Vinneren har bakgrunn som kappgjenger med både femte- og sjetteplass fra junior-VM for ca. 10 år siden. Nå er hun blitt 29 og har i flere år vært en meget god maratonløper. I OL i Rio løp hun inn til femteplass.

Dagens løp kunne fort bli spolert for Volha Mazuronak da hun fikk en voldsom neseblødning tidlig i løpet. Men hun lot verken det eller en liten feilløping da det var 500 m igjen stanse seg. Da hadde hun akkurat fått ei luke til Clemmence Calvin, og luka ble med ett borte. Mazuronak hadde imidlertid et gir til og vant til slutt med 6 sekunder.

Eva Vrabcova-Nyltova fulgte ytterligere 3 sekunder bak. De som følger med på langrenn, vet at sistnevnte har vært en meget habil langrennsløper, som har konvertert til løping. Nå forbedra hun persen fra 2.29.41 til 2.26.28.

Norge stilte ikke med løpere på maraton for kvinner, men Karoline Moen Guidon løp for Sveits. Hun ble nummer 39 med 2.46.56 etter halvveispassering på 1.20.27. I lagkonkurransen ble det femteplass på Sveits, mens Hviterussland tok en soleklar seier foran Italia og Spania. Sverige ble nummer seks, og best løp Mikaela Larsson som kom i mål på 2.35.06 og 17. plass. Det var pers med 3,5 minutter.

Maraton_kvinner_Karoline_Moen_Guidon_foer_start_4S7A9527.jpgKaroline Moen Guidon hadde tatt på seg den sveitsiske drakten og var optimistisk før start. (Foto: Runar Gilberg)

Noen punkt

1: Kappgjenger og skiløper på pallen
I noen grad er et kondisjonstalent et kondisjonstalent. Gjør en det bra i en disiplin, er det stor sjanse for at en vil gjøre det relativt godt også i en annen. Gullvinneren i EM i dag begynte som kappgjenger og endte opp som en av verdens beste maratonløpere. Bronsevinneren har gått fra god langrennsløper - med femteplass i OL og sjetteplass i Tour de Ski som best - til å bli en av Europas beste maratonløpere. Karoline Moen Guidon starta også karrièren sin som langrennsløper.

2: Østeuropeisk dominans
Fire av de fem første i mål var fra Øst-Europa. Vel tre av de fire var fra et og samme land, Hviterussland. Forhåpentligvis skyldes ikke det at en dopingkultur ennå henger i. Sjøl om ni jenter i dag løp under 2.30 og vinnertida var så god som 2.26, er ikke nivået i europeisk maratonløping så høyt at det av den grunn vekker dopingmistanke.

3: Svenskenes lagsatsing bærer frukt
Sverige har i flere år nå stilt med lag på maraton og halvmaraton i internasjonale mesterskap. Denne gangen ble det femteplass, og sjøl om ingen er med og kjemper helt i toppen, er nivået på de beste heva. Flere som løp på 2.40-tallet, løper nå langt nede på 2.30-tallet. Av en slik satsing kan det også komme 2.20-løpere. Uansett har det verdi å være med.

maraton-kvinner-start_50D6886.jpgFeltet legger av gårde på en solfylt, men heldigvis ikke tropevarm morgen i Berlin. (Foto: Bjørn Johannessen)

Maraton lagkonkurranse

maraton-kvinner-tet-10km_50D7023.jpgDet vistes godt at Volah Mazuronak hadde blødd neseblod da hun og resten av tetfeltet passerte 10 km. (Foto: Bjørn Johannessen)

maraton-kvinner-mikaela-larsson_50D7603.jpgMikaela Larsson kutta 3,5 minutter av persen og løp inn til en flott 17. plass. (Foto: Bjørn Johannessen)

I lagkonkurransen ble det femteplass på de svenske kvinnene som fikk tre av fire løpere til mål. (Foto: Bjørn Johannessen)

maraton-kvinner-karoline-moen-guidon_50D7678.jpgKaroline Moen Guidon fikk ikke noe internasjonalt gjennombrudd, men hun leverte et helt ok løp og er forhåpentligvis inspirerert til videre satsing. (Foto: Bjørn Johannessen)

maraton-kvinner-maalgang-vinner_50D7826.jpgTil sjuende og sist var dette Volha Mazuronak store dag. Ikke lenge etterpå kom to av hennes lagvenninner i mål, og dermed kunne hun reise heim med gull både individuelt og i lagkonkurransen. (Foto: Bjørn Johannessen)