Einar Søndeland starta i 1990 Gladtrimmen og det som ble friidrettsklubben GTI. Han var også initiativtaker til og drivkrafta bak flere store mosjonsløp med Stavanger Maraton og 3-sjøersløpet som de to store.

Men i vår oppstod det uenighet mellom Søndeland og styret i GTI, og det endte med at Søndeland trakk seg som hovedtrener i klubben. Han har imidlertid fortsatt som rådgiver for noen av klubbens aktive, og disse løperne blir nå med over når Spirit Friidrett stiftes.

Den mest profilerte utøveren er Ørjan Grønnevig som sist helg imponerte stort da han ble norsk mester i terrengløp. Anne Jorunn Hodne, som også kan skilte med flere NM-gull, blir med i den nye klubben, og det samme blir årets norsk U23-mester på halvmaraton, Janne Elin Vatnaland, og 16 år gamle Håvard Lalit Øglænd.

– Ørjan og Anne Jorunn blir frontfigurene i den nye klubben. Dersom de skal nå sine mål framover, må de få samme forutsetninger som konkurrentene. Det nytter ikke med det opplegget de har i dag, uttaler Einar Søndeland til Rogalands Avis.

Styreleder i GTI, Jane Tvedt Jensen, mener ifølge den samme avisen at klubben har gjort det de har kunnet for utøverne.

– Det er trist at fire utøvere velger å forlate klubben. Vi har forsøkt å følge dem opp som best vi kan, og da er det deres valg om de ikke vil være i GTI lenger, sier Tvedt Jensen.

Einar Søndeland signaliserer at den nye klubben også har planer om å starte nye mosjonsløp.

– Jeg gjør dette fordi jeg mener landets hurtigstvoksende region, der en sånn voldsom løpsbølge nå herjer, har behov for flere aktører enn dem som er i dag. Jeg ønsker GTI lykke til med både Stavanger Maraton og 3-sjøersløpet, og håper de lykkes, men jeg mener det er behov for flere løp, og videreutvikling av de mulighetene som er her i regionen. Jeg har mange ideer til nye løp på papiret, sier Søndeland til Rogalands Avis.


Ørjan Grønnevig jubler for gull i NM terrengløp sist helg. Nå vil han følge sin trener, Einar Søndeland, over i den nye klubben Spirit Friidrett. (Foto: Stig Vangsnes)