Lørdag 26. oktober kl 10:00 starter årets VM 24-timersløp med tre norske løpere på startstreken, alle med ambisjoner om å hevde seg, og i franske Albi får de med stor sannsynlighet forhold som passer de norske veldig bra. Det er meldt strålende vær med mye sol, og temperaturer mellom 10 og 24 grader løpsdøgnet. Løypa er på 1500 meter med 450 meter på bane (tartan) og resten asfalt. Høydeforskjellen er mindre enn 1 meter.

Her kan du følge løpet live: https://www.albi24h.fr/LIVE2019
(resultater oppdateres for hver runde på 1500 meter)

Bilderesultat for championnats du monde albi  logo

De som skal representere Norge i VM er Therese Falk fra Romerike Ultraløperklubb, Jo Inge Norum fra Hell Ultraløperklubb og Bjørn Tore Kronen Taranger fra BFG Bergen Løpeklubb.  Med seg som supportere har de Kim Andre Henriksen, Thomas Johannesen og Aina Elisabeth Nygård.

Therese og Bjørn Tore er våre suverent beste og mest rutinerte løpere på distansen, mens Jo Inge er debutant med bare to 24-timersløp bak seg. 

Noen tenker sikkert at dette er "gamle" løpere, med sine 39, 41 og 44 år, men 40 år+ er en veldig god alder for en 24-timersløper. Farten er ikke enorm, men rutine, psyke, stayerevne krever noe helt spesielt for å hevde seg i så lange løp - og derfor er det ofte de unge veteranene som hevder seg best på slike distanser. Det nytter ikke å rase avgårde i maratonfart på et 24-timersløp.

Nedenfor kan du lese om løpernes forventninger, og litt til om de tre.

Tidligere omtale: 
VM 24-timers arrangeres i Albi, Frankrike 26.-27. oktober 2019

Løpets hjemmeside

Jo Inge Norum: To år fra debut på 24-timers til landslagsplass


VM-debutanten Jo Inge Norum halvveis på Bislett 24-timers 2018 der han kvalifiserte seg til VM. (Foto: Per Inge Østmoen)
VM-debutanten Jo Inge Norum halvveis på Bislett 24-timers 2018 der han kvalifiserte seg til VM. (Foto: Per Inge Østmoen)​

- Jeg ser frem til en spennende opplevelse. I og med at dette er mitt første VM blir det helt sikkert mye læring. Jeg føler at jeg er godt forberedt. og gleder meg til å representere Norge. Vil ikke gå ut med noe konkrete km-mål. Men jeg er uredd, og ikke redd for høye tall, sier debutanten Jo Inge Norum fra Hell Ultraløperklubb.

41-åringen kvalifiserte seg til sin første VM-deltagelse på Bisloett 24-timers i november. Der nådde han målet om 240 kilometer med god margin, da han kom på 2. plass i løpet med 243,736 km. Året før hadde han en vond opplevelse i sin debut på 24-timers da han nådde 200 km, men ble svært dårlig på slutten og havnet en uke på intensivavdeling og fikk tre uker uten trening.

Norum har bakgrunn som mellom- og langdistanseløper og skiløper og gikk også på skigymnas i sine yngre dager. Nå lever han sammen med verdensmester i dans, Aina Nygård, som også løp på Bislett i fjor (130 km).

Therese Falk: Gode minner fra Albi


Bildet kan inneholde: 1 person, smiler
Faksimile fra forsiden til A-magasinet 18. oktober

- Jeg kan ikke si så mye mer enn at jeg tror formen er bra, og at jeg er spent og klar for Albi. Jeg har gode minner derfra, med en 4. plass i EM som ble arrangert der i 2016. Så da er det bare å håpe at den samme godfølelsen kommer i år.  Målet mitt er å klare 240 km. Hva det eventuelt holder til vet jeg ikke, men det er det jeg kommer til å jobbe mot dette døgnet, sier Therese Falk fra Romerike Ultraløperklubb.

I tillegg til at Therese er vår klart beste 24-timersløper på kvinnesiden, er hun et yndet objekt for norsk presse med mange store reportasjer som har gitt ultrasporten masse fin oppmerksonhet. Senest forrige helg var hun profilert på forsiden og 11 sider i A-magasinet. 

Den konkurranseglade 44-åringen har de tre beste resultatene av en norsk kvinne på 24-timers. Hun satte norsk rekord med 228,223 km da hun kom på en flott 4. plass i EM som ble arrangert i Albi i 2016. Året etter forbedret hun rekorden til 236,803 km i London, og løp litt senere 227,400 km på Bislett innendørs. 

2016 EM: Therese Falk med norsk rekord og 4. plass i EM 24-timers


Bjørn Tore Kronen Taranger: Har jeg full klaff blir det VM-gull


Bjørn Tore Kronen Taranger intervjues av TV2 etter at rekordløpet er over. Skjermdump fra TV2 nyhetskanalen.
Bjørn Tore intervjues av TV2 etter at rekordløpet på tredemølle i oktover i fjor. Skjermdump fra TV2 nyhetskanalen.

- Formen er god, kroppen er klar, jeg er klar. Dette er mitt trettende mesterskap for Norge., ellevte VM. Jeg går for medalje og helst av edleste valør. Det blir viktig å finne en perfekt marsjfart gjennom hele døgnet. Har jeg full klaff blir det VM-gull, sier Bjørn Tore Kronen Taranger  fra BFG Bergen Løpeklubb.

Beskjeden har han aldri vært, og akkurat som med Therese Falk er han et yndet objekt for norske medier.

"En dag skal jeg bli verdensmester", har Bjørn Tore uttalt flere ganger. Det er noen år siden første gangen, og han ble kanskje ikke tatt helt på alvor. Nå er det på tide å tro på den ikke helt ubeskjedne bergenseren. I forrige VM 24-timers løp han sin klart lengste distanse på 24-timers utendørs (han har løpt 5 kilometer lenger inne på Bislett) - og etter sedvanlig bra avslutning løp han til en imponerende 10. plass med 252,976 kilometer. Fram til vinneren var det 12,6 kilometer, ingen umulig differanse. Svenske Johan Stene som lå likt med Taranger etter 10 timer endre på sølvplass, bare 1051 meter fra gull.

I 24-timersløp er 39-åringen Taranger ennå en ung mann. Stene på sølvplass i forrige VM løper i M40+, franskmannen på 5. plass løper i M50+ . Ser vi på utviklingen til Taranger i VM 24-timers ser det slik ut: 40. plass (2012), 39. plass (2013), 35. plass (2015) og et kjempejafs til 10. plass i fjor.  

Bjørn Tore's norske rekord er fra Bislett 24-timers 2015 da han løp 257,606 km. Forøvrig har han 7 av de 10 beste norske resultatene (245 km+) på distansen, og da har vi ikke tatt med tredemølle-rekorden hans fra i fjor.

2017 VM: Imponerende 10. pl. til Taranger i VM 24-timers, Skjeggerud nr. 21​

Taranger satte verdensrekord på 24 timer løp på tredemølle: 264,520 km​

Det ble flotte plasseringer i EM pÃ¥ Therese Falk og Bjørn Tore Taranger (foto: Thomas Johannesson).Våre største 24-timersstjerner, Therese Falk fra Romerike Ultraløperklubb og Bjørn Tore Taranger fra BFG Bergen Løpeklubb er klare for nok et 24-timersmesterskap i franske Albi.Etter fjorårets sesong ble de nok en gang kåret til Årets Ultraløpper i Norge.