Med temperatur stigende fra 26 til 30 grader gjennom løpet var det ikke forhold for rekordraske tider i maratonløpet i Sapporo. Verdensrekordholder Bridget Kosgei var med sine 2.27.36 over 13 og et halvt minutt bak sin egen pers, til tross for at hun leverte et godt løp. Peres Jepchirchir har pers på 2.17.16 og var med dagens vinnertid på 2.27.20 drøye 10 minutter bak sin egen bestetid.

Slik sett var det enda mer imponerende at Molly Seidel som har en pers på 2.25.13, nå klarte å løpe på 2.27.46. Det betyr at hun under optimale forhold har en mye bedre tid inne. Seidel var også den som gjorde mye av drajobben underveis.

Men på de siste 5 kilometerne ble de to kenyanske jentene for sterke. Underveis hadde de hjulpet hverandre med langing av drikke og isposer, og stort sett så det ut som Peres Jepchirchir var hjelperytter for den kanskje største favoritten, Brigid Kosgei.

Men etter passering 40 km måtte også Kosgei slippe. Jepchirchir som både er verdensmester og har verdensrekorden på halvmaraton i rene kvinnefelt med 1.05.16, hadde et gir ekstra og fikk raskt ei trygg luke. Brigid Kosgei holdt også greit unna for Molley Seidel som på sin side hadde 52 sekunder ned til etiopiske Roza Dereje på fjerdeplass.

Kenyanske Brigid Kosgei kan stolt peke på den nye verdensrekordtida på maraton. (Foto: arrangøren)
Verdensrekordholder Brigid Kosgei måtte denne gangen nøye seg med andreplass og sølvmedalje. (Foto: Chicago Marathon)

Hviterussiske Volha Mazuronak, som ble europamester i Berlin i 2018, viste seg igjen som en mesterskapsløper og ble nummer fem etter å ha sluppet i tide og tatt igjen mange av dem som hang med teten for lenge.

En av dem som reindyrka denne taktikken enda mer, var svenske Carolina Wikström som løp inn til en imponerende 22. plass, "bare" 5.59 bak vinneren. Hun slapp hovedfeltet med det samme og lå på 82. plass (av 88 løpere) etter 5 km. Halvveis passerte hun på 1.17.21 og lå på en 58. plass. Så fortsatte hun å avansere med 41. plass etter 30 km og 24. plass etter 40 km. På de siste 2,2 kilometerne løp hun forbi to løpere til, og med en siste halvmaraton på 1.15.58 ble det målpassering på 2.33.19 og 22. plass.

Verdensmesteren fra VM i Doha, Ruth Chepngetich fra Kenya var en av 14 løpere som brøt. Samme skjebne led to av de etiopiske løperne og israelske Lonah Salpeter som så sterk ut og lenge var med i tetgruppa.

Beste japanske løper ble Mao Ichiyama på åttendeplass med 2.30.13. Hun hang godt med til farten gradvis ble skrudd opp på den siste mila. De åtte 5 kilometerne hadde følgende utvikling for teten:

18.02 - 18.14 - 17.31 - 17.40 - 17.24 - 17.13 - 16.54 - 17.01

Peres Jepchirchir hadde 1.15.14 på første halvdel og 1.12.06 på den andre.

27 år gamle Molly Seidel fra USA løp inn til en både overraskende og overbevisende bronseplass. (Foto: Wikipedia)