Siste forberedelser f¢r start.jpgDe siste forberedelser før start i Flendalen for (fra venstre) veteranene Torfinn Sandbakk og Ove Stengrundet. Foran til høyre Nikolai Hansen Bakken. (Foto: Rolf Bakken)

Stakesone.jpgStartflata med stakesone før skøyteteknikkene kunne tas i bruk. (Foto: Rolf Bakken)

Stratklare.jpg20 løpere klare til start (Foto: Helge Bonden)

Rennet fra Flendalen ned til Engerneset gikk i fristil for andre gang etter at det ble innført til 40-årsjubiléet i fjor. Det var ikke rekordføre i år, men den kvasse nedoverkjøringen ned Kittilia mellom Jordet og Engerneset ble likevel en fartsfylt og spennende opplevelse i en bred og velpreparert trasé.

Avgjorde utfor

Det var også her den meget talentfulle 14-åringen dro fra og sikret seieren på tiden 48.23, vel halvannet minutt foran fjorårets vinner Qinghang He. I fjorårets rekordraske fristilpremiere var rekkefølgen blant de to beste motsatt og tidene over fem minutter raskere. Mor Anita kom inn på 53.59 og var som i fjor en klar vinner blant kvinnene med tidtaking. Deltakelsen blant de aktive økte fra 13 i fjor til 20 i år, deriblant en del unge lokale skiløpere. I tillegg fullførte 60 trimmere i nær sagt alle aldre enten 14 eller 18 km. 

UngdomsBirken neste

Kristian Moen Bonden har hatt en strålende sesong med gull og sølv i 15-årsklassen i Hovedlandsrennet i Meråker som høydepunktene. Neste helg jakter han seieren i nest eldste klasse i UngdomsBirken fra Sjusjøen til Birkebeineren etter at det ble 2. plass i fjor. Etter gjennomkjøringen nesten på hjemmebane, kan 9. klassingen fra Trysil bli vanskelig å følge også nedover Sjøsæterlia kommende søndag. 

Anita Moen Bonden.jpgKristian filmer mor Anita over mål etter først å ha sikret totalseieren. (Foto: Siri Anne Stengrundet)

Morsom løype

Rennet var et nytt og positivt bekjentskap for Kondis-reporteren som fikk en rask tur i en meget variert og morsom løype mellom de to bygdene helt nord i Trysil kommune. Løypa inneholdt det meste fra sugende padlebakker på de fem første kilometerne før danseteknikkene kunne varieres bortover myrkjølen før det bar nedover lia i hockeystilling avløst av friskøyting. På den lange "oppløpssida" nordover til Engerneset ble det igjen  bruk for padleteknikken i noen kvasse egger. 

Lokalt særpreg

Kittillirennet er et godt gammaldags skirenn - men med moderne skiteknikk. Det er dessverre få renn igjen hvor man går fra A til B og får en følelse av å oppleve bygdekulturen. Logistikk med transport og samarbeid mellom mellom bygdene kan være en utfordring, men det er meget prisverdig at tradisjonen holdes i hevd i den stolte skibygda. Det samme kan bare oppleves i noen av påskeskirennene i distriktet. Stemningen på samfunnshuset med lokalmat  både i kaféen og på premiebordet samt premier til et stort flertall av de 80 deltagerne, bidrar helt klart til at folk møter opp igjen også neste år. Kanskje kan Trysils mange tilreisende i vinterhalvåret også benytte ses av det fine aktivitetstilbudet som passer for skiløpere på nær sagt alle nivåer. 

Premiebord.jpgDet var ikke mange av de totalt 80 deltagerne som dro hjem uten å ha mottatt premie i Engerneset samfunnshus. Det var full premiering for alle under 16 år som hadde gjennomført i trimklassen. (Foto: Rolf Bakken)

Anita Moen Bonden 1. premie.jpgAnita Moen med dagens matauke. (Foto: Rolf Bakken)

Per Arne Storsnes og Astrid G. Enger 40 år.jpgPer Arne Storsnes og Astrid G. Enger har kun gått glipp av ett eneste Kittillirenn og mottak utmerkelsen for 40 gjennomførte utgaver. Rennet ble forøvrig som et av ytterste få turrenn arrangert også i koronaårene - med intervallstart. (Foto: Rolf Bakken)

Kittilirennet 2023 på Facebook 

Reportasjer fra Kittilirennet på kondis.no: 

Forhåndsomtale 2023: Kittillirennet i Trysil med full fart i fristil på søndag 

Samleside for Kittilirennet

Se bilder fra målgang under resultatene!

Resultater Kittillirennet 12.03.2023:

 
Kvinner
PlassNavnTid
1Anita Moen0:53:59
2Lene Stengrundet1:05:58
3Anne Norderhaug Sætre1:10:40
   
Herrer
1Kristian Moen Bonden0:48:23
2Qinghang He0:49:56
3Tore Stengrundet0:50:32
4Ivar Hesselberg Indby0:50:57
5Lars Martinsen0:51:00
6Julian Paula0:53:23
7Espen Elgshøen0:53:27
8Olve Norderhaug0:54:18
9Nikolai Hansen Bakken0:54:27
10Magnus Borg Faldmo0:54:28
11Rolf Bakken1:01:44
12Martin Kvisler1:01:51
13Patrick Gustavsen1:04:25
14Marius Holt1:05:09
15Trond Pedersen1:09:07
16Torfinn Sandbakk1:15:24
17Ove Stengrundet1:15:48

(Alle foto: Siri Anne Stengrundet)

Tore Stengrundet.jpgTore Stengrundet

Olve Norderhaug.jpgOlve Norderhaug

Nicolai Hansen Bakken, Magnus Borg Faldmo bak.jpgNicolai Hansen Bakken med Magnus Borg Faldmo bak.

Rolf Bakken.jpgRolf Bakken

Martin Kvisler.jpgMartin Kvisler

Patrick Gustavsen.jpgPatrick Gustavsen

Marius Holt.jpgMarius Holt

Lene Stengrundet.jpgLene Stengrundet

Trond Pedersen.jpgTrond Pedersen

Anne N Sætre.jpgAnne Norderhaug Sætre

Torfinn Sandbakk.jpgTorfinn Sandbakk