Lysefjorden Rundt Extreme Ultra Trail ble arrangert for første gang i år. Årets løp var det prøveløp, og arrangøren satte et tak på 30 deltagere. Det var 25 løpere som stilte til start, og av dem var det bare 17 som fullførte - alle menn. Jon Duncan, tidligere verdensmester i orientering, løp inn til seier på den imponerende tiden 16:32:48.

Jon Duncan feirer seieren sammen med familien. Foto: Arrangøren.

Løpsleder Willy Steinskog er godt fornøyd med arrangementet. “Lysefjorden Rundt Extreme Ultra Trail ble for de aller fleste sett på som noe av det hardeste de har gjennomført. Grunnen til det er at det er et løp som krever at deltakerne takler teknisk krevende terreng, og i tillegg har et godt treningsgrunnlag for å gjøre det bra også på vei”, sier Steinskog.

Løpslederen er ikke i tvil om at her fikk deltakerne utfordret seg selv i forhold til fysisk og mental styrke, og de fikk se hvordan det sto til i kjelleren. «Forholdene var helt optimale. Det var generelt tørt og fint i terrenget, og fin temperatur, selv om det var noe varmt i starten», forteller Steinskog.

«Dette var et testløp, og som arrangør vil vi nå gå gjennom arrangementet og evaluere hvordan det gikk. Vi har fått meget gode tilbakemeldinger fra løperne, ikke minst på merkingen (som annonsert), og motivasjonsskilter som økte i styrke desto nærmere mål man kom. Vi tar sikte på å gjennomføre dette løpet også neste år», avslutter Steinskog.

25 løpere startet på den første utgaven av Lysefjorden Rundt Extreme Ultra Trail. Foto: Arrangøren.

Løypa

Løpet startet ved Oanes kai fredag kl kl.18:00, et starttidspunkt som betyr at første del av løpet blir gjennomført nattestid. Etter 7 km på vei, gikk løypa til Preikestolhytta og mot Preikestolen, et polpulært turområde i Lysefjorden. Videre mot sjekkpunkt Songesand var det i perioder svært teknisk terreng, med blant annet snaufjell, ur og steinsatte trapper.

Anders Jonasson og løpemakker Ove hadde en brutal og hard opplevelse av Lysefjorden Rundt. På samme tid var det en fantastisk natur- og løpsopplevelse, og de skal være med neste år også. Her har de fanget et magisk øyeblikk mellom Preikestolhytta og Songesand. Foto: Anders Jonassen.

Fra Songesand besto løypa av delvis terreng og vei, og løperne forserte løpets høyste punkt på nordsiden av fjorden (700 moh).Lysebotn innerst i Lysefjorden markerte også at løperne var halveis.

Et bilde av terrenget mellom Flørli og Skåpet.

Fra Lysebotn gikk løypa rett opp, 900 hm på 3 km, delvis i bergveggen og tunnel opp til Øygardsstølen(Ørnerede). Derfra løp deltagerne opp til ca 1100 moh rundt Kjerag. Derfra var det teknisk kuppert og krevende fjellterreng fremt til siste sjekkpunkt. Løpets siste del fulgte Lysefjorden inn mot mål i Forsand. .

«Som arrangør ble vi overrasket over at det i det hele tatt var mulig å gjennomføre løpet på så kort tid som Jon Duncan presterte. Hans tid blir nok vanskelig å slå». Willy Steinskog

Seierspallen Lysefjorden Rundt 2016. Jon Duncan sammen med Ivar Garpestad og Tommy Haga. De to sistnevnte løp hånd i hånd over målstreken. Foto: Arrangøren.

På 5. plassen sikret Alf Terje Ramsfjell, som løp på 19:52:05. Foto: Anita Øy

En blid Odd Kåre Hatleskog som med tiden 20:46:16 kom på 7. plass. Foto: Anita Øy

Svein Kjetil Riska løp sitt første ordentlige langløp, og fullførte på tiden 20:46:17 og 8. plass. Foto: Anita Øy

Leif Abrahamsen nådde målet om topp 10, og løp inn på tiden 22:35:45. Foto: Anita Øy

Den erfarene ultraløperen Ragnar Nygård fra Romerike Ultraløperklubb tok seg tid til litt fotstell på sjekkpunkt Lysebotn.

Vinneren Jon Duncan hviler etter målgang. Foto: Arrangøren.

Lysefjord Extreme

Lysefjorden Rundt Extreme Ultra Trail er et løp som er et løp som er del av den eksklusive klubben Lysefjorden Extreme. For å bli medlem her må man fullføre følgende løp: Flørlitrappene Opp, Lysefjorden Inn Ultramaraton og Lysefjorden Rundt Extreme Ultra Trail. Mer informasjon finner du her.