Heming Leira (58) har vært medlem av Kondis siden 1983 og startet i 1998 opp kondis.no. Før det hadde han jobbet 23 år i Postverket. Leira er initiativtaker til Sognsvann Rundt Medsols, Motbakkeløpene i Maridalsalpene og Øyakarusellen. Som løper har han notert resultater på alt fra 100 m til maraton hvor bestetiden er 2.34.24

 
Vignett-kondiskommentaren.jpg
I fjor hadde vi en kjedelig løpskollisjon i Oslo-området for løpene "3 Opp&Ned - Ivar Formos Minneløp" og Nøklevann Rundt i Oslo og Furumomila i Buskerud. Alle tre gikk på samme dag. 

Alle løpene går på skogsunderlag og er veldig populære. Alle løpene har barneløp og egner seg flott som familieutflukter.

Da er det kjedelig at løpene ikke bare går samme helg, men også på samme dag!


I den anledningen lagde vi en spørreundersøkelse hvor vi spurte deltakerne i løpene  om:

"Jeg hadde deltatt på "ett av de to andre løpene om" hvis:

  • Løpet hadde gått på en annen helg
  • Vet ikke
  • Nei, jeg hadde likevel ikke deltatt.

For de som deltok på Ivar Formos løp svarte 77 % at de ville deltatt på ett av de andre løpene hvis Ivar Formos Minneløp hadde gått en annen helg.

For de som deltok i Nøklevann Rundt var det 60 % som ville deltatt på ett av de andre løpene om Nøklevann hadde valgt en annen helg.

For de som deltok på Furumomila var det 63 % som ville deltatt på Nøklevann Rundt eller Ivar Formos Minneløp om Furumomila hadde gått en annen helg.

Med andre ord ville et sted mellom 2/3 og 3/4 av løperne deltatt i ett av de andre løpene, i følge de som svarte på  undersøkelsen.


2017-10-14-NoklevannRundt-009_640x427.jpg
Idylliske Nøklevann Rundt, fra løpet i fjor. Foto: Sylvain Cavatz


SAMME KJEDELIGE LØPSKOLLISJON I ÅR
Da er det synd å lese i årets terminliste at disse populære løpene igjen havner på samme løpsdag. Et klart tap for alle løpere som liker løp i skog og terreng, og vi tror at også arrangørene taper deltakere ved å legge løpet sitt på samme dag.

HVORFOR LEGGER ARRANGØRENE LØPET PÅ SAMME DAG?
Bakgrunnen for at løpene legger seg denne helgen midt i oktober (lørdag 13. oktober) er nok høstferien som både i Buskeud og Oslo er fra 1.- 5 oktober, så denne helgen vil en nok styre unna. En uke senere er det Hytteplanmila, så den helgen går det ikke. Helgen før (siste helgen i høstferien) er det ingen løpskollisjoner på Østlandet, men som vi ser på terminlista er det ingen arrangører som våger å arrangere løp i Oslo og Buskerud da.

Vi tror at i forhold til deltakere er det mer enn nok løpere som ikke har dratt på høstferie og som er klare til å løpe et av disse tre flotte løpene. Det er nok kanskje heller det å få samlet arrangørstaben i høstferien som kan være problemet.

Vi har imidlertid dette forslaget:


FORSLAG TIL LØSNING
Løpene lar det gå på rundgang å arrangere den helgen som høstferien avsluttes. Legger man sitt arrangement til søndagen i slutten av høstferien, tviler jeg på at de vil miste så mange deltakere.

Tvertimot tror jeg at de da vil få langt flere løpere fra de to andre løpene enn de mister fra folk som ikke kommer hjem fra høstferien før søndag kveld.

De to løpene som går uka etter høstferien deler så helga seg i mellom slik at det ene går på lørdag og det andre på søndag.

For arrangørene gjelder det da bare å friste de frivillige funksjonærene med en ekstra god belønning når de hvert tredje år arrangerer på siste dag i høstferien.
Mange av de som er frivllige arrangører, er løpere, og med dette opplegget kan de få løpt begge de to andre løpene. Mens de nå mister både sitt eget løp og de to andre løpene.

Ja, det vil være en utfordring å arrangere på forskjelllige helger, og lørdag ett år og søndag ett annet, men jeg mener at gevinsten for løperne OG arrangørene er større.


Maren_Thomasgaard_IMG_1050.jpg
Maren Thomasgaard forserer de bratte bakker opp til toppen av Vettakollen i fjorårets Ivar Formos Minneløp. Foto: Heming Leira