Det hadde sikkert vært mulig å skrive bok om Einar Søndelands engasjement for friidretten og mosjonsidretten, men det er jo aldeles for tidlig; mannen er fortsatt like aktiv som han alltid har vært. Einar er selvsagt Kondis-medlem og deltok på landsmøtet så sent som i 2019.

Allerede i november signerte Kong Harald diplomet som følger fortjenstmedaljen, men de som hadde stått for søknaden klarte å holde dette hemmelig for både Einar og hans kone. På banketten etter Solastranden Halvmaraton dukket varaordfører i Sola, Siv-Len Strandskog, opp for å hedre sambygdingen.

Medaljen_diplomet.jpg
(Privat foto)

Signe Emilsen skriver på friidrettskretsens hjemmeside:
En meget overrasket Einar Søndeland ble tildelt Kongens fortjenestemedalje for sin årelange innsats og sitt store engasjement for friidretten av Sola Kommunes varaordfører. Han har på en særskilt måte skilt seg ut som en foregangsmann for norsk friidrett og mosjonsidretten, og derigjennom bedring av folkehelsen.

Han har gjennom mange tiår vært en ledende organisator, trener og tilrettelegger for friidrett i flere av idrettskretsens friidrettsklubber, samt innen bedriftsidretten. Flere lokale arrangement er gjennom årene planlagt og gjennomført av Einar Søndeland Det gjelder også dagens løpsarrangement på Sola, som han var initiativtaker til i sin tid. 

Rogaland Friidrettskrets føyer seg inn blant gratulantene og er stolte over ditt engasjement for klubben din og for kretsen din. Tusen takk for at du trosser vær og vind, dag ut og dag inn, for at dine og andres utøvere får den oppbakking, veiledning og motivasjon de trenger i sin treningshverdag.

Se også aftenbladet.no: Einar Søndeland fikk Kongens Fortjenstmedalje
Reportasjen der avsluttes med:
Veien videre for 70-åringen er å holde stødig kurs så lenge helsen holder. Han vil fortsette å trene løpere og arrangere til han ikke makter mer. Og han ser ikke på Kongens Fortjenestemedalje som en unnskyldning til å hvile på laurbærene, det er dette han elsker å gjøre.
- Den dagen jeg slutter å være aktiv innen friidrettsmiljøet, er dagen de må lempe meg vekk, humrer Søndeland.
 

Elise_og_Einar_IMG_7614.jpg
Engasjert: Spirit-leder og trener Einar Søndeland sammen med Elise Selvikvåg Molvik i 2014. 

Sønnen Geir skriver på facebook:
Pappa fikk en annerledes julegave i år: “Familien stiller som løypevakter under Solastranden halvmaraton. Vi blir med på banketten også”. Dette var alibiet for å skjule en hemmelighet. Mamma visste ingenting hun heller. Men Kongen visste.

Noen gjør så mye for så mange at det fortjener heder og ære. Pappa er blant dem. Bare Kongen vet hvorfor pappa lørdag fikk Kongens fortjenstmedalje. Men jeg har en teori.

Pappa har vært en foregangsmann for norsk friidrett og mosjonsidrett, for folkehelse, trening, bedriftsidrett, løpsarrangementer og idrettsglede for folk i alle aldre og vektklasser. Proffe og amatører. Stadig nye ideer og initiativ. Stor gjennomføringsevne. Inkluderende væremåte. Evig optimist. Stayer. Eller løpsguru og ildsjel, som avisene gjerne omtaler pappa som.

Pappa var visst rundt åtte år da han arrangerte løp rundt posthuset i Føresvik på Bokn. Det var et varsel om hva som skulle komme: GTI, Gla’Trimmen, Spirit Stavanger, Ingridløpet, Stavanger maraton, Tresjøersløpet, Solastranden halvmaraton og flåtekonsert på Breiavatnet med The September When og Symfoniorkesteret for NRKs mange seere og 10.000 tilskuere i Byparken. For å nevne noe.

På vegne av familien. Vi er glade i deg og veldig stolte. Pappa, du er en bauta. Harald Rex er tydeligvis enig. Kongens fortjenstmedalje har du vel fortjent.

Bilderesultater for kondis søndeland"
I kondis.nos barndom, i 2006, omtalte vi en annen utmerkelse til Søndeland: Ærespris til Søndeland
Kondis 2012: Søndeland starter ny klubb i Stavanger