Det var et velregissert INEOS 1:59 Challenge-show vi fikk se på TV, men løpet fikk aldri den nerven høstens Berlin Marathon hadde der Kenenisa Bekele både duellerte med Birhanu Legese og virkelig gikk i kjelleren for å slå Eliud Kipchoges verdensrekord - for så å komme 3 sekunder for seint. 

Her gikk alt etter skjema. Harene spratt sømløst inn og ut av feltet og plasserte seg der de skulle i laserlyset fra følgebilen. Hovedpersonen lå pent pakka inn og fikk drikke servert regelmessig i handa fra en av følgesyklistene. Alle kilometerne nær som den siste, gikk mellom 2.48 og 2.52, mens Kipchoge ikke var mer sliten enn at han la inn en 2.40-km helt til slutt. 

Perfekte forhold
Forholdene var også perfekte for langdistanseløping med 9-12 grader, ingen vind og ikke noe sol. Løypa var flat bortsett fra et netto fall på ca. 13 høydemeter takket være at starten gikk ned fra ei bru. Siden det meste var et hakk mer perfeksjonert - løypa, harene, skoene, været - siden tilsvarende stunt i Milano i 2017, er det vanskelig å vite om Kipchoge løp bedre nå. Godt mulig var også verdensrekordløpet hans i Berlin på 2.01.39 like godt eller bedre - bare gjort under mindre optimale omstendigheter. 

Uansett, denne gangen stansa til slutt klokka for første gang på mindre enn 2 timer - på 1.59.40,2. Etter reglane skal det rundes opp til 1.59,41, men siden dette var et løp som ikke foregikk etter IAAFs regelbok, så kan det hende at det rundes nedover slik at 1.59.40 blir stående som resultat.

Hvor mye mer Eliud Kipchoge hadde igjen på tanken, er ikke godt å si, men det var en langt fra totalutslitt mann som feira og løp rundt i målområdet. Han kunne jublende klemme både kona Grace og treneren han har hatt i 18 år, Patrick Sang. Ganske fort fikk Kipchoge pusten igjen slik at han kunne svare på hva dette historiske løpet betydde: 

- Det er nå 65 år siden Roger Bannister brøt drømmegrensa på 1 mile, og nå klarte jeg å gjøre det samme på maraton. Jeg er en lykkelig mann som har løpt maraton under 2 timer og som kan inspirere mange folk og fortelle dem at vi som mennesker ikke har noen begrensninger. Etter i dag kan vi forvente at flere vil løpe under 2 timer, fortalte barrierebryteren, 

Kipchoge fortalte også at den tøffeste delen av løpet var timene fra han stod opp klokka 4.50 til løpet starta klokka 8.15. Da følte han nok presset og forventningene ganske tungt.

Kredit til fartsholderne
Verdens beste maratonløper gav også stor kredit til fartsholderne som gjorde prosjektet mulig. Blant dem var Filip og Jakob Ingebrigtsen som løp to etapper på ca. 5 km hver, og Henrik Ingebrigtsen som løp én etappe. Henrik hadde før start planer om å løpe NM terrengløp i morgen, og på spørsmål fra NRK etter løpet om den planen stod ved lag, var svaret:

– Ja, men da tror jeg ikke at jeg må springe like fort. Farten var grei, men du måtte jobbe litt, fortalte han til rikskringkastingen.

Også Filip Ingebrigtsen syntes det var moro å være med på den historiske begivenheten: 

– Det var veldig gøy å springe, og det inspirerer kanskje til å springe litt mer gateløp. Maraton ligger litt lenger unna. Men det var moro å kjenne på farten og hva som kreves for å springe fort på maraton. Det inspirerer å se hva som er mulig når en kan jobbe så målbevisst som han har gjort, og nå målet, sa Filip Ingebrigtsen til NRK.

Verken han eller Jakob stiller i NM terrengløp i morgen, men det blir spennende å se hvor mye seinere Henrik Ingebrigtsen kan løpe der og likevel holde skiløper Didrik Tønseth, o-løper Kasper Fosser og norgeseliten i løping bak seg. 

Eliud_Kipchoge_Ingebrigtsen.jpgBrødrene Ingebrigtsen løp til sammen ca. 25 km som fartsholdere for Eliud Kipchoge.  (Foto: INEOS 1:59 Challenge)


Video fra løpet


INEOS 1.59 Challenges heimeside

Eliud_Kipchoge_felt_bakfra.jpg
Et stort apparat var satt i sving for å få løpet så lett som mulig for mannen i hvit drakt. (Foto: INEOS 1:59 Challenge)

Eliuds_sko.jpg
Zoomer vi nærmere inn, ser vi at det ikke bare er fargen på singleten som skiller Kipchoge fra de andre. Også skoene er forskjellige. Mens de andre løper i Vaporfly Next%, har Kipchoge en nyutvikla Nike-sko på føttene sine. Her kan du se nærbilde av og lese mer om skoen Kipchoge løp i. (Foto: INEOS 1:59 Challenge)

Eliud_Kipchoge_fra_sida.jpg
Eliud Kipchoge er en læremester når det handler om å løpe fort og avslappa samtidig. (Foto: INEOS 1:59 Challenge)