Det er igjen klart for en av de største begivenhetene i årets skisesong, nemlig Marcialonga. I år har over 7000 deltakere meldt sin ankomst til det 70 kilometer lange skirennet i de italienske dolomittene, gjennom bratte daler langs mektige fjell og sjarmerende  alpelandsbyer før målgang i Cavalese.

Startlistene for den klassiske distansen på 70 kilometer viser nå 7381 deltakere, og det betyr at oppslutningen om dette legendariske rennet er tilbake til nivået før pandemien, til og med enda litt større.

Og som vanlig er det Norge og Sverige som har de største gruppene med deltagere, etter vertsnasjon Italia.

De største nasjonene er pr. 25. januar:

  • Italia – 1931 deltagere
  • Sverige – 1510 deltagere
  • Norge – 1306 deltager

I tillegg til den klassiske Marcialonga på 70 kilometer, fra Moena til Cavalese, er det også en light-utgave på 45 kilometer, denne har målgang i Predazzo. Her er det nå 700 påmeldte deltagere.

Favorittene

Marcialonga inngår i langløpsserien Ski Classics, i toppdivisjonen Pro Tour. Dermed har vi med alle de beste langløperne som alle vil kjempe om den prestisjefylte seieren i Marcialonga.

Forrige helgs Pro Tour-renn La Diagonela ble vunnet av svenske Emil Persson og norske Astrid Øyre Slind. I herrefeltet vil det være flere som kan snappe Marcialonga-seieren.  I La Diagonela slapp Andreas Nygaard seg litt overraskende ned før spurten begynte, men han har i ettertid forklart det med at han hadde noen uhell som kostet unødig mye krefter. Nå ser han frem til Marcialonga der han må regnes til favorittene.

Petter Northug var også godt med forrige helg, men i Marcialonga vil han møte en lang bakke før målgang, og det spørs om han klarer å følge med her.

Stian Hoelgaard, Tord Asle Gjerdalen og Kasper Stadås er norske toppløpere med solid rutine i langløpssirkuset, og som sikkert vil være med når spurten går.

Astrid Øyre Slind og Emilie Fleten er de sterkeste norske kortene på kvinnesiden, men Astrid Øyre Slind vil kanskje bli nødt til å prioritere et annet renn for å kunne kvalifisere seg til en VM-plass.

Marcialonga sendes direkte på NRK1 søndag 29. januar fra kl. 7:50.