturinitiativet Holmlia Yacht Club ligger det an til å bli backyard-løpsfest i Prinsdal også i 2020.

Pauseinspirasjon. (Arrangørfoto)

Pål Jostein Petersen Onsrud og Remi Høiseth vant
Da siste start gikk kl 20 var det fem individuelle løpere og to lag som la ut på tolvte og siste time, og etter innkomst var det klart at Pål Jostein Petersen Onsrud fra Team Sportsmanden hadde best sammenlagt tid av de som fullførte alle tolv rundene. Den andre vinneren var Remi Høiseth fra OSI Fotball som løp fortest på den femte og siste runden.  Han tok det roligere underveis og satset åpenbart på å vinne sisterunden. Med en snittid på alle 12 rundene på 44:16, klinket han likeve til med 32:12 på sisterunden der han spurtbeseiret Petersen Onsrud med 5 sekunder. Begge løp altså raskest på den 12 og siste runden, så det er åpenbart at disse hadde mye krefter igjen og kunne holdt på mye lenger.

Pål Josten Peterdsen Onsrud var totalvinner på sammenlagt tid for de 86 kilometerne. (Arrangørfoto)

Vinner siste runde Remi Høiseth (1234x1280).jpgRemi Høiseth løp fortest på den siste runden. (Arrangørfoto)

Det var fem herreløpere - i tillegg til de to teamene - som var med hele veien. Beste kvinne ble Linn Beate Petersen Onsrud fra Team Sportsmannen, altså dobbeltseier til familien. Hun løp 10x 7,2 km med snitt rundetid på 39:18, med 46:48 som svakest, så her hadde det nok vært mulig å ta med også de to siste rundene i konkurranse med gutta.

Linn Beate Petersen Onsrud var beste kvinneløper. (Arrangørfoto)

Den som hadde tatt den lengste turen for å tyne seg i tolv timer rundt Grønlisåen var engelskmannen David Chapman – som sørget for at det ble holdt høy fart blant noen allerede fra start da han fullførte de første 7,2 km på tiden 30:47. Han ga seg etter 7 runder med snittfart 33:36.

David Chapman i full fart. (Arrangørfoto)

I god ultraånd er arrangørene opptatt av at Prinsdal Backyard Ultra skal være et løp for alle. Et budskap som tydeligvis har blitt godt oppfattet. For selv om det ble løpt fort i fronten, var det deltagere som for første gang oppnådde å løpe distanser som 10 km og halvmaraton før de leverte inn tidtakerchipen – godt fornøyde og stolte egne prestasjoner – med god grunn.

Resultater:

Plass Navn F.år Klubb/Lag Runder Min. Snitt Maks. Total
1. Pål Jostein Petersen ONSRUD [16] 1990 Team Sportsmanden 12 32:17 35:07 39:15 7:01:34
17. Bernt Røskar BRENNA [15] 1974 Bjørndal IF 3 47:34 48:57 50:40 2:26:54

1. Linn Beate PETERSEN ONSRUD [18] 1990 Team Sportsmanden 10 35:47 39:18 46:48 6:33:09
2. Margaretha SKAAR [19] 1996   7 34:44 42:33 53:29 4:57:55
3. Oda Celine BRYNILDSEN KONOW [13] 1992   4 44:21 46:23 48:51 3:05:36
4. Caroline SUNDTJØNN [4] 1973   4 44:47 48:56 54:49 3:15:45
5. Anne Kari Tolo HEGGESTAD [11] 1975   3 44:47 45:48 46:47 2:17:25
6. Linda FALANG [14] 1987   3 44:36 45:58 47:33 2:17:56
7. Marie-Luise FAATZ [10] 1987   2 52:22 52:33 52:46 1:45:08
8. Anne Katrine HØEGH KROHN [21] 1966   1 52:48 52:47 52:48 52:48