
Nordmenn spiser stadig sjeldnere frokost
7 av 10 nordmenn mener at frokost er sunt, og halvparten mener til og med at det er dagens viktigste måltid. Likevel har antallet som dropper frokost nesten doblet seg i løpet av de seks siste årene. Lite matlyst, tidsklemma og trøtthet påstås å være årsaken.
Livsstilselskapet Herbalife har undersøkt frokostvaner i Norden hvert år siden 2018, og ifølge en ny undersøkelse gjennomført av YouGov, mener 70 prosent at det er sunt å spise frokost. Likevel har antallet som aldri spiser frokost økt fra 8 til 14 prosent de siste seks årene. Av de som dropper frokost en eller flere ganger i uken er det en økning fra 43 til 52 prosent siden 2018.
29 prosent oppgir derimot at de gjerne skulle spist frokost oftere i hverdagen. På spørsmål om hva som hindrer dem oppgis både manglende matlyst (34 prosent), mangel på tid (26 prosent) og at man rett og slett er for trøtt (15 prosent).
– Noen har trolig funnet sunne løsninger som passer for seg, men det er litt urovekkende at såpass mange faktisk ønsker å spise frokost, men hverken har tid eller orker. Det kan fort straffe seg utover dagen, mener Michael Thorp som er lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.

Michael Thorp, lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, forteller at mange faktisk ønsker å spise frokost, men hverken har tid eller orker.
Fellesmåltidet som forsvant
Ideen om hele familien samlet rundt frokostbordet tilhører nok kun høytider og enkelte helger, skal vi tro nordmenn flest. Av de som spiser frokost en eller flere hverdager oppgir 41 prosent at de alltid spiser alene. På spørsmål om hvor ofte man får spist frokost sammen med andre på hverdager (f.eks. samboer, familie) svarer 15 prosent 1-2 ganger i uken. Blant familier med yngre barn er det kun 10 prosent som spiser frokost sammen alle hverdager.
– Det er som oftest i reklamer vi ser familier spiser hverdagsfrokost sammen. Mange voksne får i seg frokost på jobb og ungene får det på skolen og i barnehagen. Det er nok nostalgisk svermeri å tro at det vil endre seg, men vi skal ikke undervurdere betydningen av å holde på noen felles måltider. Med treninger og aktiviteter blir middagene også utfordret. Kanskje man skulle tatt seg litt tid, om så bare én gang i uka med en felles frokost, sier Thorp og legger til:
– Ved å sette av tid til det kan det gjøre at man starter dagen med å få energi, bedre humør, øke konsentrasjonen, og ikke minst for å ta vare på det sosiale i en hektisk hverdag.

Av de som spiser frokost en eller flere hverdager oppgir 41 prosent at de alltid spiser alene. (Illustrasjonsfoto: Bernadette Wurzinger / Pixabay)
Omstridt tema
Forskere og eksperter har i årevis diskutert hvorvidt frokost virkelig er det viktigste måltidet, og det er lett å gå seg vill i råd og anbefalinger om man bør spise frokost eller ikke. Thorp synes diskusjonen er litt tullete og mener at hver og en av oss må finne ut hva som passer en selv best.
– Det finnes ikke et råd som passer alle. For en som sliter med overvekt kan det å droppe frokosten redusere energiinntaket, og bidra positivt til helsen. Dersom du virkelig ikke har matlyst om morgenen skal du heller ikke tvinge i deg frokost.
Selv om Thorp mener frokostdropping passer for noen, er det viktig for ham å understreke at for de aller fleste vil det være klokt å få i seg frokost.
– For de fleste av oss vil det ha en gunstig helseeffekt å spise frokost. Spesielt barn og unge under 18 år, de med høyt aktivitetsnivå eller de som er undervektige bør være forsiktige med å droppe frokost, avslutter Thorp.
Undersøkelsen er gjennomført i januar 2024 av YouGov for Herbalife. Den er gjennomført på tvers av de nordiske landene, Sverige, Norge, Danmark og Finland, av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen har tatt sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet trening og kosthold. Den hadde 4026 respondenter i Norden, og 1005 respondenter i Norge. Den er derfor representativ i de fleste fylkene.