I Det europeiske friidrettsforbundets begrunnelse for nominasjonen av Jakob Ingebrigtsen heter det: 

"Ingebrigtsen brøt den europeiske U20-rekorden på 3000 m hinder som har stått så lenge, før han vant gull i U20-EM på både 3000 m hinder og 5000 m."

Stemmene som avgis i form av likes og deling per facebook utgjør en fjerdedel av kåringen. De tre andre faktorene som avgjør, er avstemming blant sportsjournalister, nasjonale friidrettsforbund og Det europeiske friidrettsforbundets eget fagpanel. Facebook-avstemningen vil være åpen til tirsdag 26. september kl. 12.00. 

Jakob Ingebrigtsen møter et sterkt felt der blant annet den svenske stavkometen Armand Duplantis er med. Også norske Karsten Warholm er nominert, men han er i tillegg nominert blant de ti som kjemper om å bli kåret til årets utøver. Der er Mo Farah og Pierre-Ambroise Bosse de to mellom- og langdistanseløperne som er nominert. 

På damesida er ingen distanseløpere nominert som kandidater til årets utøver-tittelen, mens Yasemin Can fra Tyrkia, Delia Sclabas fra Sveits og Konstanze Klosterhalfen fra Tyskland er de tre langløperne som kan bli årets Rising Star på kvinnesida

Kondis/Bjørn Johannessen
Karsten Warholm har klart kunsten å bli blant de nominerte til både årets utøver og årets "rising star". (Foto: Bjørn Johannessen)